Spis treści:
- Indyjski koktajl odchudzający - przepis
- Jak działa koktajl z mango i kardamonem?
- Co można dodać do koktajlu z mango i kardamonem?
- Jak pić indyjski koktajl odchudzający?
Kuchnia indyjska słynie głównie z tego, że jest bardzo kolorowa i pełna smaku. Jej sekretem są przede wszystkim aromatyczne przyprawy, dodawane do dań w większych dawkach, niż w Polsce. Wspaniale podkreślają one apetyczność potraw, ale też wpływają na ich właściwości lecznicze. Przykładem może być indyjski koktajl odchudzający, nazywany też mango lassi, który jest jednocześnie pyszny i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Odkryj, jak działa i jak go pić.
Indyjski koktajl odchudzający - przepis
Mango lassi to napój, który pochodzi z Indii. Przyrządza się go na bazie jogurtu, owoców, wody i przypraw. Świetnie smakuje, ale też szybko podkręca metabolizm i rewelacyjnie orzeźwia podczas upałów. Przekonaj się, jak zrobić mango lassi, żeby wyszło idealnie aksamitne i zdrowe. Tym bardziej że zrobienie słodkiej przekąski nie zajmie ci więcej niż kilka minut.
Przepis na indyjski koktajl odchudzający rozpoczyna się od obrania dużego i dojrzałego mango oraz pokrojenia owocu na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kostki wrzuć do blendera kielichowego. Wlej też 200 ml jogurtu naturalnego i łyżeczkę miodu. Do całości dosyp 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i wszystko zmiksuj na gładką pulpę. Gdy składniki już się połączą, porcjami dolewaj zimną wodę (125 ml), aby uzyskać odpowiednią, ulubioną konsystencję napoju (nie powinien być zbyt rzadki). Mango lassi przelej do szklanki. Dodaj kilka kostek lodu i udekoruj listkami świeżej mięty lub natką pietruszki.
Jak działa koktajl z mango i kardamonem?
Czy indyjski koktajl odchudzający jest zdrowy i warto go pić? Jak najbardziej, bo już w samym mango znajduje się mnóstwo składników odżywczych. Owoc - będący podstawą przepisu - to źródło witamin A, C i E oraz tych z grupy B. Mango jest również skarbnicą minerałów, m.in. potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Co więcej, cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Ze względu na takie wartości odżywcze nawilża i ujędrnia skórę, wspiera zdrowie oczu i budowanie odporności oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Jak działa koktajl z mango i kardamonem? Nie bez znaczenia dla właściwości indyjskiego napoju na odchudzanie są też pozostałe produkty użyte do jego zrobienia. Dodatki, takie jak miód i kardamon, rozgrzewają organizm, przyspieszając przemianę materii, detoksykując organizm i pomagając w zwalczeniu stanów zapalnych oraz infekcji. Wystarczy już mała porcja, aby dodać energii ciału.
Z kolei jogurt naturalny to niskokaloryczny probiotyk, który oddziałuje pozytywnie na mikroflorę jelitową, wspierając w ten sposób również układ odpornościowy. Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego, skutecznie usprawniając procesy trawienne.
Jak działa koktajl z mango i kardamonem? Nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczu, usprawnia funkcjonowanie wielu narządów, ale też nawadnia, dodaje energii do działania, orzeźwia i odmładza wygląd.
Co można dodać do koktajlu z mango i kardamonem?
Wydaje ci się, że można wyciągnąć jeszcze więcej korzyści z picia mango lassi? Co można dodać do koktajlu z mango i kardamonem, żeby jego właściwości prozdrowotne tylko się zwiększyły?
Postaw na inne - niż tylko miód i kardamon - dodatki. Każda przyprawa to skarbnica antyoksydantów i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Śmiało użyj więc rozgrzewającej i przyspieszającej metabolizm kurkumy, obniżającego poziom cholesterolu kuminu, przyspieszającego metabolizm siemienia lnianego, odchudzającego i podkręcającego przemianę materii cynamonu czy ułatwiającej trawienie i regulującej pracę jelit mięty.
W Indiach z kolei popularną wersją mango lassi jest koktajl przyrządzany na bazie wody różanej. Składnik również jest źródłem silnych antyoksydantów. Tak przygotowany napój wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne.
Jak pić indyjski koktajl odchudzający?
100 ml koktajlu dostarcza ok. 70 kalorii, co czyni go napojem dobrym przy każdej okazji. Jak pić indyjski koktajl odchudzający? Najlepiej spożywać go rano, ponieważ dodaje energii do działania i wspiera metabolizm, powodując szybsze spalanie niechcianego tłuszczu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać go również na wieczorny deser. Świetnie sprawdzi się też w upalne dni, bo przyjemnie orzeźwia i nawadnia organizm.
Źródło: Smaker.pl, odzywianie.wprost.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »
Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »
Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »