Sezon na truskawki

Niektórzy jedzą zamiast mięsa, reguluje cukier i obniża ciśnienie. Jackfruit - co to za owoc?

Na drzewie przyciąga uwagę każdego. W Polsce - najczęściej sprzedawany jest w puszce. Jackfruit - co to za owoc i jak go jeść? Niewielu Polaków go zna i wie, co można przygotować z jego użyciem. Tymczasem to baza wielu pysznych potraw i źródło cennych składników odżywczych.

Jackfruit - co to za owoc? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jego nazwa brzmi obco, a sam jest tropikalnym owocem. Jackfruit w kuchni znajdzie jednak wiele pysznych zastosowań. Choć mało Polaków wie, co to za owoc, warto go poznać ze względu na liczne wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości. Dowiedz się, jak jeść jackfruit.

Sprawdź także: Nasiona chia, żurawina i kefir. Pij na śniadanie, a centymetrów w biodrach będzie mniej

Jackfruit - co to za owoc

Mało kto słyszał o egzotycznym przysmaku, jakim jest jackfruit. Co to za owoc? Pochodzi z chlebowca różnolistnegojest największym na świecie owocem, który rośnie na drzewie. Jego waga to czasem nawet ok. 45 kilogramów. Co ciekawe, rośnie zaraz przy pniu rośliny, bo jej gałęzie mogłyby nie utrzymać ciężaru kiści.

Jackfruit przybiera owalny kształt, na początku ma zielony kolor, który wraz z dojrzewaniem owocu zmienia się na ciemnożółty. Składa się z twardej, pokrytej kolcami skórki, osłonki, nasion, cebulek i rdzenia. Jadalny miąższ ma dość kleistą konsystencję. 

Wywodzi się z Indii, a naturalnie występuje w ciepłych i wilgotnych regionach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. W polskich supermarketach najczęściej dostępny jest w puszce lub suszony, choć czasem można też nabyć jego świeży miąższ.

Jackfruit często określa się jako owoc dla ubogich, ponieważ już od lat stanowi podstawę diety w miejscach, gdzie brakuje jedzenia. Ze względu na swoje wartości odżywcze zastępuje zboże i mięso w codziennym jadłospisie. 

Jackfruit - wartości odżywcze

Jackfruit należy do owoców wysokokalorycznych - w 100 gramach kryje się ok. 94 kcal. Jednocześnie jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i antyoksydantów, które zapewniają organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Wśród wartości odżywczych jackfruit znajdzie się duża dawka węglowodanów (24 g w 100 g owocu), a także proteiny, białko i niewiele tłuszczu. To czyni owoc wspaniałym zamiennikiem mięsa. 

Owoce chlebowca różnolistnego uzupełniają również niedobory witamin A, C i tych z grupy B. Są bogate w wapń, żelazo, magnez, cynk, potas i mangan. Do wartości odżywczych jackfruit zalicza się też flawonoidy i inne związki polifenolowe, które traktowane są jako silne przeciwutleniacze

Trzeba jednak pamiętać, żeby zawsze sięgać po ciemnożółte lub nawet jasnobrązowe okazy. W zielonych, niedojrzałych jeszcze owocach występują inhibitory trypsyny, które mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości gastryczne. Do typowych objawów spożycia tych antyodżywczych związków należą: bóle brzucha, utrudnione trawienie, nudności i wymioty, biegunka. Jeśli nie masz pewności, czy owoc jest już rozwinięty, najlepiej poddaj go obróbce termicznej - enzymy tracą swoją moc.

Jackfruit - właściwości prozdrowotne

Ze względu na cenne wartości odżywcze owocu, również właściwości jackfruit są liczne. Obecność potasu sprawia, że owoc wspiera równowagę elektrolitową organizmu i zapobiega zatrzymaniu się płynów w organizmie. Co więcej, stymuluje układ nerwowy do lepszej pracy, odpowiada za zmniejszenie zmęczenia i redukcję poziomu stresu. Zmniejsza szansę na poważne choroby sercowo-naczyniowe.

Silne antyoksydanty z kolei wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, antynowotworowe. Opóźnia procesy starzenia, zmniejsza zbyt wysoki poziom ciśnienia i ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (w tym cukrzycy, bo reguluje też poziom glukozy we krwi).

To niejedyne właściwości prozdrowotne jackfruit. Do kolejnych można zaliczyć te wynikające z zawartości wielu witamin i minerałów. Witamina C poprawia odporność oraz regeneruje i uelastycznia skórę. Magnez i wapń dbają o zdrowie kości i zapobiegają osteoporozie. Żelazo działa korzystnie na układ krążenia i przeciwdziała anemii

W 100 gramach owocu znajdują się też 2 gramy błonnika pokarmowego. Ten wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Detoksykuje organizm i usprawnia perystaltykę jelit, więc w konsekwencji zapobiega zaparciom i wzdęciom. 

Jak jeść jackfruit?

W Polsce nie jest łatwo zdobyć świeży owoc. Choć można go zamówić przez internet, jego cena jest zazwyczaj bardzo wysoka. Na półkach sklepowych najczęściej da się znaleźć suszony w opakowaniu lub w puszkach w zalewie.

Jak jeść jackfruit? Owoc nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dojrzałe okazy można zjadać na surowo (jako samodzielną przekąskę lub np. dodając do sałatki), a ten z puszki - użyć jako zamiennik mięsa w daniach głównych. Owoc można zmiksować, tworząc pulpę. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poddać go obróbce termicznej.

Warto wiedzieć, że w czasie jedzenia jackfruitów ostrożność powinny zachować osoby uczulone na pyłki brzozy, ponieważ owoc może je uczulić.

Jackfruit w kuchni - co można przygotować

Wartości odżywcze i właściwości jackfruit przekonały cię do jego spróbowania? Powinieneś wiedzieć jeszcze, jak smakuje jackfruit. Świeży miąższ ma słodki smak, który przypomina nieco połączenie aromatów banana z mango lub ananasem. W Indiach zajadany jest nawet niedojrzały, oczywiście po obróbce termicznej i podawany jak warzywny dodatek do obiadu (z rybą czy mięsem). W formie w pełni rozwiniętej świetnie sprawdza się do sałatek i koktajli. Możesz go też zajadać na surowo, po prostu krojąc na cząstki. 

W Polsce najłatwiej jednak kupić owoc w puszce, o dość mięsistej strukturze i bardziej neutralnym posmaku. Co można przygotować z jackfruit w kuchni? Najczęściej służy jako zamiennik mięsa w kuchni wegańskiej (serwowany z ryżem lub do zup). Po ugotowaniu czy upieczeniu i odpowiednim doprawieniu, zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina kurczaka. Roślinne burgery czy nuggetsy to kilka pomysłów na wykorzystanie tropikalnego owocu. Jeśli zmiksujesz owoce z puszki na pulpę, może być podstawą deserów (smakuje obłędnie w połączeniu z kokosem czy miodem). Owoc wykorzystuje się też do wielu przetworów - dżemów, chutney, soków, a nawet kiszonek.

W supermarketach można też nabyć jackfruit suszony, który będzie smaczną przekąską do schrupania. Warto też zalać takie wysuszone plasterki wodą i dodać do wytrawnych dań obiadowych, żeby je urozmaicić. 

Poniżej znajdziesz przepis z jackfruitem na słodko i słono:

Gulasz bezmięsny z jackfruit

 Gulasz bezmięsny z jackfruit Zobacz przepis

Gulasz bezmięsny z jackfruit / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Słoneczne tartaletki z jackfruit

 Słoneczne tartaletki z jackfruit Zobacz przepis

Słoneczne tartaletki z jackfruit / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl, zywienie.medonet.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Pij, by poprawić poziom żelaza. Objawy anemii zaczną ustępować »

Koleżanki zazdroszczą mi receptury na zupę ogórkową. Prosty trik zapewnia jej głębię smaku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
15 min
9
30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4