Spis treści:
Od orzeźwiających tart z sezonowymi owocami, po delikatne serniki na zimno - te ciasta staną się ozdobą każdej letniej uroczystości. Dzięki nim każda gospodyni poczuje się jak mistrzyni cukiernictwa, a goście będą prosić o dokładkę. Sprawdź nasze propozycje na ciasta, które idealnie wpasują się w letni klimat i zaskoczą smakiem.
Sprawdź także: Sezon na truskawki. Najlepsze przepisy z owocami
Ciasta na lato - korzystaj z sezonowych owoców
Lato jest idealnym czasem na korzystanie z bogactwa sezonowych owoców, które są niezastąpionymi składnikami do ciasta na lato. Korzystaj z sezonowych owoców, których podczas lata jest ogrom. W gorących miesiącach możesz sięgać po najróżniejsze ich rodzaje, co pozwala na ciągłe eksperymentowanie w kuchni.
Kto nie kocha słodko-kwaśnych malin? Sezon na maliny trwa od maja do września, a te soczyste owoce są uwielbiane przez niemal wszystkich. Może z wyjątkiem osób, którym ziarenka z malin często wchodzą między zęby. Doskonale nadają się do lodów, deserów i ciast, a także do spożycia na surowo.
Czereśnie pojawiają się na rynku w czerwcu i na początku lipca. Ich intensywny smak sprawia, że są idealne do kompotów, dżemów, konfitur oraz soków, no i oczywiście ciast. Jagody, które zbieramy od sierpnia do października, są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, a także podstawą wielu przetworów. Te małe owoce są nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i wartości odżywczych.
Śliwki mają swój sezon od lipca do września. Są doskonałe do przetworów, takich jak dżemy, konfitury, nalewki i soki, co pozwala cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wiśnie, które zbieramy w lipcu, są lekko kwaskowate, co sprawia, że idealnie nadają się do słodkich ciast.
Korzystając z tych owoców, możemy tworzyć niesamowite letnie ciasta, które nie tylko będą smakować wyśmienicie, ale także dostarczą nam mnóstwo witamin i minerałów. Letnie owoce to prawdziwy skarb w kuchni, który warto w pełni wykorzystać.
Pyszne ciasta na lato - najlepsze przepisy
Lato to pora roku, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu i delektowania się lekkimi, orzeźwiającymi deserami. Nic nie cieszy bardziej niż pyszne ciasta, przygotowane z sezonowych owoców. Przedstawiamy najlepsze przepisy na pyszne ciasta na lato, które idealnie wpasują się w wakacyjny klimat, łącząc w sobie smak, świeżość i prostotę wykonania.
Sernik malinowy na zimno
Ciasta na lato - lekki sernik z musem malinowym | Fot. 123RF/Picsel
Masa sernikowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż 120 g biszkoptów. W garnku zagotuj 1/2 szklanki mleka, odstaw z ognia, wsyp 2 łyżki żelatyny spożywczej i energicznie mieszaj. W oddzielnej misce ubij 200 g śmietanki 30 proc. z dodatkiem łyżki cukru wanilinowego oraz 2 szklanek cukru pudru.
Do mleka z żelatyną dodaj 2 łyżki twarogu sernikowego i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj kolejne porcje twarogu (w sumie kilogram) i miksuj do połączenia się składników. Dodaj ubitą śmietankę i znów miksuj. Na koniec wymieszaj masę łyżką z 3 szklankami malin. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Mus malinowy
Zagotuj szklankę wody, odstaw z ognia, wsyp galaretkę malinową i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Dodaj szklankę malin i miksuj blenderem, a następnie odstaw. Wówczas wyłóż łyżką całkowicie ostudzony mus malinowy na wcześniej stężałą masę sernikową. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na około 4 godziny. Udekoruj świeżymi owocami.
Ciasto z owocami sezonowymi
Ciasto z sezonowymi owocami | Fot. 123RF/Picsel
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 - 28 cm wysmaruj masłem lub olejem. 100 g czarnej porzeczki, 100 g malin, 100 g jagód, 100 g borówki amerykańskiej, 100 g czerwonej porzeczki krótko opłucz i dokładnie osusz. Przed dodaniem do ciasta możesz je oprószyć mąką.
Do miski przesiej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj i odstaw. W drugiej misce ubij 4 białka na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodawaj szklankę cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodaj łyżkę cukru wanilinowego. Ubijaj jeszcze przez około minutę i zacznij stopniowo dodawać 4 żółtka, cały czas dokładnie ubijając. Wlej 1/2 szklanki oleju roślinnego, cały czas miksując, ale niezbyt długo, przez około pół minuty. Przesiej 1/3 mąki z proszkiem bezpośrednio do ubitej masy i krótko miksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki i znów miksując jak poprzednio, dodaj ostatnią część mąki i zmiksuj.
Ciasto wyłóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię, równomiernie wyłóż owoce, najlepiej zachowując odstępy. Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez około 45 - 50 minut, aż ciasto urośnie i zarumieni się na wierzchu. Możesz też sprawdzić patyczkiem - jak ciasto drożdżowe.
Tarta na cieście francuskim z owocami
Prosta tarta z owocami | Fot. 123RF/Picsel
Najpierw schłódź ciasto francuskie. Musi być zimne podczas formowania i wkładania do piekarnika. Ser mascarpone (300 g) i śmietankę 30 proc. (250 ml) również trzymaj w lodówce, aby były bardzo dobrze schłodzone.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, rozwiń i wyłóż nim dowolną formę do pieczenia, np. metalową na tartę z wyjmowanym dnem lub prostokątną tortownicę. Nie dopuść do ocieplenia się ciasta, więc na czas nagrzania piekarnika wstaw je do lodówki. Roztrzep jajko i wysmaruj nim ciasto francuskie. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15-17 minut, aż będzie miało złoty kolor i wyrośnie. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Do miski włóż zimne mascarpone i śmietankę, dodaj 5 łyżek cukru pudru oraz aromat waniliowy (jeśli używasz). Ubij wszystko do podwojenia objętości przez około 1-2 minuty.
Gotowy krem wyłóż na ostudzony spód, pomijając brzegi ciasta. Na wierzchu ułóż owoce sezonowe, takie jak maliny, borówki, jagody, czy truskawki. Dodaj listki mięty, jeśli masz.
Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasta na lato - jogurtowiec z owocami | Fot. 123RF/Picsel
Najpierw przygotuj kruszonkę: zagnieć 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła, a następnie wstaw ją do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wszystkie składniki na ciasto jogurtowe mają być w temperaturze pokojowej. Wbij 4 jajka do większej miski i roztrzep widelcem. Dodaj kolejno 3/4 szklanki (180 g) cukru, duży jogurt naturalny (400 g) oraz 120 ml oleju, za każdym razem mieszając składniki widelcem. W oddzielnej misce wymieszaj 3 szklanki (480 g) mąki z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Przesyp suchą mieszankę do ciasta z jogurtem i ponownie wszystko wymieszaj widelcem.
Ciasto wylej do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm lub o średnicy 27 cm. Wierzch posyp 350 g borówek amerykańskich, a następnie przygotowaną kruszonką. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po przestudzeniu przygotuj lukier: podgrzej 3 łyżki soku z cytryny i mieszaj go z około 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru, a następnie polej nim ciasto.
Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami i kruszonką | Fot. 123RF/Picsel
Ciasto
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy min. 26 cm, wykładając jej dno papierem do pieczenia i zapinając obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Do misy miksera lub na stolnicę wsyp 250 g mąki pszennej, dodaj 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Miksuj lub siekaj składniki na desce, aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami).
Dodaj jajko i zagnieć składniki w jednolite ciasto. Podziel ciasto na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą część ciasta pokrój na plasterki i wyłóż nimi spód oraz 1-2 cm boków formy, doklejając palcami brakujące miejsca. Resztę ciasta odłóż na wierzch.
Masa serowa
Do misy miksera włóż kilogram twarogu sernikowego, 2/3 szklanki cukru i opakowanie budyniu śmietankowego w proszku. Miksuj do połączenia się składników, następnie dodaj 2 jajka i ponownie miksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wyłóż na spód z ciasta, a następnie równomiernie rozłóż 500 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych) na wierzchu masy serowej. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wiśnie. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Po ostudzeniu ciasto jest gotowe do jedzenia, ale można również wstawić sernik na godzinę do lodówki, aby masa serowa nieco bardziej stężała.
Przepisy na owocowe wypieki to wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych skarbów natury. Te sprawdzone przepisy, pełne letnich smaczków sprawią, że każda chwila spędzona w domu z ciastem pod ręką będzie wyjątkowa. Bez względu na okazję, te ciasta będą prawdziwą ozdobą waszego stołu i dowodem na to, że nawet w najcieplejsze dni warto poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś pysznego.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »
Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »