Sprawdzone przepisy na karnawał

Acerola to zdrowy przysmak z Karaibów. Ten niewielki owoc pobił rekordy zawartości witaminy C. Jedna malutka wisienka zawiera aż 80,5 mg tego przeciwutleniacza - to prawie tyle, co w trzech normalnej wielkości cytrynach. Dowiedz się, na co jeszcze jest dobra acerola?

Na co jest dobra acerola? | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Acerola to niepozorny owoc o ogromnej mocy. Pomoże przy spadkach odporności, zadba o zdrowie jelit i odmłodzi wygląd skóry. Odkryj, na co jest dobra acerola i jak ją wykorzystać w kuchni?

Sprawdź także: Niektórzy jedzą zamiast mięsa, reguluje cukier i obniża ciśnienie. Jackfruit - co to za owoc?

Acerola - zdrowy przysmak z Karaibów

Acerola rośnie do rozmiarów krzewu lub małego drzewka, ale nie będzie miała nic przeciwko uprawie w donicy. Wystarczy jej ciepłe, nasłonecznione miejsce, nie jest wymagająca. Owoce aceroli przypominają trzycentymetrowe „wisienki”. Różnią się jednak tym, że w środku mają trzy pestki zamiast jednej. Charakteryzują się czerwoną skórką i są miękkie w środku oraz dość kwaśne w smaku

Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na ich delikatność, dlatego rzadko można kupić je w sklepach. Dostępne są natomiast soki i preparaty (np. proszki), przygotowane na ich bazie. Trzeba jednak pamiętać, że właściwości aceroli zmniejszają się wraz z obróbką. W świeżych owocach i świeżym soku jest więcej witamin niż w sokach i dżemach przetworzonych.

Na co jest dobra acerola?

Acerola to najbogatsze i najbardziej „skondensowane” źródło witaminy C w owocach uprawnych. W im większym słońcu dojrzewały owoce aceroli, tym więcej mają witaminy C. Ten składnik odżywczy to aż 4,5 proc. całego owocu. Acerola wyprzedza pod tym względem nawet naszą czarną porzeczkę (która także jest lepsza niż cytrusy). Witamina jest też znacznie łatwiej wchłaniana niż jej syntetyczny odpowiednik. Nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale także wykazuje działanie przeciwutleniające

Acerola dba nie tylko o zdrowie, ale i urodę. Dzięki zawartości witaminy A w składzie - regeneruje, odżywia i odmładza skórę, a także poprawia prawidłowe widzenia. Antyoksydanty zapobiegają też procesom starzenia się organizmu i rozwojowi m.in. chorób nowotworowych. 

Wśród wartości odżywczych owoców można wyróżnić minerały, w tym potas, magnez, wapń, żelazo. Te niepozorne wisienki są świetną przekąską dla wszystkich na diecie. Jedna acerola zawiera tylko dwie kalorie. Cała szklanka (około 100 g) tych owoców to nadal zaledwie 31 kcal. Acerola to źródło dużej dawki błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Jak jeść acerolę?

Owoc uważany jest za bezpieczny, choć niekiedy zdarza się uczulenie. Acerola może też obniżać ciśnienie krwi, dlatego w przypadku chorób serca lub nadciśnienia, lepiej skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem prowadzącym. Co do zasady, zarówno dzieci, jak i dorośli mogą jednak suplementować acerolę. To szczególnie ważne w sezonie, gdy odporność spada. 

Jak jeść acerolę? To owoc o mięsistej konsystencji i kwaskowatym smaku, który można jeść na surowo. W Polsce jednak najczęściej dostępny jest w postaci soku i sproszkowanych preparatów. Suplementy należy stosować według wskazówek producenta. Natomiast napój można kupić zarówno w aptece, jak i supermarketach. Najczęściej sok pije się dwa razy dziennie po 5 lub 25 ml. 

Możesz go też użyć do pysznego koktajlu, który dostarczy twojemu organizmowi wielu witamin i minerałów:

Koktajl z sokiem z aceroli

 Koktajl z sokiem z aceroli Zobacz przepis

Koktajl z sokiem z aceroli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Materiał po raz pierwszy ukazał się 11.02.2020 roku. 


Źródło: Smaker.pl, drnatural.pl, wylecz.to

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Pasta jajeczna z serkiem mascarpone

Naszło nas na pastę jajeczną, a że lubię kombinować w kuchni postanowiłam do...

Odsłon: 535

15 min
3
Dania główne Kopytka

Kluski zwane kopytkami, przygotowane na obiad na święto Trzech Króli. Przepis...

Odsłon: 3735

30 min
14
Ciasta ciasto "Fale Dunaju"

Jedno z tych bardzo prostych i dekoracyjnych ciast ze starego zeszytu. Możemy...

Odsłon: 111500

>60 min
190

Przepis dnia

Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 3781

30 min
34
Przekąski grzanki

Grzanki - każdy zna, każdy lubi. :) W poniższym wpisie znajdziecie grzanki w...

Odsłon: 74

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Orkiszowa, grochowa, z płaskurki. Co zrobić z nietypowej kaszy manny?

Kasza manna w nowej odsłonie - orkiszowa, grochowa i z płaskurki to nietuzinkowe wersje tego tradycyjnego produktu, które zaskakują swoimi właściwo...

3
Informacje Po trzech dniach będzie wiadomo, jak pracuje twoja trzustka. Zastosuj dietę Schmidta

Masz problemy trawienne i szukasz diety, która pomoże w ocenie pracy twojej trzustki? Dieta Schmidta to precyzyjny sposób na analizę zdrowia układu...

4
Informacje Owsianka na odchudzanie. Z tymi dodatkami kilogramy szybciej polecą

Szukasz pomysłu na pożywne, a przy tym pyszne śniadanie? Owsianka to doskonały pomysł. Możesz przygotować ją na kilka sposobów, zawsze urozmaicając...

18
Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0