Ewa_Gotuje

Antystresowa sałatka z buraków i ogórków kiszonych. Idealna dla cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem

Okres Wielkanocy to czas, kiedy przypominamy sobie o buraczanych potrawach. Na wielu stołach ląduje ćwikła z chrzanem, do jajek, wędlin i białej kiełbasy świetnie pasować będzie także sałatka z buraków i ogórków kiszonych. Nie tylko świetnie smakuje, ale i jest bardzo zdrowa. Sprawdź, kto powinien ją jeść, oraz jakie właściwości mają buraki i ogórki kiszone.

Sałatka z buraków i kiszonych ogórków, dlaczego warto ją jeść? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zdrowe przepisy wcale nie muszą być drogie, ani trudne w przygotowaniu. Z naszych polskich składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni, możesz przyrządzić pyszną sałatkę z buraków i ogórków kiszonych. Ten prosty przepis sprawdzi się jako dodatek do codziennego obiadu, na przykład kotletów z ziemniakami, a także jako element wielkanocnego stołu. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę z buraków i ogórków kiszonych.

Sprawdź także: Najlepsze surówki do obiadu. Zdrowe, wiosenne przepisy bez majonezu

Burak i ogórek kiszony – zdrowy duet

Jakie właściwości mają buraki? Buraki są wartościowym źródłem witaminy A (wspiera zdrowie oczu i chroni je przed chorobami, witamin z grupy B (między innymi odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego), witaminy C (wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjnie), witaminy E (dba o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci), oraz witamina K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi). Obecne są tu także substancji mineralne, takie jak: potas (reguluje ciśnienie krwi), fosfor (wzmacnia kości i zęby), magnez (wspiera układ krążenia i układ nerwowy), cynk (ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny), czy żelazo (pomaga chronić organizm przed anemią). W burakach znajdują się także substancje o działaniu przeciwutleniającym, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają także właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Warzywa te to dobry wybór dla osób na diecie odchudzającej, w 100 g znajduje się jedynie 43 kcal. 

Kto powinien jeść buraki? Będą także odpowiednie dla osób, które mają problemy z przewlekłym stresem. Powinni spożywać je także wszyscy, którzy chcą zadbać o urodę, pomagają także oczyścić oraz odkwasić organizm. Buraki także będą świetne dla osób, które aktywnie uprawiają sport, ponieważ korzystnie wpływają na kondycję oraz regenerację po wysiłku. Warzywa te będą dobrym wyborem dla kobiet w okresie menopauzy. 

Drugim, bardzo ważnym składnikiem tej sałatki są ogórki kiszone. Warzywa te mają właściwości probiotyczne, wspierają mikroflorę jelitową oraz wzmacniają odporność organizmu. Świetnie działają także na pracę jelit. Ponadto obecny w nich błonnik pokarmowy wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, wpływa na sytość po posiłku. Wspierają także oczyszczanie organizmu z toksyn oraz metali ciężkich. Dodatkowo ogórki kiszone, podobnie jak buraki są niskokaloryczne, dlatego można jeść je bez obawy także wtedy, kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy. 

Kto powinien jeść sałatkę z buraków i ogórków kiszonych?

Tak naprawdę, o ile nie występują na przykład przeciwwskazania ze strony układu pokarmowego, sałatka z buraków i ogórków kiszonych będzie odpowiednia dla wszystkich. Wesprze proces odchudzania świetnie wpłynie na urodę, zadziała przeciwstresowo, poprawi trawienie, oraz perystaltykę jelit. Taka sałatka to także świetny wybór dla przyszłych mam. Będzie także odpowiednia dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, pomoże także regulować ciśnienie krwi. 

Przepis na sałatkę z buraków i ogórków kiszonych

Składniki

  • 3 buraki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko, 
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • pęczek natki pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku.  

Buraki należy ugotować do miękkości, można także upiec je w piekarniku. Następnie na tarce zetrzyj buraki, ogórki i jabłko. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj miód, ocet, dopraw solą i pieprzem do smaku, sałatkę  wymieszaj. 

Źródła: medonet.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0