8 przepisów, które musisz wypróbować jeszcze tego lata

Letnie potrawy powinny być przede wszystkim szybkie i proste w wykonaniu! Oto kilka przepisów na orzeźwiające napoje, lekkie sałatki, delikatne zupy kremy i apetyczne przekąski autorstwa Marka Siola z bloga Hungry Eyes.

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

1. Chłodnik z awokado i ogórka

Chłodniki to świetna alternatywa dla zup, które nie smakują najlepiej podczas wyjątkowo upalnych dni. Najpopularniejszy i wszystkim znany chłodnik z botwinki mógł się już nieco znudzić, dlatego proponuję innego bohatera - awokado.

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 duży ogórek bez skórki i nasion
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży jogurt naturalny.
  • sok z 1/2 limonki

Dekoracja:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów rzodkiewki
  • liście bazylii

 

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników.

Następnie obierz awokado ze skórki oraz ogórka i wytnij z niego nasiona. Wszystko przełóż do blendera albo do garnka i wtedy użyj ręcznego blendera. Dodaj ząbek czosnku, wlej jogurt i wyciśnij sok z limonki, nie zapomnij dodać 1/3 czerwonej cebuli, dopraw solą. Całość zmiksuj na gładko.

Zmiksowany chłodnik przełóż do miseczek lub szklanek. Polej odrobiną oliwy, dodaj plasterki rzodkiewki oraz pomidora pokrojonego w kostkę ale bez skórki i nasion, Posyp posiekaną bazylią. Gotowe!

2. Mrożona herbata Earl Grey z owocami

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Ta mrożona herbata nie tylko świetnie wygląda i rewelacyjnie smakuje, ale też znakomicie orzeźwia! Jej przygotowanie zajmie wam tylko kilka minut!

Składniki:

  • 1 l zaparzonej i ostudzonej herbaty Earl Grey ( moc zależy od ciebie)
  • 2 szt. limonki
  • 1 cytryna
  • 1 gruszka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 pomarańcza
  • kilka liści mięty
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania:

Zaparz herbatę i odstaw ją żeby wystygła. Owoce pokrój w plasterki, a wcześniej dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem, szczególnie cytrusy.

Wsyp lód do miski, dodaj pokrojone owoce i posyp cukrem, następnie dokładnie wymieszaj i odczekaj około 5 minut, żeby owoce "puściły soki".

Zalej całość herbatą, dodaj liście mięty i podawaj z lodem! Proste? Pewnie, że tak!

3. Salsa pomidorowa z chilli i kolendrą

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Latem pomidory smakują szczególnie dobrze. Pachnące, soczyste, czerwone.... Spróbujcie zrobić z nich tę salsę, a gwarantuję wam, że będziecie powracać do tego przepisu bardzo często.

Składniki:

  • 4 szt. pomidorów
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • kolendra
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Umyj wszystkie warzywa i zioła. Zacznij od pokrojenia pomidorów w drobną kostkę i przełóż je na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę chilli w drobne plasterki, czosnek rozgnieć lub posiekaj, kolendrę podrzyj w palcach (lub posiekaj jeśli wolisz).

Następnie wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę i cukier. Całość zostaw na kwadrans, żeby smaki się połączyły.

Uwielbiam tę salsę podaną na grubych grzankach z bagietki polanych oliwą. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ryby, grillowanego mięsa lub nachosów.

4. Ogórki małosolne z chilli i kolendrą

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Czy dla was ogórki małosolne to też nieodzowny element lata? Ja je uwielbiam, zwłaszcza odkąd mogę cieszyć się ich smakiem już 3 dni po przygotowaniu! Dzięki temu przepisowi to możliwe.

Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 szt. świeżej papryczki chilli
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka roztartych ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • kromka chleba żytniego (najlepiej piętka)
  • kilka liści laurowych
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • 300 g soli

 

Sposób przygotowania:

Obetnij końcówki ogórków - w ten sposób szybciej się ukiszą.
Włóż ogórki ciasno do dużego słoika, umieść wszystkie składniki,: czosnek, pieprz, kolendrę i chilli (przetnij na pół) oraz liście laurowe.

W przegotowanej, lekko ciepłej wodzie rozmieszaj sól i zalej ogórki, ułóż kromkę chleba na górze i przyciśnij szklanką z wodą tak, by docisnąć ogórki.

3 dni i są gotowe!

5. Pikantna sałatka z rzodkiewki i ogórka

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Latem sałatek nigdy dość! Wystarczy ogórek, rzodkiewka i kilka innych dodatków oraz dosłownie parę minut, by wyczarować świetną przekąskę!

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 2 małe papryczki pepperoni lub chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 20 ml oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pokrój wszystkie składniki na bardzo cienkie plasterki - możesz użyć szatkownicy.

Wymieszaj w misce wszystkie składniki zalewy, ocet, wodę, cukier, sos sojowy i oliwę oraz pokrojony czosnek - można go również wycisnąć.

Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj składniki. Odstaw na 30 minut i gotowe.

6. Zupa krem z cukinii z serkiem mascarpone

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Cukinią możemy cieszyć się cały rok, ale latem smakuje wyjątkowo dobrze. W chłodniejsze dni przetestujcie przepis na delikatny krem z cukinii, którego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250g sera mascarpone
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 l wody

 

Sposób przygotowania:
Cukinie należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne, najlepiej zrobić to łyżką.

Z jednej połówki cukinii, za pomocą obieraczki, zrób makaron z którym podasz zupę. Smaż go na odrobinie masła z solą.

W garnku roztop masło i smaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojoną cukinię w kostkę - pamiętaj o wydrążeniu pestek.

Wszystko duś około 10 minut na małym ogniu. Dolej 1 l wody i gotuj do miękkości.

Całość zblenduj, krem powinien mieć tylko małe drobinki skórki z cukinii.

Na samym końcu dodaj kremowy serek mascarpone i rozpuść go w zupie. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę podaj z odrobiną mascarpone, makaronem z cukinii i posyp świeżym tymiankiem. Prawda, że banalne?

7. Woda bazyliowo-ogórkowa

Woda ogórkowa nie tylko świetnie ugasi pragnienie podczas upałów, ale też korzystnie wpłynie na samopoczucie oraz cerę. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • kilka plastrów świeżego ogórka
  • garść liści bazylii
  • szklanka kruszonego lodu
  • 2 łyżeczki cukru muscovado rozmieszanego w 50 ml wody
  • sok z 1/2 limonki

 

Sposób przygotowania:

Liście bazylii zgnieć w dłoni, ogórka pokrój na plastry i włóż wszystko do wysokiej szklanki, całość zalej syropem cukrowym i wymieszaj. Dodaj kruszony lód oraz resztę liści bazylii i plasterki ogórka .Wyciśnij sok z limonki, dodaj kolejną warstwę kruszonego lody i zalej wodą. Całość wymieszaj i gotowe!

8. Sałatka z małżami św. Jakuba i owocami

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Oryginalna, lekka sałatka, która łączy sezonowe przysmaki z owocami morza. Wypróbujcie ją koniecznie!

Składniki :

  • małże św. Jakuba
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 gruszka
  • kilka sztuk malin
  • cebula dymka
  • mix sałat
  • 50 ml oliwy
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml białego, wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Jeżeli nie macie doświadczenia w otwieraniu muszli św. Jakuba, to polecam kupić gotowe mięso, da się takie dostać w dobrych sklepach.

Rozgrzej patelnię z 50 ml oliwy oraz odrobiną masła i smaż z każdej strony małże tak, żeby zrobiły się rumiane (po ok. dwie minuty z każdej strony). Dodaj czosnek i tymianek. Przesmażone małże ściągnij z patelni - nie wolno ich smażyć za długo bo zrobią się twarde i gumowate.

Czas na to żeby zrobić sos do naszej sałaty.

Na patelni mamy cały smak, który zostawiły małże - zwiększ płomień, dodaj białe wino (powinno zasyczeć), sos sojowy i miód. Całość gotuj około 4 minuty na małym płomieniu, tak żeby sos się zredukował i zgęstniał.

Na talerzu ułóż sałatę, maliny, pokrojoną w cienkie plastry gruszkę oraz cebulę dymkę, na szczycie połóż małże i polej sosem z patelni. Gotowe!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes: Znacie to uczucie, że widzicie potrawę i od razu chcecie ją „zjeść oczami"? Witajcie w świecie Hungry Eyes, w którym rządzą zmysły: smaku, wzroku i zapachu! W kuchni najważniejsza dla mnie jest prostota. Chcę tworzyć łatwe, ale zaskakujące połączenia, które bez problemu przygotuje każdy z moich czytelników. Moją największą inspiracją do gotowania jest... codzienność! W gotowaniu wykorzystuję elementy kuchni fusion oraz techniki i doświadczenie zdobyte przez długi czas pracy w restauracjach. Chcecie gotować razem ze mną? Zapraszam na mojego bloga: www.hungryeyes.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Wędzonka wieprzowa.

Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową, dlatego...

Odsłon: 35

>60 min
2
Zupy Ukraińska okroszka

Ukraiński chłodnik, idealny na lato. Za przepis dziękuję żonie znajomego. Okr...

Odsłon: 101

15 min
7
Dania główne Szybki obiad- Filet z cebulką

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie smaczny i sycący obiad, filet...

Odsłon: 469

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

0
Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

6
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

10
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0