Book Me a cookie czyli kulinarne i nie tylko pasje

Jest taki niezwykły blog - można powiedzieć, że kulinarny - ale równie dobrze pisarski czy fotograficzny. Niezwykły, bo jego autorka łączy w nim kilka swoich talentów: do gotowanie, fotografii i pisania. Dlatego w Book Me a Cookie każdy znajdzie coś dla siebie.

Krakowska studentka Joasia Mentel znalazła fantastyczny pomysł na bloga. Zamiast jak tysiące innych autorów przedstawiać tylko i wyłącznie przepisy, okrasza je perełkami pisarskimi ze swoimi przemyśleniami o sprawach różnych i fantastycznymi zdjęciami samodzielnie przygotowanych potraw. Czytając niektóre wpisy odnoszę wrażenie, że przepis, który jest na końcu wpisu jest tylko pretekstem do napisania czegoś ciekawego, często zupełnie niezwiązanego z kuchnią. Zresztą przeczytajcie sami poniższy fragment z wpisu pt. "Marcepanowe aniołki na dobry rok" i zastanówcie się czy nie wspaniale byłoby czytając o walce Joasi z materiałem do egzaminu pogryzać sobie marcepanowe aniołki :).


"Siedzę sobie dzisiaj, w świętym względnie spokoju - przed nosem kartki z notatkami do egzaminu, gdzieś dookoła wściekle różowy zakreślacz rywalizuje z wściekłozielonym o to, któremu pierwszemu uda się wywołać u mnie oczopląs. Póki co się nie daje i siedzę dalej. Czytam, szszsz - zakreślam, czytam, szszsz, patrzę, krzywo, brzydko zakreślone, wyrównuję kolorem do granicy kratek. Czyli: standard. Rób cokolwiek, byle nie czytać. Dziubdziam sobie tą neonową żółcią, która w ciemności mogłaby robić za latarkę. Powtarzam, rysuje znaczki, śpiewam o tym, że w psychologii jest pięć rodzajów dylematów. Łatwiej wchodzi. Na egzaminie odtwarzam po melodii. Albo po skojarzeniach. Przykład? Elementy wpływające na ocenę, czy zachowanie jest moralne, czy nie, to krowi domek. Konsekwencje, rodzaj zachowania, okoliczności, wiedza podmiotu, intencja i dobrowolność. Krowi d. Domek"

Wydaje mi się, że Joasia jest jak wędkarz: jej przepisy to przynęta, którymi kusi czytelnika i...łapie go na haczyk. Ja na ten "haczyk-blog" się złapałem i innym polecam to samo, bo jestem pewny, że nie jest to ostatnie słowo autorki w rozwijaniu swoich pasji i jeszcze o niej usłyszymy.

Stanisław M. Stanuch

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 100

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 45

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25