Fot. 123RF/Picsel
Jagody to owoce bardzo chętnie wybierane do przygotowywania wielu letnich deserów i ciast. Ich dostępność przez okrągły rok (w formie mrożonej poza sezonem letnim) to niewątpliwie jeden z ich największych atutów. Warto jednak zainteresować się jagodami właśnie w sezonie wakacyjnym, kiedy są świeże, łatwo dostępne i oferują najszerszą gamę zbawiennych substancji.
Te niepozorne, niewielkie owoce pokryte niebieskim nalotem rosną w europejskich lasach. Krzewy jagodowe dorastają do około 50 centymetrów wysokości i charakteryzują się drobnymi listkami oraz ciemnoczerwonym kwiatostanem. Często zdarza się, że jagody mylone są z borówkami amerykańskimi. Jednak pierwszym elementem, który odróżnia te dwa owoce, jest rozmiar. Te drugie są o wiele większe i ciemniejsze od leśnych jagód.
Jagody: właściwości
Uwielbiasz jagody? Właściwości prozdrowotne, jakimi mogą poszczycić się ci niebiescy mieszkańcy lasu, zaskoczą nawet najbardziej zaprawionego smakosza jagodowych pyszności. Włączenie tych owoców do codziennego jadłospisu to prawdziwa inwestycja w zdrowie na lata.
Jagody to istna skarbnica pełnego spektrum mikroelementów i witamin. Jakie pierwiastki można znaleźć wewnątrz tych leśnych owoców? Przede wszystkim są to: miedź, cynk, mangan oraz selen. Ten ostatni mikroskładnik jest szczególnie ważny dla osób cierpiących na schorzenia tarczycy.
Jakie witaminy znajdują się w jagodach? Oprócz witaminy C, która wspomaga organizm w zwalczaniu infekcji, w jagodach znajduje się witamina A, chroniąca twoją skórę i wzrok, oraz witaminy z grupy B, które mają zbawienny wpływ na kondycję twojego układu nerwowego, w tym przede wszystkim mózgu.
Obecność fitoestrogenów w jagodach sprawia, że owoce te są skuteczną bronią przeciwko negatywnemu działaniu wolnych rodników na twój organizm. Przyjmowanie w pokarmie owych substancji działa prewencyjnie na wiele chorób nowotworowych związanych z układem hormonalnym. W jagodach znajdziesz również kwas foliowy, który jest suplementem diety wskazanym dla wszystkich kobiet w ciąży.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Pyszny jadłospis, czyli co zrobić z jagód
Różnorodność zastosowań jagód sprawia, że są one chętnie stosowane przez wiele polskich gospodyń domowych. Te ciemnoniebieskie owoce będą idealnym dodatkiem nie tylko do słodkich deserów, ale również do opcji wytrawnych.
Uwielbiasz racuchy lub naleśniki? To świetnie! Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z jagód, polecamy przygotowanie z nich słodkiego musu, którym polejesz te mączne smakołyki. Jagody można również wykorzystać do domowych dżemów, przetworów, a nawet lodów.
Jagody i dziczyzna? To ci dopiero połączenie, prawda? Może nie byłeś tego świadomy, ale owoce te wspaniale nadają się jako przystawka do mięs. Schab z sosem śliwkowym to przeżytek, spróbuj jego nowej wersji ze słodziutkim sosem jagodowym. Niezwykłe doznania smakowe gwarantowane!
Letni obiad: pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami to jeden z twoich letnich smaków dzieciństwa? Czas, aby odświeżyć sobie nieco ten przepis. Pierogi to nie lada wyzwanie dla wielu kulinarnych żółtodziobów, a co dopiero jeśli jest to ich owocowa wersja. Jak zabrać się za pierogi z jagodami?
Ciasto to podstawa. Sekretem dobrze trzymającego się ciasta na pierogi jest dodanie odrobiny oliwy z oliwek. Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj do niej wspomnianą oliwę i szczyptę soli. Powoli wyrabiaj ciasto, dbając o to, aby co jakiś czas dolewać ciepłej wody. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne. Uformuj placuszki i nakładaj na nie po kilka umytych i oczyszczonych z gałązek jagód. Zachowanie odstępu od brzegu ciasta pozwoli ci uniknąć przeciekających rantów.
Jeżeli lubisz pierogi okraszone smacznym sosem, możesz pokusić się o przygotowanie szybkiego musu jagodowo-malinowego. Wystarczy zblendować świeże lub mrożone owoce z dodatkiem jogurtu naturalnego, łyżeczki cytryny i odrobiny miodu. Smacznego!
Dla łasuchów: ciasta z jagodami
Jeśli uwielbiasz pieczenie, masz ogromne pole do popisu w temacie jagodowych ciast. Kruszonki, bezy, a nawet torciki będą idealną bazą dla jagodowych musów, galaretek, nadzień, dżemów, a nawet posypek ze świeżych owoców.
Nie masz dużo czasu, ale naszła cię ochota na kawałek ciasta z jagodami? Mamy na to idealny sposób. Spróbuj naszego pomysłu na ciasto jagodowe w pięć minut. Ta łatwa kulinarna recepta nie wymaga użycia miksera.
Aby je przygotować, wymieszaj w jednej misce mąkę i proszek do pieczenia, a w drugiej misce olej, cukier, jajka i mleko. Wsyp suche składniki do mokrych i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej otrzymane ciasto do wyłożonej papierem blaszki, a po wierzchu posyp miksturę otartą skórką z cytryny i garścią jagód. Piecz przez ok. 40 minut w 180 stopniach - ciasto gotowe!
Słodkie śniadanie: bułki z jagodami
Bułki z jagodami to wyśmienita opcja na pierwsze lub drugie śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Domowej roboty jagodzianki idealnie nadadzą się również jako prowiant na letni piknik z rodziną. Sekret tej smakowitej przekąski tkwi w idealnie upieczonym cieście drożdżowym.
Aby przygotować dobre ciasto na bułki z jagodami, wymieszaj lekko ciepłe mleko ze szczyptą cukru, mąką i pokruszonymi drożdżami. Odstaw je w ciepłe miejsce i poczekaj, aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego wałek i podziel na odpowiednią liczbę części.
W celu przygotowania jagodowego nadzienia oczyść owoce i wymieszaj je z cukrem pudrem, aby nadać musowi słodszego smaku. Z ciasta uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je w ręce. Na każdy kawałek nałóż łyżkę jagodowego musu. Umieść bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 20 minut. Dodatkową opcją jest przygotowanie słodkiego lukru, którym udekorujesz gotowe bułki z jagodami.
Smaczny podwieczorek: placki z jagodami
Naszła cię chętka na placki z jagodami? Proponujemy ci spróbować wersji jogurtowej, która wprost rozpływa się w ustach. Przepis nie wymaga wielu składników, a do jego przygotowania nie potrzeba żadnych dodatkowych urządzeń kuchennych.
W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie do mikstury dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dosyp jagody i użyj łyżki, aby delikatnie wymieszać składniki.
Rozgrzej patelnię i umieszczaj na niej ciasto, porcjując je łyżką. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między plackami, tak aby poszczególne placuszki do siebie nie przywarły. Placki z jagodami powinny być smażone na niewielkim ogniu po około dwie i pół minuty z każdej strony.
Jeżeli chcesz, aby ciasto na placki było nieco bardziej kremowe, możesz dodać do niego kilka łyżek rozpuszczonego masła. Na sam koniec warto udekorować gotową potrawę słodką posypką z cukru pudru.
Zainspiruj się poniższymi przepisami na jagodowe przysmaki:
Fot. agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Żytnie naleśniki z jagodami
Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. trele-morele na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Monikazpiekarnika na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie