Fot. 123RF/Picsel
Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osoby nieco starszych. Robiąc zakupy, nie ograniczajcie się jedynie do piersi z kurczaka. Doskonałym wyborem będą również udka lub podudzia. Mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziecie mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wystarczy, że sięgniecie po sprawdzone inspiracje, których nasi użytkownicy zawsze mają pod dostatkiem. Oto niektóre z nich.

1. Udka z kurczaka pieczone z ananasem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Delikatne mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie w połączeniu z różnego rodzaju owocami. Warto poeksperymentować w tej kwestii, nawet jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa.
2. Udka zapiekane z ziemniaczkami
Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To danie jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób, które nie mogą lub nie chcą spędzać w kuchni długich godzin, a mimo to mają ochotę zjeść sycące i zdrowe danie. Mnóstwo smaku, a bardzo mało pracy!
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Papryka i kurczak to bardzo zgrany duet, na którym można polegać w każdej sytuacji. Wystarczy wrzucić te składniki do brytfanki, a smaczne i pełne aromatu danie zrobi się właściwie samo.
Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szukacie pomysłu na sycący i efektowny obiad? Oto rozwiązanie waszego problemu! Niepozornie wyglądające zawiniątka, skrywają w sobie wyjątkowo smaczny farsz. Pomysłowe danie, które zaspokoi nawet bardzo duży głód.
5. Udka z rodzynkami po turecku
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak przygotować zdrowy obiad? Zacznijcie od ryżu, a następnie dodajcie do niego mięso kurczaka i kilka ulubionych dodatków. Postępujcie zgodnie ze wskazówkami Obserwatora, a uzyskacie jedno ze smaczniejszych dań, jakie udało wam się kiedykolwiek przygotować.
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli chociaż raz wypróbujecie ten przepis, z pewnością często będziecie do niego powracać. Delikatnie słodka marynata, z mocno wyczuwalnym aromatem cytrusów, doskonale komponuje się ze smakiem mięsa.
7. Udka w miodowo-octowej glazurze
Fot. Sylwiach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie tylko pięknie i apetycznie wyglądają ale też i wyjątkowo smakują. Słodka nuta miodu i kwaskowaty ocet balsamiczny tworzą niepowtarzalny duet, który zachwyca smakiem.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zazwyczaj kurczaka w takiej panierce smaży się na głębokim tłuszczu, dzięki czemu uzyskamy danie typowe dla południa Stanów Zjednoczonych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco odchudzić ten przepis. Pieczony będzie równie smaczny.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wasza mama także przygotowywała kurczaka w taki sposób? Czasem z niewiadomych powodów zapominamy o takich prostych smakach dzieciństwa. To duży błąd, gdyż jak powszechnie wiadomo - mamy najlepiej wiedzą co dobre.