Ciasto:
- 0,5 kg mąki 550
- 280ml ciepłego mleka
- 8g suchych drożdży
- 100g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 50g masła
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
Konfitura z pomarańczy:
- 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych
- dwie garście malin
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu mielonego
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki cukru do smaku
- 10g pektyny
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, połowę masła, jajko, cukier i szczyptę soli. Mieszamy ciasto powoli dolewając ciepłe mleko i dodając częściami pozostałe masło. Wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Pomarańcze sparzamy i ściemy skórkę na tarce. Obieramy je i filetujemy. Skórkę, miąższ i sok wlewamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, maliny, cukier. Pod koniec dodajemy pektynę. Podgrzewamy około 15 minut co jakiś czas mieszając, do zredukowania soku i wyraźnego zgęstnienia masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Należy pamiętać, że konfitury na pektynie żelują po ostygnięciu masy. Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować konfiturę bez pektyny. Należy wtedy gotować ją tak długo aż sama zacznie gęstnieć.

Piekarnik nastawiamy na 180C. Ciasto dzielimy na 12-15 kawałków - można ważyć poszczególne kawałki na wadze. Każda bułeczka powinna mieć około 50g. Okrągłą formę do pieczenia 28-30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki formujemy w kulki i rozpłaszczamy na dłoni nakładając na każdą około pół łyżki konfitury, zlepiamy. Układamy w formie okrąg.
Składniki na kruszonkę przecieramy przez palce do powstania grudek. Posypujemy nią bułeczki wcześniej posmarowane rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy 25-30min w 180C, do złotego koloru.