Najlepsze przepisy na ogórki

Co jada Robert Lewandowski?

Pełnowartościowa dieta polskich piłkarzy, w tym szczególnie tego jednego, Roberta Lewandowskiego jest niezwykle istotna. Kluczem do sukcesu okazują się niuanse: dobór produktów, komponowanie menu, dostosowanie posiłków do godzin treningów i indywidualnych zaleceń.

Fot. 123RF

Z wyglądu szczupły, niepozorny. Ale pod ubraniami kryje się „cała maszyneria", jak określił sylwetkę Roberta Lewandowskiego, trener reprezentacji Polski w piłce nożnej. Na sukces piłkarza, oprócz codziennych treningów, składa się również dieta, o którą dba między innymi żona Roberta. To właśnie odpowiednio zbilansowane posiłki pomagają w utrzymaniu idealnej sylwetki i doskonałej formy. Co jasne, ciało sportowca jest jego narzędziem do pracy. W jaki sposób dba o nie Robert Lewandowski?

Część żywieniowych nawyków Roberta Lewandowskiego nadal dziwi. Inne, jak przykładowo spożywanie posiłku w odwrotnej kolejności, zaczynając do deseru a kończąc na zupie, przestały już wywoływać sensację, a nawet zyskały spore grono naśladowców.

Chociaż dzisiaj trudno w to uwierzyć, w przeszłości piłkarz nie do końca zdawał sobie sprawę, jak należy się odżywiać. Jak sam przyznaje, jeszcze w czasie gry w polskich klubach, potrafił spożywać spore ilości niezbyt zdrowych batoników. Sądził, że dodadzą mu energii, jednak w rzeczywistości złowrogi cukier dodawanych do tego rodzaju produktów, mógł mieć niekorzystny wpływ na jego kondycję.

Zobacz też: Naturalne spalacze tłuszczu. Kliknij!

Czy znasz te naturalne spalacze tłuszczu?

Pierwsze zmiany w diecie Lewandowski zaczął wprowadzać jeszcze w 2009 roku. Początkowo był do nich sceptycznie nastawiony, jednak za namową swojej żony zaryzykował i znacząco zmienił swój sposób odżywiania. Po wykonaniu badań na nietolerancje pokarmowe, wyeliminował z diety nabiał. Z czasem w odstawkę poszły słodycze, a na końcu gluten. I tak już zostało.

Kapitan naszej reprezentacji szybko nauczył się, jak łączyć ze sobą produkty spożywcze, aby odkwasić organizm lub zmobilizować go do spalania tłuszczu. Co więcej, udowodnił wszystkim, że dieta i zdrowe odżywianie nie musi być torturą lub ciągiem wyrzeczeń.

Jak wygląda jadłospis Roberta Lewandowskiego? Zwykle dzień rozpoczyna od szklanki ciepłej wody z cytryną, później przychodzi czas na śniadanie białkowo-tłuszczowe lub płatki owsiane bez gotowania, przygotowane dzień wcześniej. W porze obiadowej, kapitan reprezentacji polski zjada solidną porcję warzyw - surowych lub gotowanych. Gdy przychodzi czas na danie główne, Lewandowski najpierw spożywa dodatki, a dopiero na końcu mięso lub rybę. Zgodnie z zasadą odwróconego posiłku, deser serwowany jest na początku. Podobnie wygląda kolacja.

Posiłki piłkarz raz je w klubie, raz w domu. Kiedy nad jego jadłospisem nie czuwa sztab piłkarskich żywieniowców, rolę dietetyka pełni żona Roberta Lewandowskiego. To właśnie ona skrupulatnie pracuje nad tym, aby posiłki męża były zdrowe, dobrze zbilansowane i smaczne. Jednym z najsłynniejszych dań, jakie Anna Lewandowska zaserwowała napastnikowi Bayern Monachium, były „kulki mocy" przygotowane z daktyli, pestek dyni, wiórek kokosowych i pasty sezamowej.

W jednym z wywiadów Lewandowska przyznała, że ani ona, ani Robert nie są niewolnikami liczenia kalorii. Znacznie ważniejsze jest dla nich odpowiednie łączenie oraz wysoka jakość produktów. Co ciekawe, Anna Lewandowska często przygotowuje dla siebie i męża koktajle oraz napary ziołowe, które jej zdaniem pomagają oczyszczać i odżywiać organizm. W ich domu produkty spożywcze (np. zioła lub płatki owsiane) wykorzystuje się także do przygotowywania odkwaszających kąpieli.

Jak widać, na sukces składa się bardzo wiele komponentów, godziny spędzone na boisku i w siłowni, zawsze muszą iść w parze ze zdrowym trybem życia. Taka postawa może być doskonałym wzorcem dla osób, które pragną odmienić swoje życie, zwłaszcza że w pewnym momencie, dieta przestaje być wyrzeczeniem, a staje się przyjemnym przyzwyczajeniem.

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 57

15 min
2
15 min
8
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 164

15 min
2
Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 129

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26