Spis treści:
Gdy organizm atakują wirusy (np. podczas przeziębienia), występuje reakcja zapalna. Gorączka, która najczęściej wówczas towarzyszy chorym, to z kolei odpowiedź organizmu na toczący się stan zapalny. Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy zwalcza w ten sposób „intruzów”, wracając powoli do zdrowia. Czasem jednak układ odpornościowy nie jest w stanie zwalczyć czynnika szkodzącego, więc organizm zaczyna postrzegać swoje własne, zainfekowane tkanki jako źródło zagrożenia. Taka reakcja prowadzi w końcu do przewlekłych stanów zapalnych, a nawet do uszkodzenia tkanek. Aby maksymalnie je ograniczyć, konieczne jest przyjmowanie leków i wprowadzenie diety przeciwzapalnej. Na czym ona polega?
Sprawdź także: Niektórzy mówią, że smakują lepiej niż schabowe. 5 nieoczywistych przepisów na kanie
Na czym polega dieta przeciwzapalna?
Na początku warto podkreślić, że jej celem jest łagodzenie występujących w organizmie przewlekłych stanów zapalnych, aby uchronić tkanki przed zniszczeniem. Nie ma jednak wyraźnie wyodrębnionej i nazwanej, jednej diety przeciwzapalnej. To raczej zbiór różnych jej wersji, powstających na przełomie lat i czerpiących z innych kuracji. Jej prekursorem był dr Barry Sears, który w 1995 roku opublikował w książce „The Zone Diet” zasady, jakimi powinni się kierować chorzy.
Na czym więc polega dieta przeciwzapalna? Koncepcja opiera się na określonej proporcji makroskładników w zależności od ich wpływu na stężenie kortyzolu (tzw. hormonu stresu, który w sytuacjach napięcia zwiększa wydzielanie glukozy do krwi) i insuliny (hormonu regulującego poziom glukozy we krwi). Spożywane produkty muszą wykazywać działanie przeciwzapalne i wzmacniać układ odpornościowy do prawidłowej odpowiedzi. Spośród dotychczas znanych diet, śródziemnomorska i okinawska mają najwyższy potencjał przeciwzapalny.
Właśnie dlatego, inspirując się zasadami powyższych sposobów odżywiania, dieta przeciwzapalna polega na włączeniu produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3) i ograniczeniu spożycia cukrów prostych. Stawia na warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby oraz niewielkie ilości chudego mięsa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste oraz te o niskim indeksie glikemicznym.
Przeciwzapalny gar - przepis
Wiedząc już, na czym polega dieta przeciwzapalna, łatwo przygotować dania, które świetnie wpiszą się w jej zasady. Jeśli chorujesz na przewlekłe stany zapalne, skonsultuj się z lekarzem, czy taki jadłospis nie byłby dla ciebie wskazany. W międzyczasie wypróbuj też przepis na przeciwzapalny gar, który nie tylko syci na długo, ale też wspiera układ immunologiczny i stymuluje organizm do prawidłowej reakcji ochronnej.
Składniki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 3,5 szklanki bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- garść szpinaku
- olej do smażenia
Mieszanka przypraw:
- pół łyżeczki kminu
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki słodkiej
- ok. 2 cm korzenia imbiru (obranego i startego na małych oczkach tarki)
Jak zrobić przeciwzapalny gar? Na początku obierz cebulę i czosnek, oba warzywa poszatkuj - cebulę na drobną kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Marchewki i ziemniaki również pozbaw skórki. Marchewki pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę. Do głębszego garnka wlej trochę oleju i zarumień cebulę, a potem dodaj wszystkie pozostałe składniki. Przygotuj mieszankę przypraw, łącząc je ze sobą. Dorzuć do smażonych warzyw i przemieszaj dokładnie.
Po kilku minutach wlej bulion, dodaj też koncentrat. Pomidory pokrój w kostkę i również wrzuć do naczynia. Przemieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj jeszcze soczewicę, wymieszaj i gotuj do miękkości soczewicy oraz ziemniaków. Pod koniec gotowania do przeciwzapalnego gara wsyp jeszcze garść świeżego szpinaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Danie podawaj, gdy jest gorące.
Źródło: Smaker.pl, ncez.pzh.gov.pl, Instagram @greenteam_zyj_zdrowo
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »
Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »
Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »