Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka w syropie klonowym

Przepis dnia 2012-07-04
Udka w syropie klonowym

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 5107

Dodano: 02.07.2012

Odsłon: 14866

Soczyste udka w słodkiej marynacie z syropu klonowego z nutką pomarańczy. Po upieczeniu mięsko ma wspaniały kolor, smak i aromat. Można podawać z ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką. Smacznego!

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • Na marynatę:
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • pół łyżeczki cukru
  • skórka o sok z połowy pomarańczy
  • łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka myjemy i czyścimy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem. Marynata: wszystkie składniki marynaty łączymy. Udka wkładamy do miski, polewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (nadmiar marynaty zachowujemy), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, co jakiś czas polewamy pozostałą marynatą. Mięsko powinno nabrać pięknego, złoto - brązowego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sunka 27 marca 2013 Pychotka, muszę wypróbować ten przepis,. Ja z kolei robię kaczkę w syropie pomarańczowym - Paola., to najlepsze danie naszej całej rodzinki. Lubimy tez żeberka na słodko.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnisia029 03 lipca 2012 dzięki patusia5 w weekend na pewno zrobię....wyglądają wyśmienicie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń