Co można zrobić z udek z kurczaka?

Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne.

Fot. 123RF/Picsel

Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osoby nieco starszych. Robiąc zakupy, nie ograniczajcie się jedynie do piersi z kurczaka. Doskonałym wyborem będą również udka lub podudzia. Mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziecie mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wystarczy, że sięgniecie po sprawdzone inspiracje, których nasi użytkownicy zawsze mają pod dostatkiem. Oto niektóre z nich.

 

1. Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Delikatne mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie w połączeniu z różnego rodzaju owocami. Warto poeksperymentować w tej kwestii, nawet jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa.

2. Udka zapiekane z ziemniaczkami

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób, które nie mogą lub nie chcą spędzać w kuchni długich godzin, a mimo to mają ochotę zjeść sycące i zdrowe danie. Mnóstwo smaku, a bardzo mało pracy!

3. Udka duszone z papryką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Papryka i kurczak to bardzo zgrany duet, na którym można polegać w każdej sytuacji. Wystarczy wrzucić te składniki do brytfanki, a smaczne i pełne aromatu danie zrobi się właściwie samo.

4. Udka faszerowane

Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szukacie pomysłu na sycący i efektowny obiad? Oto rozwiązanie waszego problemu! Niepozornie wyglądające zawiniątka, skrywają w sobie wyjątkowo smaczny farsz. Pomysłowe danie, które zaspokoi nawet bardzo duży głód.

5. Udka z rodzynkami po turecku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak przygotować zdrowy obiad? Zacznijcie od ryżu, a następnie dodajcie do niego mięso kurczaka i kilka ulubionych dodatków. Postępujcie zgodnie ze wskazówkami Obserwatora, a uzyskacie jedno ze smaczniejszych dań, jakie udało wam się kiedykolwiek przygotować.

6. Udka w syropie klonowym

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chociaż raz wypróbujecie ten przepis, z pewnością często będziecie do niego powracać. Delikatnie słodka marynata, z mocno wyczuwalnym aromatem cytrusów, doskonale komponuje się ze smakiem mięsa.

7. Udka w miodowo-octowej glazurze

Fot. Sylwiach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie tylko pięknie i apetycznie wyglądają ale też i wyjątkowo smakują. Słodka nuta miodu i kwaskowaty ocet balsamiczny tworzą niepowtarzalny duet, który zachwyca smakiem.

8. Udka w chrupiącej panierce

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zazwyczaj kurczaka w takiej panierce smaży się na głębokim tłuszczu, dzięki czemu uzyskamy danie typowe dla południa Stanów Zjednoczonych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco odchudzić ten przepis. Pieczony będzie równie smaczny.

9. Pieczone udka z kurczaka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wasza mama także przygotowywała kurczaka w taki sposób? Czasem z niewiadomych powodów zapominamy o takich prostych smakach dzieciństwa. To duży błąd, gdyż jak powszechnie wiadomo - mamy najlepiej wiedzą co dobre.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11