Boże Narodzenie na słodko

Tego dnia chcemy sięgnąć po produkty najlepszej jakości. Siadamy razem do stołu, a na nim królują wędliny, pieczone mięsa i soczysta szynka świąteczna. To idealna chwila, by podać coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego. Poniżej dzielimy się przepisami, które zawsze robią wrażenie – są efektowne, pyszne i idealnie wpisują się w świąteczną atmosferę.

Co podać na świąteczne śniadanie?/Adobe Stock

W święta chcemy podać to, co najlepsze: świeże mięsa, wysokiej jakości wędliny i sprawdzone wyroby. Jednocześnie nie chcemy dokładać sobie obowiązków podczas świątecznych przygotowań, dlatego wybieramy produkty, które są dostępne praktycznie wszędzie. Na jakość, ale też i wygodę, stawia Sokołów, którego wyroby są obecne w prawie 300 sklepach firmowych i wielu punktach sprzedaży w całej Polsce. Dzięki temu świąteczne śniadanie możemy przygotować bez stresu, szybko i naprawdę elegancko.

Poniżej przedstawiamy trzy propozycje na śniadaniowe przekąski w święta.

Ziołowe koreczki z serkiem chrzanowym

Kiedy rolady są już schłodzone, obtaczamy je w ziołowo-kwiatowej mieszance /materiał promocyjny

Ta prosta przekąska zachwyci gości – to pewne! Pięknie się prezentuje na świątecznym stole i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • 50 g szynki Jak u Dziadka Sokołów,
  • 30 g serka kremowego śmietankowego,
  • 10 g koperku,
  • 10 g natki pietruszki,
  • 1 mały słoik chrzanu lub ok. 100 g świeżego chrzanu,
  • 5 g jadalnych kwiatów,
  • 10 bambusowych wykałaczek.

Przygotowanie

Zaczynamy od wymieszania serka śmietankowego z chrzanem – dzięki temu uzyskamy kremową, lekko ostrą bazę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Plastry szynki równomiernie smarujemy chrzanowym serkiem, zwijamy w zwarte roladki i odkładamy na chwilę do lodówki, by masa lekko stężała.

W tym czasie siekamy świeże zioła i jadalne kwiaty, uprzednio usuwając łodyżki. Kiedy rolady są już schłodzone, obtaczamy je w ziołowo-kwiatowej mieszance, kroimy na niewielkie kęsy i nabijamy na wykałaczki.

Jajka po benedyktyńsku

Układamy na pieczywie: schab, szpinak, jajko w koszulce, a na koniec – sos holenderski /materiał promocyjny

Klasyka kuchni światowej, która idealnie pasuje na świąteczne śniadanie. Połączenie delikatnego jajka w koszulce, pieczywa i aromatycznego schabu to przekąska, która zrobi furorę.

Składniki:

  • 1 opakowanie schabu Jak u Dziadka Sokołów,
  • 6 jajek M,
  • 75ml octu winnego,
  • 100 g masła,
  • 10g szalotki,
  • 5 bułek typu brioche „brioszki”,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie sok z cytryny.

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania aromatycznej bazy do sosu holenderskiego: posiekaną szalotkę szklimy na maśle, zalewamy octem i redukujemy, a następnie odcedzamy ocet do garnka. Rozpuszczamy masło i studzimy do temperatury ok. 40°C. Do odcedzonego octu dodajemy żółtko i ubijamy je na puszystą masę, do której cienkim strumieniem wlewamy roztopione masło, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rumienimy pieczywo na patelni lub w piekarniku.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy plastry schabu, a na tym samym tłuszczu lekko podduszamy szpinak. Doprawiamy solą.

Na koniec przygotowujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy wodę z octem, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i mieszamy łyżką, by pośrodku powstał wir. Do niego wlewamy uprzednio rozbite jajko z nienaruszonym żółtkiem. Gotujemy ok. 2,5-3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łyżką lub metalowym sitkiem. Jajko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.

Układamy na pieczywie: schab, szpinak, jajko w koszulce, a na koniec – sos holenderski.

Szynka pieczona z ananasem i bakaliami

Szynkę układamy w naczyniu do pieczenia i wstawiamy na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C /materiał promocyjny

Świąteczny klasyk w nowoczesnej, nieco egzotycznej odsłonie. Pieczona szynka świetnie sprawdza się zarówno podczas uroczystego śniadania, jak i jako późniejsza przekąska na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Świątecznej Sokołów,
  • 1 mały ananas,
  • 8 suszonych śliwek.

Glazura:

  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich i nerkowców,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki konfitury morelowej,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie

Jeśli śliwki są twarde, namaczamy je we wrzątku, po czym dokładnie osuszamy. Ananasa obieramy i kroimy w cienkie plastry, z których wycinamy twardy środek. W misce mieszamy wszystkie składniki glazury.

Szynkę układamy w naczyniu do pieczenia i wstawiamy na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C. Po tym czasie zdejmujemy siatkę  oraz usuwamy skórę i tłuszcz.

Na mięsie układamy plastry ananasa, w ich środek wkładamy śliwki i całość delikatnie spinamy wykałaczkami. Przestrzenie między owocami smarujemy orzechową glazurą.

Pieczemy ponownie w 200°C przez około 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu usuwamy wykałaczki i kroimy szynkę na plastry.

W święta chodzi przede wszystkim o radosną celebrację z bliskimi. A te potrawy idealnie pasują do takiej atmosfery. Życzymy pysznego i spokojnego świątecznego poranka!

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kokosowe bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...

Odsłon: 247

30 min
3

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 3101

60 min
25
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4037

>60 min
9
>60 min
12