Spis treści:
Mięso wołowe w Polsce podaje się dość rzadko, ze względu na wysoką cenę. Od czasu do czasu każdy jednak może sobie na nie pozwolić, szczególnie jeśli chce przygotować uroczyste danie dla całej rodziny. Nie wiesz, co podać na obiad podczas ważnych okazji? Przepis na pieczeń z garnka idealnie się sprawdzi. Tym bardziej że wychodzi naprawdę miękka.
Co zrobić, żeby pieczeń wołowa była miękka?
Mięso wołowe bywa kapryśne w kuchni. Trzeba go długo przyrządzać, aby stało się soczyste i rozpływało w ustach. Wie o tym każdy, kto choć raz gotował gulasz. Do przygotowania tego dania będzie ci potrzebny rostbef (ewentualnie polędwica lub ligawa). To najlepsza część, nadająca się do stworzenia pysznego obiadu.
Zanim wykonasz przepis krok po kroku, musisz jeszcze dowiedzieć się, co zrobić, żeby pieczeń wołowa była miękka. To najtrudniejszy moment w procesie przygotowania potrawy. Duży wpływ ma oczywiście sama jakość produktu - postaraj się kupić mięso w sprawdzonym źródle. Wówczas nabierzesz pewności, że obróbka pójdzie zgodnie z planem.
Pieczeń wołowa wyjdzie soczysta i idealnie miękka, gdy obtoczysz ją w przyprawach. Marynowanie mięsa to wspaniały i przede wszystkim skuteczny sposób na jego zmiękczenie. Należy też pamiętać, żeby zbyt długo nie smażyć wołowiny, bo stanie się twarda.
Pieczeń z garnka - przepis
Przepis na pieczeń z garnka kryje w sobie soczystą wołowinę, podaną w towarzystwie ziemniaków i marchwi. Cały sekret smaku kryje się w dodatkach, które sprawiają, że mięso nabiera miękkości. Odkryj, jak zrobić wyjątkowy obiad.
Składniki
- kilogram mięsa na pieczeń wołową,
- olej roślinny (do marynowania i smażenia),
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- ząbek czosnku (grubo posiekany),
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- szklanka bulionu wołowego,
- pół kilograma ziemniaków,
- 350 g marchewki (obranej i grubo posiekanej),
- łyżeczka soli,
- 1/4 szklanki poszatkowanej natki pietruszki.
Przepis na pieczeń z garnka:
- Mięso dokładnie oczyść i pokrój w większą kostkę. Przełóż do pojemnika na żywność, dołóż też grubo posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i pieprz. Zalej tylko odrobiną oleju i przemieszaj tak, aby każdy kawałek był obtoczony przyprawami. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Gdy minie czas marynowania, w dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wołowinę z marynatą (koniecznie na ciepły tłuszcz). Smaż przez kilka minut, tylko do ścięcia zewnętrznej powierzchni mięsa.
- Gdy wołowina „się zamknie” ustaw moc palnika na średni i zalej bulionem. Duś do miękkości mięsa (ok. dwóch godzin), w razie potrzeby dolewając wodę lub bulion.
- W międzyczasie obierz marchewki i ziemniaki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i odstaw.
- Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj warzywa i całość przemieszaj. Posól do smaku. Duś do miękkości marchwi i ziemniaków. Następnie wyłóż pieczeń wołową z garnka na talerz i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Źródło: Smaker.pl, food.com, ajwendieta.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »