Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
1. Chłodnik z awokado i ogórka
Chłodniki to świetna alternatywa dla zup, które nie smakują najlepiej podczas wyjątkowo upalnych dni. Najpopularniejszy i wszystkim znany chłodnik z botwinki mógł się już nieco znudzić, dlatego proponuję innego bohatera - awokado.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe awokado
- 1 duży ogórek bez skórki i nasion
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży jogurt naturalny.
- sok z 1/2 limonki
Dekoracja:
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- kilka plastrów rzodkiewki
- liście bazylii
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników.
Następnie obierz awokado ze skórki oraz ogórka i wytnij z niego nasiona. Wszystko przełóż do blendera albo do garnka i wtedy użyj ręcznego blendera. Dodaj ząbek czosnku, wlej jogurt i wyciśnij sok z limonki, nie zapomnij dodać 1/3 czerwonej cebuli, dopraw solą. Całość zmiksuj na gładko.
Zmiksowany chłodnik przełóż do miseczek lub szklanek. Polej odrobiną oliwy, dodaj plasterki rzodkiewki oraz pomidora pokrojonego w kostkę ale bez skórki i nasion, Posyp posiekaną bazylią. Gotowe!
2. Mrożona herbata Earl Grey z owocami
Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
Ta mrożona herbata nie tylko świetnie wygląda i rewelacyjnie smakuje, ale też znakomicie orzeźwia! Jej przygotowanie zajmie wam tylko kilka minut!
Składniki:
- 1 l zaparzonej i ostudzonej herbaty Earl Grey ( moc zależy od ciebie)
- 2 szt. limonki
- 1 cytryna
- 1 gruszka
- 1 brzoskwinia
- 1 pomarańcza
- kilka liści mięty
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę i odstaw ją żeby wystygła. Owoce pokrój w plasterki, a wcześniej dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem, szczególnie cytrusy.
Wsyp lód do miski, dodaj pokrojone owoce i posyp cukrem, następnie dokładnie wymieszaj i odczekaj około 5 minut, żeby owoce "puściły soki".
Zalej całość herbatą, dodaj liście mięty i podawaj z lodem! Proste? Pewnie, że tak!
3. Salsa pomidorowa z chilli i kolendrą
Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
Latem pomidory smakują szczególnie dobrze. Pachnące, soczyste, czerwone.... Spróbujcie zrobić z nich tę salsę, a gwarantuję wam, że będziecie powracać do tego przepisu bardzo często.
Składniki:
- 4 szt. pomidorów
- mała cebula
- ząbek czosnku
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- kolendra
- ½ łyżeczki cukru brązowego
- sól i pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie warzywa i zioła. Zacznij od pokrojenia pomidorów w drobną kostkę i przełóż je na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę chilli w drobne plasterki, czosnek rozgnieć lub posiekaj, kolendrę podrzyj w palcach (lub posiekaj jeśli wolisz).
Następnie wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę i cukier. Całość zostaw na kwadrans, żeby smaki się połączyły.
Uwielbiam tę salsę podaną na grubych grzankach z bagietki polanych oliwą. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ryby, grillowanego mięsa lub nachosów.
4. Ogórki małosolne z chilli i kolendrą
Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
Czy dla was ogórki małosolne to też nieodzowny element lata? Ja je uwielbiam, zwłaszcza odkąd mogę cieszyć się ich smakiem już 3 dni po przygotowaniu! Dzięki temu przepisowi to możliwe.
Składniki:
- 1,5 kg małych ogórków gruntowych
- 2 szt. świeżej papryczki chilli
- mały kawałek korzenia imbiru
- łyżeczka roztartych ziaren kolendry
- łyżeczka ziaren pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- kromka chleba żytniego (najlepiej piętka)
- kilka liści laurowych
- 1,5 l przegotowanej wody
- 300 g soli
Sposób przygotowania:
Obetnij końcówki ogórków - w ten sposób szybciej się ukiszą.
Włóż ogórki ciasno do dużego słoika, umieść wszystkie składniki,: czosnek, pieprz, kolendrę i chilli (przetnij na pół) oraz liście laurowe.
W przegotowanej, lekko ciepłej wodzie rozmieszaj sól i zalej ogórki, ułóż kromkę chleba na górze i przyciśnij szklanką z wodą tak, by docisnąć ogórki.
3 dni i są gotowe!
5. Pikantna sałatka z rzodkiewki i ogórka
Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
Latem sałatek nigdy dość! Wystarczy ogórek, rzodkiewka i kilka innych dodatków oraz dosłownie parę minut, by wyczarować świetną przekąskę!
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 2 małe papryczki pepperoni lub chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 20 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Pokrój wszystkie składniki na bardzo cienkie plasterki - możesz użyć szatkownicy.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki zalewy, ocet, wodę, cukier, sos sojowy i oliwę oraz pokrojony czosnek - można go również wycisnąć.
Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj składniki. Odstaw na 30 minut i gotowe.
6. Zupa krem z cukinii z serkiem mascarpone
Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
Cukinią możemy cieszyć się cały rok, ale latem smakuje wyjątkowo dobrze. W chłodniejsze dni przetestujcie przepis na delikatny krem z cukinii, którego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 250g sera mascarpone
- kilka gałązek tymianku
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
Cukinie należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne, najlepiej zrobić to łyżką.
Z jednej połówki cukinii, za pomocą obieraczki, zrób makaron z którym podasz zupę. Smaż go na odrobinie masła z solą.
W garnku roztop masło i smaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojoną cukinię w kostkę - pamiętaj o wydrążeniu pestek.
Wszystko duś około 10 minut na małym ogniu. Dolej 1 l wody i gotuj do miękkości.
Całość zblenduj, krem powinien mieć tylko małe drobinki skórki z cukinii.
Na samym końcu dodaj kremowy serek mascarpone i rozpuść go w zupie. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę podaj z odrobiną mascarpone, makaronem z cukinii i posyp świeżym tymiankiem. Prawda, że banalne?
7. Woda bazyliowo-ogórkowa
Woda ogórkowa nie tylko świetnie ugasi pragnienie podczas upałów, ale też korzystnie wpłynie na samopoczucie oraz cerę. Spróbujcie sami!
Składniki:
- kilka plastrów świeżego ogórka
- garść liści bazylii
- szklanka kruszonego lodu
- 2 łyżeczki cukru muscovado rozmieszanego w 50 ml wody
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania:
Liście bazylii zgnieć w dłoni, ogórka pokrój na plastry i włóż wszystko do wysokiej szklanki, całość zalej syropem cukrowym i wymieszaj. Dodaj kruszony lód oraz resztę liści bazylii i plasterki ogórka .Wyciśnij sok z limonki, dodaj kolejną warstwę kruszonego lody i zalej wodą. Całość wymieszaj i gotowe!
8. Sałatka z małżami św. Jakuba i owocami
Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl
Oryginalna, lekka sałatka, która łączy sezonowe przysmaki z owocami morza. Wypróbujcie ją koniecznie!
Składniki :
- małże św. Jakuba
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- 1 gruszka
- kilka sztuk malin
- cebula dymka
- mix sałat
- 50 ml oliwy
- 20 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 100 ml białego, wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Jeżeli nie macie doświadczenia w otwieraniu muszli św. Jakuba, to polecam kupić gotowe mięso, da się takie dostać w dobrych sklepach.
Rozgrzej patelnię z 50 ml oliwy oraz odrobiną masła i smaż z każdej strony małże tak, żeby zrobiły się rumiane (po ok. dwie minuty z każdej strony). Dodaj czosnek i tymianek. Przesmażone małże ściągnij z patelni - nie wolno ich smażyć za długo bo zrobią się twarde i gumowate.
Czas na to żeby zrobić sos do naszej sałaty.
Na patelni mamy cały smak, który zostawiły małże - zwiększ płomień, dodaj białe wino (powinno zasyczeć), sos sojowy i miód. Całość gotuj około 4 minuty na małym płomieniu, tak żeby sos się zredukował i zgęstniał.
Na talerzu ułóż sałatę, maliny, pokrojoną w cienkie plastry gruszkę oraz cebulę dymkę, na szczycie połóż małże i polej sosem z patelni. Gotowe!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes: Znacie to uczucie, że widzicie potrawę i od razu chcecie ją „zjeść oczami"? Witajcie w świecie Hungry Eyes, w którym rządzą zmysły: smaku, wzroku i zapachu! W kuchni najważniejsza dla mnie jest prostota. Chcę tworzyć łatwe, ale zaskakujące połączenia, które bez problemu przygotuje każdy z moich czytelników. Moją największą inspiracją do gotowania jest... codzienność! W gotowaniu wykorzystuję elementy kuchni fusion oraz techniki i doświadczenie zdobyte przez długi czas pracy w restauracjach. Chcecie gotować razem ze mną? Zapraszam na mojego bloga: www.hungryeyes.pl