Bake off: Przepis na bułeczki z tradycją Agaty

W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki 550
  • 280ml ciepłego mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru

Konfitura z pomarańczy:

  • 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych
  • dwie garście malin
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu mielonego
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru do smaku
  • 10g pektyny

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, połowę masła, jajko, cukier i szczyptę soli. Mieszamy ciasto powoli dolewając ciepłe mleko i dodając częściami pozostałe masło. Wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Pomarańcze sparzamy i ściemy skórkę na tarce. Obieramy je i filetujemy. Skórkę, miąższ i sok wlewamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, maliny, cukier. Pod koniec dodajemy pektynę. Podgrzewamy około 15 minut co jakiś czas mieszając, do zredukowania soku i wyraźnego zgęstnienia masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Należy pamiętać, że konfitury na pektynie żelują po ostygnięciu masy. Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować konfiturę bez pektyny. Należy wtedy gotować ją tak długo aż sama zacznie gęstnieć.

Piekarnik nastawiamy na 180C. Ciasto dzielimy na 12-15 kawałków - można ważyć poszczególne kawałki na wadze. Każda bułeczka powinna mieć około 50g. Okrągłą formę do pieczenia 28-30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki formujemy w kulki i rozpłaszczamy na dłoni nakładając na każdą około pół łyżki konfitury, zlepiamy. Układamy w formie okrąg.

Składniki na kruszonkę przecieramy przez palce do powstania grudek. Posypujemy nią bułeczki wcześniej posmarowane rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy 25-30min w 180C, do złotego koloru.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2