Dania jednogarnkowe

Acerola to zdrowy przysmak z Karaibów. Ten niewielki owoc pobił rekordy zawartości witaminy C. Jedna malutka wisienka zawiera aż 80,5 mg tego przeciwutleniacza - to prawie tyle, co w trzech normalnej wielkości cytrynach. Dowiedz się, na co jeszcze jest dobra acerola?

Na co jest dobra acerola? | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Acerola to niepozorny owoc o ogromnej mocy. Pomoże przy spadkach odporności, zadba o zdrowie jelit i odmłodzi wygląd skóry. Odkryj, na co jest dobra acerola i jak ją wykorzystać w kuchni?

Sprawdź także: Niektórzy jedzą zamiast mięsa, reguluje cukier i obniża ciśnienie. Jackfruit - co to za owoc?

Acerola - zdrowy przysmak z Karaibów

Acerola rośnie do rozmiarów krzewu lub małego drzewka, ale nie będzie miała nic przeciwko uprawie w donicy. Wystarczy jej ciepłe, nasłonecznione miejsce, nie jest wymagająca. Owoce aceroli przypominają trzycentymetrowe „wisienki”. Różnią się jednak tym, że w środku mają trzy pestki zamiast jednej. Charakteryzują się czerwoną skórką i są miękkie w środku oraz dość kwaśne w smaku

Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na ich delikatność, dlatego rzadko można kupić je w sklepach. Dostępne są natomiast soki i preparaty (np. proszki), przygotowane na ich bazie. Trzeba jednak pamiętać, że właściwości aceroli zmniejszają się wraz z obróbką. W świeżych owocach i świeżym soku jest więcej witamin niż w sokach i dżemach przetworzonych.

Na co jest dobra acerola?

Acerola to najbogatsze i najbardziej „skondensowane” źródło witaminy C w owocach uprawnych. W im większym słońcu dojrzewały owoce aceroli, tym więcej mają witaminy C. Ten składnik odżywczy to aż 4,5 proc. całego owocu. Acerola wyprzedza pod tym względem nawet naszą czarną porzeczkę (która także jest lepsza niż cytrusy). Witamina jest też znacznie łatwiej wchłaniana niż jej syntetyczny odpowiednik. Nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale także wykazuje działanie przeciwutleniające

Acerola dba nie tylko o zdrowie, ale i urodę. Dzięki zawartości witaminy A w składzie - regeneruje, odżywia i odmładza skórę, a także poprawia prawidłowe widzenia. Antyoksydanty zapobiegają też procesom starzenia się organizmu i rozwojowi m.in. chorób nowotworowych. 

Wśród wartości odżywczych owoców można wyróżnić minerały, w tym potas, magnez, wapń, żelazo. Te niepozorne wisienki są świetną przekąską dla wszystkich na diecie. Jedna acerola zawiera tylko dwie kalorie. Cała szklanka (około 100 g) tych owoców to nadal zaledwie 31 kcal. Acerola to źródło dużej dawki błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Jak jeść acerolę?

Owoc uważany jest za bezpieczny, choć niekiedy zdarza się uczulenie. Acerola może też obniżać ciśnienie krwi, dlatego w przypadku chorób serca lub nadciśnienia, lepiej skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem prowadzącym. Co do zasady, zarówno dzieci, jak i dorośli mogą jednak suplementować acerolę. To szczególnie ważne w sezonie, gdy odporność spada. 

Jak jeść acerolę? To owoc o mięsistej konsystencji i kwaskowatym smaku, który można jeść na surowo. W Polsce jednak najczęściej dostępny jest w postaci soku i sproszkowanych preparatów. Suplementy należy stosować według wskazówek producenta. Natomiast napój można kupić zarówno w aptece, jak i supermarketach. Najczęściej sok pije się dwa razy dziennie po 5 lub 25 ml. 

Możesz go też użyć do pysznego koktajlu, który dostarczy twojemu organizmowi wielu witamin i minerałów:

Koktajl z sokiem z aceroli

 Koktajl z sokiem z aceroli Zobacz przepis

Koktajl z sokiem z aceroli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Materiał po raz pierwszy ukazał się 11.02.2020 roku. 


Źródło: Smaker.pl, drnatural.pl, wylecz.to

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek...

Odsłon: 10943

15 min
17
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 774

30 min
7
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1531

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8