Co mówi nam kolor warzyw?

Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że ich barwa to nie tylko kwestia estetyki? Przekonajcie się jak na wasze zdrowie wpływają produkty w różnych odcieniach.

Fot. 123RF/Picsel

Fioletowe

Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki zyskują różowawo-fioletowy kolor za sprawą antocyjanów. W zależności od ich stężenia warzywo może być ciemno czerwone, purpurowe lub intensywnie fioletowe. Różnorakie badania wykazały, iż antocyjany ukryte w fioletowych warzywach, unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki oraz sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.

Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości fioletowych warzyw i owoców. Antocyjany doskonale sprawdzają się także przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów. Warto również wiedzieć, że zawarte w fioletowych warzywach fenole są uznawane za substancje, które mogą w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Żółte i pomarańczowe

Radosny kolor cytryn, dyni, marchewek, moreli i pomarańczy jest znakiem, że wszystkie te produkty doskonale wpływają na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich przede wszystkim ogromne pokłady cennej witaminy C oraz beta karotenu. Naukowcom udało się udowodnić, że beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu oraz powstawanie zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy, przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, wątroby oraz mózgu. Warto również wiedzieć, że beta-karoten w naszym ciele jest zamieniany na cenną witaminę A, która odpowiada np. za prawidłowe widzenie.

Białe

Rzepa, czosnek i cebula - co je łączy? Nie bez powodu zaleca się zjadanie tych warzyw w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Okazuje się bowiem, że białe warzywa i owoce w rewelacyjny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy, działając przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzapalnie. Wszystko to za sprawą allicyny, która jest uznawana za jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków.

Reklama

Zielone

Różnego rodzaju zielone warzywa, takie jak szpinak, ogórki, brukselka lub brokuły, są fantastycznym źródłem wielu składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Włączenie ich do diety zagwarantuje nam źródło witamin z grupy B, C, E i K. Co więcej, zielone warzywa dostarczą nam również cenny magnez, żelazo, chlorofil oraz kwas foliowy. Taki koktajl substancji odżywczych sprawi, że nie będziemy mieć problemów z anemią oraz układem krążenia. Ponadto, odchudzanie i detoksykacja organizmu staną się zdecydowanie prostsze.

Czerwone

Pomidory, czerwone papryki lub arbuzy to skarbnica substancji, mających zbawienny wpływ na nasze serce oraz układ krążenia. Znajdziemy w nich m.in. silne przeciwutleniacze, potas i likopen, które bardzo skutecznie obniżają cholesterol. Co więcej, substancje te mają fantastyczny wpływ na wygląd naszej cery - spowalniają procesy starzenia, opóźniają pojawienie się pierwszych zmarszczek oraz usuwają różnego rodzaju przebarwienia.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 312

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0