Spis treści:
Dietetycy zalecają, aby w ciągu dnia spożywać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców. Dobrym sposobem na włączenie ich do jadłospisu jest podawanie surówek do obiadu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz zapewnia większą sytość po posiłku. Dodatkowo warzywa zawierają cenne antyoksydanty, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Sprawdź, co dodać do surówki do obiadu, oraz jakie przyprawy będą do niej pasować.
Jakie przyprawy dodać do surówki?
Tak naprawdę wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji. W większości przepisów na surówki znajdziemy oczywiście sól i pieprz. Jeśli lubisz pikantne dania dopraw swoją surówkę odrobiną chili. Dla fanów wyrazistych smaków dobrze sprawdzi się suszony czosnek oraz cebula.
Jeżeli po posiłku często borykasz się z problemami trawiennymi, koniecznie sięgnij po zioła, między innymi: oregano, kminek, tymianek, rozmaryn, czy majeranek. Do dań kuchni azjatyckiej świetnie pasują: cynamon, suszony imbir, czy kurkuma, które dodatkowo mają właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Nie zapomnij również o świeżej zieleninie: bazylii, mięcie, kolendrze, a także szczypiorku, czy koperku.
Przepis na surówki do obiadu
Przygotowanie obiadowych surówek jest banalnie proste, poradzą sobie z tym nawet najwięksi laicy. Najważniejsze jest to, aby używać świeżych składników. Warto również przyrządzać takie ilości surówki, aby zjeść ją od razu. Co prawda, możesz przełożyć ją do pojemnika i schować na później do lodówki. Jednak nie będzie ona tak smaczna, prawdopodobnie owoce i warzywa puszczą soki, przez co straci na konsystencji i estetyce.
Surówka z białej kapusty do obiadu z jogurtem greckim
Składniki
- pół główki białej kapusty,
- jabłko,
- marchew,
- mały pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.
Drobno poszatkuj kapustę, marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj jogurt grecki i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru, dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.
Surówka do obiadu z sosem vinegret
Składniki
- kapusta pekińska,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 jabłko.
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Kapustę pekińską poszatkuj, dodaj pokrojonego w półksiężyce selera naciowego oraz jabłko pokrojone w cienkie talarki. W miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Wlej sos do surówki i wszystko wymieszaj.
Surówka z marchewką i jabłkiem
Składniki
- 2 duże marchewki,
- 1 duże jabłko,
- 1/2 pomarańczy,
- odrobina soku z cytryny,
- pół łyżeczki kurkumy.
Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż wszystko do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do reszty składników. Dodaj nieco soku z cytryny i kurkumę. Wszystko wymieszaj.
Surówka do obiadu z ogórkiem
Składniki
- główka sałaty rzymskiej,
- 2 duże ogórki zielone,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- garść liści mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Sałatę posiekaj, możesz także porwać ją palcami. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do miski. Dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, bazylię i oregano, oraz posiekane liście mięty. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wszystko wymieszaj.
Surówka z kalafiora
Składniki
- mała główka kalafiora,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce, przełóż go do miski. Dodaj posiekany koperek, jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wciśnij także nieco soku z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotowe.
Azjatycka surówka z ogórkiem
Składniki
- kapusta pekińska,
- 1 marchewka,
- 1 ogórek zielony,
- 1 papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- cebula dymka.
Sos:
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- szczypta chili,
- 1 łyżka masła orzechowego.
Kapustę pekińską drobno posiekaj. Marchew, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski. Do miseczki dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekany imbir, szczyptę chili, wszystko wymieszaj. Sos wlej do miski z warzywami, wsyp drobno pokrojoną dymkę, wszystko wymieszaj.
Surówka z burakiem
Składniki
- 1/4 główki młodej kapusty,
- 2 buraki,
- 2 marchewki
- pęczek zielonej pietruszki,
Sos:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz.
Kapustę posiekaj, buraki i marchew zetrzyj na tarce i wrzuć do miski. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, dopraw solą i pieprzem, wlej sos do warzyw. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
Prosta surówka z pora
Składniki
- biała część pora,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Białą część pora pokrój w półplasterki, włóż go na sitko i przelej wrzątkiem. Kiedy przestygnie dodaj go do miski, wlej oliwę, sok z cytryny, wsyp cukier, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »
Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »