Co na obiad? Pieczeń z garnka to popisowe danie nie tylko na niedzielę

Choć wołowina nie należy do najtańszych mięs, warto ją jeść ze względu na sporą dawkę żelaza, witamin z grupy B i pełnowartościowego białka. Jeśli nie masz pomysłu, co podać na obiad, zainspiruj się przepisem na soczystą i wyjątkowo miękką pieczeń z garnka.

Co zrobić, żeby pieczeń wołowa była miękka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięso wołowe w Polsce podaje się dość rzadko, ze względu na wysoką cenę. Od czasu do czasu każdy jednak może sobie na nie pozwolić, szczególnie jeśli chce przygotować uroczyste danie dla całej rodziny. Nie wiesz, co podać na obiad podczas ważnych okazji? Przepis na pieczeń z garnka idealnie się sprawdzi. Tym bardziej że wychodzi naprawdę miękka.

Sprawdź także: Zbija cukier, pomaga zrzucić kilogramy. Jej owoce mają 30 razy więcej witaminy C niż cytryna

Co zrobić, żeby pieczeń wołowa była miękka?

Mięso wołowe bywa kapryśne w kuchni. Trzeba go długo przyrządzać, aby stało się soczyste i rozpływało w ustach. Wie o tym każdy, kto choć raz gotował gulasz. Do przygotowania tego dania będzie ci potrzebny rostbef (ewentualnie polędwica lub ligawa). To najlepsza część, nadająca się do stworzenia pysznego obiadu. 

Zanim wykonasz przepis krok po kroku, musisz jeszcze dowiedzieć się, co zrobić, żeby pieczeń wołowa była miękka. To najtrudniejszy moment w procesie przygotowania potrawy. Duży wpływ ma oczywiście sama jakość produktu - postaraj się kupić mięso w sprawdzonym źródle. Wówczas nabierzesz pewności, że obróbka pójdzie zgodnie z planem.

Pieczeń wołowa wyjdzie soczysta i idealnie miękka, gdy obtoczysz ją w przyprawach. Marynowanie mięsa to wspaniały i przede wszystkim skuteczny sposób na jego zmiękczenie. Należy też pamiętać, żeby zbyt długo nie smażyć wołowiny, bo stanie się twarda.

Pieczeń z garnka - przepis

Przepis na pieczeń z garnka kryje w sobie soczystą wołowinę, podaną w towarzystwie ziemniaków i marchwi. Cały sekret smaku kryje się w dodatkach, które sprawiają, że mięso nabiera miękkości. Odkryj, jak zrobić wyjątkowy obiad. 

Składniki

  • kilogram mięsa na pieczeń wołową,
  • olej roślinny (do marynowania i smażenia),
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • ząbek czosnku (grubo posiekany),
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szklanka bulionu wołowego,
  • pół kilograma ziemniaków,
  • 350 g marchewki (obranej i grubo posiekanej),
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki poszatkowanej natki pietruszki.

Przepis na pieczeń z garnka:

  1. Mięso dokładnie oczyść i pokrój w większą kostkę. Przełóż do pojemnika na żywność, dołóż też grubo posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i pieprz. Zalej tylko odrobiną oleju i przemieszaj tak, aby każdy kawałek był obtoczony przyprawami. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Gdy minie czas marynowania, w dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wołowinę z marynatą (koniecznie na ciepły tłuszcz). Smaż przez kilka minut, tylko do ścięcia zewnętrznej powierzchni mięsa. 
  3. Gdy wołowina „się zamknie” ustaw moc palnika na średni i zalej bulionem. Duś do miękkości mięsa (ok. dwóch godzin), w razie potrzeby dolewając wodę lub bulion.
  4. W międzyczasie obierz marchewki i ziemniaki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i odstaw. 
  5. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj warzywa i całość przemieszaj. Posól do smaku. Duś do miękkości marchwi i ziemniaków. Następnie wyłóż pieczeń wołową z garnka na talerz i udekoruj świeżą natką pietruszki.



Źródło: Smaker.pl, food.com, ajwendieta.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kopytka

kopytka to coś pysznego obiadu- proste domowe kopytka.

Odsłon: 71601

30 min
139
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6