Przeciwzapalny gar. Sekretem jest mieszanka przypraw - syci, rozgrzewa i wspomaga odporność

Jeśli w twoim organizmie toczy się przewlekły stan zapalny, powinieneś zainteresować się, na czym polega dieta zapalna. Zbiór zasad pomaga łagodzić niewłaściwą reakcję organizmu i chronić tkanki przed uszkodzeniem. Odkryj przepis na przeciwzapalny gar, czyli danie pełne antyoksydantów, witamin i minerałów.

Na czym polega dieta przeciwzapalna? Ma ochronić przed chorobami autoimmunologicznymi | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy organizm atakują wirusy (np. podczas przeziębienia), występuje reakcja zapalna. Gorączka, która najczęściej wówczas towarzyszy chorym, to z kolei odpowiedź organizmu na toczący się stan zapalny. Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy zwalcza w ten sposób „intruzów”, wracając powoli do zdrowia. Czasem jednak układ odpornościowy nie jest w stanie zwalczyć czynnika szkodzącego, więc organizm zaczyna postrzegać swoje własne, zainfekowane tkanki jako źródło zagrożenia. Taka reakcja prowadzi w końcu do przewlekłych stanów zapalnych, a nawet do uszkodzenia tkanek. Aby maksymalnie je ograniczyć, konieczne jest przyjmowanie leków i wprowadzenie diety przeciwzapalnej. Na czym ona polega?

Sprawdź także: Niektórzy mówią, że smakują lepiej niż schabowe. 5 nieoczywistych przepisów na kanie

Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Na początku warto podkreślić, że jej celem jest łagodzenie występujących w organizmie przewlekłych stanów zapalnych, aby uchronić tkanki przed zniszczeniem. Nie ma jednak wyraźnie wyodrębnionej i nazwanej, jednej diety przeciwzapalnej. To raczej zbiór różnych jej wersji, powstających na przełomie lat i czerpiących z innych kuracji. Jej prekursorem był dr Barry Sears, który w 1995 roku opublikował w książce „The Zone Diet” zasady, jakimi powinni się kierować chorzy.

Na czym więc polega dieta przeciwzapalna? Koncepcja opiera się na określonej proporcji makroskładników w zależności od ich wpływu na stężenie kortyzolu (tzw. hormonu stresu, który w sytuacjach napięcia zwiększa wydzielanie glukozy do krwi) i insuliny (hormonu regulującego poziom glukozy we krwi). Spożywane produkty muszą wykazywać działanie przeciwzapalne i wzmacniać układ odpornościowy do prawidłowej odpowiedzi. Spośród dotychczas znanych diet, śródziemnomorska i okinawska mają najwyższy potencjał przeciwzapalny

Właśnie dlatego, inspirując się zasadami powyższych sposobów odżywiania, dieta przeciwzapalna polega na włączeniu produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3) i ograniczeniu spożycia cukrów prostych. Stawia na warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby oraz niewielkie ilości chudego mięsa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste oraz te o niskim indeksie glikemicznym. 

Przeciwzapalny gar - przepis

Wiedząc już, na czym polega dieta przeciwzapalna, łatwo przygotować dania, które świetnie wpiszą się w jej zasady. Jeśli chorujesz na przewlekłe stany zapalne, skonsultuj się z lekarzem, czy taki jadłospis nie byłby dla ciebie wskazany. W międzyczasie wypróbuj też przepis na przeciwzapalny gar, który nie tylko syci na długo, ale też wspiera układ immunologiczny i stymuluje organizm do prawidłowej reakcji ochronnej.

Składniki

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 3,5 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • garść szpinaku 
  • olej do smażenia

Mieszanka przypraw:

  • pół łyżeczki kminu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • ok. 2 cm korzenia imbiru (obranego i startego na małych oczkach tarki)

Jak zrobić przeciwzapalny gar? Na początku obierz cebulę i czosnek, oba warzywa poszatkuj - cebulę na drobną kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Marchewki i ziemniaki również pozbaw skórki. Marchewki pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę. Do głębszego garnka wlej trochę oleju i zarumień cebulę, a potem dodaj wszystkie pozostałe składniki. Przygotuj mieszankę przypraw, łącząc je ze sobą. Dorzuć do smażonych warzyw i przemieszaj dokładnie.

Po kilku minutach wlej bulion, dodaj też koncentrat. Pomidory pokrój w kostkę i również wrzuć do naczynia. Przemieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj jeszcze soczewicę, wymieszaj i gotuj do miękkości soczewicy oraz ziemniaków. Pod koniec gotowania do przeciwzapalnego gara wsyp jeszcze garść świeżego szpinaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Danie podawaj, gdy jest gorące.

Źródło: Smaker.pl, ncez.pzh.gov.pl, Instagram @greenteam_zyj_zdrowo

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »

Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »

Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 125

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 166

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 149

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326