Ewa_Gotuje

Najlepsze surówki do obiadu. Zdrowe, wiosenne przepisy bez majonezu

Do jednych z najczęściej serwowanych przez mamy i babcie obiadów należy kotlet z ziemniakami. To pyszne i proste danie nie może obyć się oczywiście bez surówki. Można przyrządzić ją na wiele sposobów. W zależności od tego, jakie składniki dodamy, oraz jak ją doprawimy nasz obiad nabierze innego charakteru. Poniżej znajdziesz 8 pysznych przepisów na surówki do obiadu.

Przepisy na zdrowe surówki bez majonezu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dietetycy zalecają, aby w ciągu dnia spożywać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców. Dobrym sposobem na włączenie ich do jadłospisu jest podawanie surówek do obiadu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz zapewnia większą sytość po posiłku. Dodatkowo warzywa zawierają cenne antyoksydanty, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Sprawdź, co dodać do surówki do obiadu, oraz jakie przyprawy będą do niej pasować.

Sprawdź także: Nie tylko na wielkanocny stół. Posiej, a potem zrób pastę, jajecznicę i dorzuć do mięsa

Jakie przyprawy dodać do surówki? 

Tak naprawdę wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji. W większości przepisów na surówki znajdziemy oczywiście sól i pieprz. Jeśli lubisz pikantne dania dopraw swoją surówkę odrobiną chili. Dla fanów wyrazistych smaków dobrze sprawdzi się suszony czosnek oraz cebula.

Jeżeli po posiłku często borykasz się z problemami trawiennymi, koniecznie sięgnij po zioła, między innymi: oregano, kminek, tymianek, rozmaryn, czy majeranek. Do dań kuchni azjatyckiej świetnie pasują: cynamon, suszony imbir, czy kurkuma, które dodatkowo mają właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Nie zapomnij również o świeżej zieleninie: bazylii, mięcie, kolendrze, a także szczypiorku, czy koperku. 

Przepis na surówki do obiadu

Przygotowanie obiadowych surówek jest banalnie proste, poradzą sobie z tym nawet najwięksi laicy. Najważniejsze jest to, aby używać świeżych składników. Warto również przyrządzać takie ilości surówki, aby zjeść ją od razu. Co prawda, możesz przełożyć ją do pojemnika i schować na później do lodówki. Jednak nie będzie ona tak smaczna, prawdopodobnie owoce i warzywa puszczą soki, przez co straci na konsystencji i estetyce.

Surówka z białej kapusty do obiadu z jogurtem greckim 

Składniki

  • pół główki białej kapusty, 
  • jabłko, 
  • marchew, 
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sok z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz.

Drobno poszatkuj kapustę, marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj jogurt grecki i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru, dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj. 

Surówka do obiadu z sosem vinegret

Składniki

  • kapusta pekińska, 
  • 3 łodygi selera naciowego, 
  • 1 jabłko.

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • sól i pieprz. 

Kapustę pekińską poszatkuj, dodaj pokrojonego w półksiężyce selera naciowego oraz jabłko pokrojone w cienkie talarki. W miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Wlej sos do surówki i wszystko wymieszaj. 

Surówka z marchewką i jabłkiem 

Składniki

  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duże jabłko, 
  • 1/2 pomarańczy,
  • odrobina soku z cytryny, 
  • pół łyżeczki kurkumy. 

Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż wszystko do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do reszty składników. Dodaj nieco soku z cytryny i kurkumę. Wszystko wymieszaj. 

Surówka do obiadu z ogórkiem 

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej,
  • 2 duże ogórki zielone, 
  • 5 łyżek jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • garść liści mięty,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Sałatę posiekaj, możesz także porwać ją palcami. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do miski. Dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, bazylię i oregano, oraz posiekane liście mięty. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wszystko wymieszaj. 

Surówka z kalafiora 

Składniki

  • mała główka kalafiora, 
  • pęczek koperku, 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina soku z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku.

Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce, przełóż go do miski. Dodaj posiekany koperek, jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wciśnij także nieco soku z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotowe. 

Azjatycka surówka z ogórkiem

Składniki

  • kapusta pekińska, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 papryka, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • cebula dymka. 

Sos: 

  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki soku z limonki, 
  • szczypta chili,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Kapustę pekińską drobno posiekaj. Marchew, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski. Do miseczki dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekany imbir, szczyptę chili, wszystko wymieszaj. Sos wlej do miski z warzywami, wsyp drobno pokrojoną dymkę, wszystko wymieszaj. 

Surówka z burakiem 

Składniki

  • 1/4 główki młodej kapusty,
  • 2 buraki,
  • 2 marchewki
  • pęczek zielonej pietruszki, 

Sos: 

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu, 
  • sól i pieprz.

Kapustę posiekaj, buraki i marchew zetrzyj na tarce i wrzuć do miski. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, dopraw solą i pieprzem, wlej sos do warzyw. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. 

Prosta surówka z pora

Składniki

  • biała część pora,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Białą część pora pokrój w półplasterki, włóż go na sitko i przelej wrzątkiem. Kiedy przestygnie dodaj go do miski, wlej oliwę, sok z cytryny, wsyp cukier, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj. 

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0