Spis treści:
Drób to bardzo popularny składnik w kuchni. Nie dość, że jest jednym z najtańszych z mięs, to jednocześnie może być podstawą do wielu różnych potraw. Przykładowo, będzie świetnym składnikiem rosołu, wrapu czy sałatki warzywnej na kolację, ale przede wszystkim - sycącego dania głównego. Jeśli zastanawiasz się, co na obiad podać rodzinie tym razem - postaw na apetyczny drób. Co zrobić, żeby kurczak był soczysty i pełen smaku? Istnieje bardzo prosty sposób.
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?
Jeśli planujesz przygotować kurczaka, pewnie marzy ci się taki z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsem. Nic dziwnego, w takim wydaniu przypadnie do gustu każdemu mięsożercy. Na szczęście istnieje prosty sposób na to, co zrobić, żeby kurczak był soczysty. Przy okazji doda potrawie jeszcze więcej smaku i wartości odżywczych.
Co trzeba przygotować? Po prostu aromatyczną marynatę, którą dokładnie natrzesz mięso. To właśnie udana kompozycja przypraw jest sekretem wspaniałej konsystencji i smaku. Zawarta w niej sól idealnie zmiękczy strukturę drobiu. Dobrze przyrządzona marynata zatrzymuje też wodę wewnątrz kurczaka, więc pozostaje on soczysty i kruchy. Pamiętaj, że kluczowe jest też to, jak długo marynujesz mięso. Najlepiej, jeśli wchłania dodatki co najmniej od 30 minut do nawet kilku godzin.
„Pijany” kurczak - przepis
Co na obiad podać tym razem? Przepis na „pijanego kurczaka” powinien świetnie się nadać. Sekret jego smaku i soczystości kryje się w marynacie na bazie papryki słodkiej, czosnku i kurkumy. Nazwa dania sugeruje też użycie alkoholu - piwo, którym podlejesz mięso, sprawi, że skórka nabierze chrupkości, a wnętrze pozostanie wilgotne.
Składniki
- kurczak w całości (1 sztuka, ok. 2 kilogramów),
- 0,5 litra piwa jasnego (może być bezalkoholowe).
Składniki na marynatę:
- płaska łyżeczka soli,
- płaska łyżeczka pieprzu mielonego,
- kopiata łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki kurkumy mielonej,
- pół łyżeczki bazylii mielonej,
- 1/4 łyżeczki gorczycy białej mielonej,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 1/4 łyżeczki cząbru mielonego,
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/4 łyżeczki majeranku suszonego,
- 3 ząbki czosnku (obranego i przeciśniętego przez praskę),
- kilka łyżek oliwy lub oleju.
Przepis na „pijanego” kurczaka jest bardzo prosty. Na początku, do miseczki, wsyp wszystkie przyprawy, dodaj też przeciśnięty czosnek. Zalej olejem, żeby stworzyć płynną marynatę. Dokładnie przemieszaj i odstaw. Kurczaka oczyść, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego (najpierw jednak wlej odrobinę oleju i pędzelkiem rozprowadź tłuszcz po całym spodzie, potem nałóż mięso).
Natrzyj drób dokładnie marynatą (z zewnątrz). Odstaw do lodówki lub chłodnego miejsca na ok. godzinę. Następnie piecz półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. W równych odstępach czasu polewaj mięso piwem (małym strumieniem, aby powoli ściekało po kurczaku). Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »