W święta chcemy podać to, co najlepsze: świeże mięsa, wysokiej jakości wędliny i sprawdzone wyroby. Jednocześnie nie chcemy dokładać sobie obowiązków podczas świątecznych przygotowań, dlatego wybieramy produkty, które są dostępne praktycznie wszędzie. Na jakość, ale też i wygodę, stawia Sokołów, którego wyroby są obecne w prawie 300 sklepach firmowych i wielu punktach sprzedaży w całej Polsce. Dzięki temu świąteczne śniadanie możemy przygotować bez stresu, szybko i naprawdę elegancko.
Poniżej przedstawiamy trzy propozycje na śniadaniowe przekąski w święta.
Ziołowe koreczki z serkiem chrzanowym
Ta prosta przekąska zachwyci gości – to pewne! Pięknie się prezentuje na świątecznym stole i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
- 50 g szynki Jak u Dziadka Sokołów,
- 30 g serka kremowego śmietankowego,
- 10 g koperku,
- 10 g natki pietruszki,
- 1 mały słoik chrzanu lub ok. 100 g świeżego chrzanu,
- 5 g jadalnych kwiatów,
- 10 bambusowych wykałaczek.
Przygotowanie
Zaczynamy od wymieszania serka śmietankowego z chrzanem – dzięki temu uzyskamy kremową, lekko ostrą bazę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Plastry szynki równomiernie smarujemy chrzanowym serkiem, zwijamy w zwarte roladki i odkładamy na chwilę do lodówki, by masa lekko stężała.
W tym czasie siekamy świeże zioła i jadalne kwiaty, uprzednio usuwając łodyżki. Kiedy rolady są już schłodzone, obtaczamy je w ziołowo-kwiatowej mieszance, kroimy na niewielkie kęsy i nabijamy na wykałaczki.
Jajka po benedyktyńsku
Klasyka kuchni światowej, która idealnie pasuje na świąteczne śniadanie. Połączenie delikatnego jajka w koszulce, pieczywa i aromatycznego schabu to przekąska, która zrobi furorę.
Składniki:
- 1 opakowanie schabu Jak u Dziadka Sokołów,
- 6 jajek M,
- 75ml octu winnego,
- 100 g masła,
- 10g szalotki,
- 5 bułek typu brioche „brioszki”,
- 100 g świeżego szpinaku,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie sok z cytryny.
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania aromatycznej bazy do sosu holenderskiego: posiekaną szalotkę szklimy na maśle, zalewamy octem i redukujemy, a następnie odcedzamy ocet do garnka. Rozpuszczamy masło i studzimy do temperatury ok. 40°C. Do odcedzonego octu dodajemy żółtko i ubijamy je na puszystą masę, do której cienkim strumieniem wlewamy roztopione masło, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rumienimy pieczywo na patelni lub w piekarniku.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy plastry schabu, a na tym samym tłuszczu lekko podduszamy szpinak. Doprawiamy solą.
Na koniec przygotowujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy wodę z octem, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i mieszamy łyżką, by pośrodku powstał wir. Do niego wlewamy uprzednio rozbite jajko z nienaruszonym żółtkiem. Gotujemy ok. 2,5-3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łyżką lub metalowym sitkiem. Jajko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
Układamy na pieczywie: schab, szpinak, jajko w koszulce, a na koniec – sos holenderski.
Szynka pieczona z ananasem i bakaliami
Świąteczny klasyk w nowoczesnej, nieco egzotycznej odsłonie. Pieczona szynka świetnie sprawdza się zarówno podczas uroczystego śniadania, jak i jako późniejsza przekąska na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 opakowanie Szynki Świątecznej Sokołów,
- 1 mały ananas,
- 8 suszonych śliwek.
Glazura:
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich i nerkowców,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki konfitury morelowej,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- 1-2 łyżki oliwy,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie
Jeśli śliwki są twarde, namaczamy je we wrzątku, po czym dokładnie osuszamy. Ananasa obieramy i kroimy w cienkie plastry, z których wycinamy twardy środek. W misce mieszamy wszystkie składniki glazury.
Szynkę układamy w naczyniu do pieczenia i wstawiamy na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C. Po tym czasie zdejmujemy siatkę oraz usuwamy skórę i tłuszcz.
Na mięsie układamy plastry ananasa, w ich środek wkładamy śliwki i całość delikatnie spinamy wykałaczkami. Przestrzenie między owocami smarujemy orzechową glazurą.
Pieczemy ponownie w 200°C przez około 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu usuwamy wykałaczki i kroimy szynkę na plastry.
W święta chodzi przede wszystkim o radosną celebrację z bliskimi. A te potrawy idealnie pasują do takiej atmosfery. Życzymy pysznego i spokojnego świątecznego poranka!