Spis treści:
Acerola to niepozorny owoc o ogromnej mocy. Pomoże przy spadkach odporności, zadba o zdrowie jelit i odmłodzi wygląd skóry. Odkryj, na co jest dobra acerola i jak ją wykorzystać w kuchni?
Acerola - zdrowy przysmak z Karaibów
Acerola rośnie do rozmiarów krzewu lub małego drzewka, ale nie będzie miała nic przeciwko uprawie w donicy. Wystarczy jej ciepłe, nasłonecznione miejsce, nie jest wymagająca. Owoce aceroli przypominają trzycentymetrowe „wisienki”. Różnią się jednak tym, że w środku mają trzy pestki zamiast jednej. Charakteryzują się czerwoną skórką i są miękkie w środku oraz dość kwaśne w smaku.
Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na ich delikatność, dlatego rzadko można kupić je w sklepach. Dostępne są natomiast soki i preparaty (np. proszki), przygotowane na ich bazie. Trzeba jednak pamiętać, że właściwości aceroli zmniejszają się wraz z obróbką. W świeżych owocach i świeżym soku jest więcej witamin niż w sokach i dżemach przetworzonych.
Na co jest dobra acerola?
Acerola to najbogatsze i najbardziej „skondensowane” źródło witaminy C w owocach uprawnych. W im większym słońcu dojrzewały owoce aceroli, tym więcej mają witaminy C. Ten składnik odżywczy to aż 4,5 proc. całego owocu. Acerola wyprzedza pod tym względem nawet naszą czarną porzeczkę (która także jest lepsza niż cytrusy). Witamina jest też znacznie łatwiej wchłaniana niż jej syntetyczny odpowiednik. Nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale także wykazuje działanie przeciwutleniające.
Acerola dba nie tylko o zdrowie, ale i urodę. Dzięki zawartości witaminy A w składzie - regeneruje, odżywia i odmładza skórę, a także poprawia prawidłowe widzenia. Antyoksydanty zapobiegają też procesom starzenia się organizmu i rozwojowi m.in. chorób nowotworowych.
Wśród wartości odżywczych owoców można wyróżnić minerały, w tym potas, magnez, wapń, żelazo. Te niepozorne wisienki są świetną przekąską dla wszystkich na diecie. Jedna acerola zawiera tylko dwie kalorie. Cała szklanka (około 100 g) tych owoców to nadal zaledwie 31 kcal. Acerola to źródło dużej dawki błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Jak jeść acerolę?
Owoc uważany jest za bezpieczny, choć niekiedy zdarza się uczulenie. Acerola może też obniżać ciśnienie krwi, dlatego w przypadku chorób serca lub nadciśnienia, lepiej skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem prowadzącym. Co do zasady, zarówno dzieci, jak i dorośli mogą jednak suplementować acerolę. To szczególnie ważne w sezonie, gdy odporność spada.
Jak jeść acerolę? To owoc o mięsistej konsystencji i kwaskowatym smaku, który można jeść na surowo. W Polsce jednak najczęściej dostępny jest w postaci soku i sproszkowanych preparatów. Suplementy należy stosować według wskazówek producenta. Natomiast napój można kupić zarówno w aptece, jak i supermarketach. Najczęściej sok pije się dwa razy dziennie po 5 lub 25 ml.
Możesz go też użyć do pysznego koktajlu, który dostarczy twojemu organizmowi wielu witamin i minerałów:
Koktajl z sokiem z aceroli
Zobacz przepisKoktajl z sokiem z aceroli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Materiał po raz pierwszy ukazał się 11.02.2020 roku.
Źródło: Smaker.pl, drnatural.pl, wylecz.to
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »