Chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem

Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie.

Ciasto właściwe

160g semoliny
320g mąki
340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu
30g ciemnej melasy
4 g drożdży
10g drobnej soli morskiej
200g zakwasu
Semolina do obsypania łopaty do chleba
Czarny sezam do obtoczenia bochenka

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką.
Zmieszać ze sobą mąki.
W wodzie rozprowadzić drożdże i zaczyn. Wsypać mąki. Dodać melasę i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 2- 3 minut.
Po tym czasie dodać sól i wyrabiać dalej aż do pożądanej konsystencji i uelastycznienia glutenu. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie złożyć ciasto chwytając ciasto za „rogi" od dołu miski i zakładając je na górę ciasta . Zrobić tak z trzema rogami. Odstawić przykryte ciasto na 30 minut .
Proces powtórzyć jeszcze 2 razy co 30 minut i po trzeci złożeniu odstawić na 60 minut co łącznie daje czas pracy z ciastem 2.5 godziny.
Przełożyć ciasto na blat. Złożyć wstępnie ciasto zakładając na siebie rogi ciasta 3-4 razy. Zostawić pod przykryciem na blacie na ok 15 minut .
Po tym czasie zakładając na siebie rogi ciasta uformować okrągły bochenek i obtoczyć go dokładnie czarnym sezamem ze wszystkich stron i włożyć go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką. Ciasto powinno garować około godziny w zależności od warunków atmosferycznych.
Po tym czasie wyłożyć ciasto z koszyka do nagrzanego garnka żeliwnego ( UWAGA: pracować w rękawicach! Garnek jest wrzący!),
Naciąć chleb żyletką lub nożyczkami. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć chleb i przełożyć na łopatę a z niej bezpośrednio na kamień do pizzy i wypiekać aż do pożądanego koloru.

Krem czekoladowo-orzechowo-pistacjowy

Pasta orzechowow-pistacjowa

80g orzechów laskowych ( uprzednio uprażonych przez 15-20 minut w 190C , potem zetrzeć skórkę )
80g pistacji uprażonych na suchej patelni
95g cukru
10g wody
10g oleju pistacjowego
Szczypta drobnej soli morskiej

Z wody i cukru zrobić karmel.
Wylać go na uprażone orzechy bez skórki.
Wystudzić.
Zblendować na gładką masę dodając olej pistacjowy.

Krem

200g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
250g pasty orzechowo-pistacjowej (przepis powyżej)
10g kakao
50g oleju z orzechów pistacjowych
20g beurre noisette ( stopić masło w rondlu i podgrzewać aż do zbrązowienia i uzyskania orzechowego aromatu, nie spalić! )
15g masła kakaowego w proszku

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pozostałe składniki zmiksować na gładką masą.
Połączyć z czekoladą.
Wychłodzić.
Przełożyć do słoika i udekorować orzechami i pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Ciasta Powolniak

Powolniak to wilgotne, jesienne ciasto z dyni z dodatkiem orzechów i jagód. C...

Odsłon: 14834

30 min
7

Przepis dnia

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 4189

60 min
18

Polecane artykuły

Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

5
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6