Adżapsandali, czyli gruziński chaos na talerzu

Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają główną rolę, jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Jak je przyrządzić?

Gruzińskie adżapsandali

Składniki:

 

  • 400g ziemniaków
  • 300g marchewki
  • 500g małych bakłażanów
  • 300g pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryczka
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • ½ szklanki posiekanej bazylii
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i marchewkę, a następnie pokrój je na duże kawałki. W dużym rondlu rozgrzej masło wraz z tymiankiem. Dodaj ziemniaki i marchewkę, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu aż warzywa zaczną mięknąć. Mieszaj od czasu do czasu. Bakłażany pokrój na długie plastry, a następnie dodaj je do patelni i wszystko wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Następnie dodaj je do rondla wraz z czerwoną i zieloną papryką pokrojoną na duże kawałki, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj warzywa przez około 10 minut, aż oddadzą wodę. Pamiętaj, aby mieszać danie od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia. Jeśli warzywa są już niemal ugotowane, dodaj do nich pozostałe zioła i gotuj jeszcze przez 5 minut. Aromatyczna uczta gotowa! Adżapsandali podawaj z wytrawnym białym winem Marani Rkatsiteli.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 187

15 min
9
>60 min
6
15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 177

30 min
6
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 435

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0