Grill - temat specjalny

Chrupie, a w smaku przypomina rzodkiewkę. Wielu grzybiarzy już zaciera ręce na ten rarytas

Sezon na grzybobranie przypada na końcówkę lata oraz jesień. Jednak niektóre gatunki grzybów możemy spotkać także wczesną wiosną. Jeśli na spacerze po lesie spotkasz nietypowe czerwone grzyby o kształcie miseczek, przyjrzyj się im. Może okazać się, że to czarka szkarłatna, która dla wielu smakoszy jest prawdziwym przysmakiem.

Jakie grzyby zbierać wiosną? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czarka szkarłatna to grzyb, który nie boi się przymrozków, a nawet śniegu. Bez trudu rozpoznasz ją w lesie, ponieważ posiada przyciągający uwagę jaskrawo-czerwony kolor. Według niektórych wielbicieli grzybów świetnie sprawdzi się w kuchni. Tego wiosennego grzyba najlepiej wypatrywać pod drzewami liściastymi, lubi ukrywać się wśród obumarłych gałęzi. W szczególności upodobał sobie wierzby i olsze. Z grzybem tym wiąże się również urocza legenda, podobno elfy o poranku piją z niej rosę. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma czarka szkarłatna, oraz jak ją przygotować, aby była najsmaczniejsza. 

Sprawdź także: Prosty sposób na szumowiny w rosole. Dodaj jeden składnik, znów będzie złoty i klarowny

Czarka szkarłatka – wiosenny grzyb

Grzyby te wypatrywać możemy już zimą, jednak początek marca to idealny moment, aby rozejrzeć się za nimi w pobliskim lesie. Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) należy do rodziny czarkowatych, jest saprofitem, czyli pobiera energię z martwych szczątków organicznych, występuje wilgotnym terenie od grudnia do maja. Ma charakterystyczny jasno-czerwony kolor, oraz miseczkowaty kształt, osiąga średnicę do pięciu centymetrów, z zewnątrz pokrywa się drobny włoskowaty meszek. Trzon grzyba, którym przytwierdzony jest do podłoża ma jasny, białawy kolor. Co ciekawe, czarka szkarłatna do 2014 roku była gatunkiem ściśle chronionym, nie można było jej zbierać.  

Czy czarka szkarłatna jest jadalna?

Przez lata czarka szkarłatna była uważana za niejadalną, nie oznacza to jednak, że jest ona trująca. Obecnie uważa się, że grzyb ten nadaje się do spożycia, jego smak można określić jako delikatny, niewyróżniający się, nie ma również intensywnego zapachu.

Swój czerwony kolor zawdzięcza barwnikom z grupy karotenoidów, takim jak: plektaniaksantyny i beta-karoten. Substancje te wykazują działanie przeciwutleniające, wspomagają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływają także na wzrok, pomaga chronić go przed chorobami. Beta-karoten ma także działanie wspomagające opalanie, dodatkowo zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Co więcej, beta-karoten korzystnie wpływa na serce, pomaga także obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu.

W czarce szkarłatnej obecne są w niej witaminy A, te z grupy B, C, D, E i PP, oraz substancje mineralne: wapń, żelazo, miedź, cynk, jod, fluor, czy mangan żelazo, występuje tu także błonnik pokarmowy. Należy pamiętać jednak, że są to śladowe ilości, a grzyb w większości składa się z wody. Grzyby te są także niskokaloryczne, dlatego dobrze sprawdzi się dla osób na diecie. 

Jak jeść czarkę szkarłatną? 

Według niektórych smakoszy czarka szkarłatna zjedzona w wersji surowej przypomina w smaku chrupiące rzodkiewki. Nadaje się do marynowania, gotowania, a także smażenia, można dodać ją do sałatek lub wiosennych surówek. Warto pamiętać, że czarka szkarłatna jest ciężkostrawna, dlatego nie będzie najlepszym wyborem dla dzieci, osób starszych, a także tych, które borykają się z dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Źródła: bogdaniec.szczecin.lasy.gov.pl, poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »

Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 243

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 97

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4