Fot. materiały prasowe
Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.
Smaki dzieciństwa
Do zrobienia domowego wypieku sięgnijmy po podstawowe składniki, które mamy w swojej kuchni - m.in. mąkę i jajka. Wykorzystajmy też jabłka - by wyczarować prostą w przygotowaniu, pyszną szarlotkę, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, a której przyrządzenie przyniesie nam wiele frajdy.
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Składniki:
• 500 gramów mąki pszennej
• 1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia
• 150 gramów cukru pudru
• 6 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 opakowania cukru wanilinowego
• 1 kg jabłek - szara reneta
• 20 gramów cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Wspólnie z dziećmi możesz przygotować ciasto - wystarczy wymieszać mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder i żółtka, a następnie zagnieść wszystko dokładnie z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielcie na dwie równe części.
2. Najmłodsi mogą pomóc także w rozwałkowaniu jednego z kawałków, a następnie wyłożeniu go na blachę.
3. Nakłujcie ciasto widelcem i posypcie je na wierzchu cynamonem.
4. Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka wyłóżcie na wierzch ciasta, a następnie posypcie je cynamonem i cukrem wanilinowym. Na to połóżcie drugą rozwałkowaną część ciasta. Przez około godzinę piecz je w temperaturze 180⁰C. Na koniec posypcie ciasto dla smaku cynamonem lub cukrem pudrem. Uwaga, bo po wyjęciu z piekarnika, może być ono gorące!
Kasza manna - w wersji na słodko
Choć kasza manna kojarzy się głównie z mlecznym śniadaniem, możemy ją wykorzystać także do przygotowania pysznego deseru. Jest to pomysł na smaczną, lekką i zdrową przekąskę, której przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Ten przepis świetnie nada się do tego, by zaangażować do jego wykonania także najmłodszych - ciasto będzie szybko gotowe, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Deser z kaszą manną i malinami
Składniki:
• pół opakowania kostki do pieczenia Kasia
• 750 mililitrów mleka
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki kakao
• 290 gramów kaszy manny
• 1 opakowanie płatków migdałowych
• konfitura malinowa, maliny
Sposób przygotowania:
1. W przygotowaniu tego prostego ciasta z pewnością mogą pomóc Ci najmłodsi. Na początku, kaszę mannę wymieszajcie wspólnie ze szklanką mleka. Pozostałe mleko przelejcie do garnka, a następnie roztrzepcie z kakao, cukrem i kostką do pieczenia Kasia. Tak przygotowany miks podgrzej.
2. Do gotujących się już składników, dodajcie ostrożnie kaszę mannę wymieszaną z resztą mleka. Ciągle mieszając - gotuj przez 3-5 minuty, do momentu, aż masa zgęstnieje.
3. Tak przygotowane składniki zdejmij z ognia. Pozwól dzieciom dorzucić migdały.
4. Całość przelej do płaskiego naczynia, a następnie ostudź i wstaw do lodówki.
5. Gotowe ciasto możesz podawać pokrojone w prostokąty - polane sosem malinowym i malinami (mogą być rozmrożone).
Domowy kopiec kreta
Troszkę więcej wysiłku, a tym samym nieco więcej zaangażowania i pomocy ze strony naszego domowego, cukierniczego zespołu, kosztować nas będzie przygotowanie domowej wersji kopca kreta. Jednak będzie warto! Doskonały smak masy śmietanowej z dodatkiem bananów umili nam wspólnie spędzany w domu czas.
Kopiec kreta na blachę
Składniki:
ciasto
• 350 gramów mąki pszennej
• 200 gramów kostki do pieczenia Kasia
• 10 gramów proszku do pieczenia
• 5 jajek
• 200 gramów cukru
• 200 mililitrów gorącej wody
• 3 łyżki kakao
krem
• 500 mililitrów śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie galaretki cytrynowej
• 25 gramów startej mlecznej czekolady
• 6 bananów
• 50 mililitrów soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. W rondelku roztop kostkę do pieczenia Kasia. Zadaniem dla dzieci niech będzie oddzielenie żółtka od białek. Utrzyjcie wspólnie z żółtkami cukier, a do tego ostrożnie wlej też roztopioną kostkę do pieczenia Kasia i gorącą wodę. Całość ubij mikserem.
2. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, w tym mogą także pomóc Ci najmłodsi. Na koniec dodajcie ubite na sztywną pianę białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie.
3. Przygotujcie prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x28 cm i wyłóżcie ją papierem, a następnie przełóżcie na nią gotową masę. Wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto. Nierówny wierzch ciasta przytnij, a następnie poproś dzieci o pokruszenie go w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.
5. Rozpuść galaretkę w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Obierzcie wspólnie banany, a następnie skropcie je sokiem z cytryny i zalejcie ostudzoną już nieco galaretką.
6. Gdy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć, przełóż tak przygotowane banany na ciasto czekające w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.
7. Dzieci mogą także ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodając cukier puder. Wlewajcie w międzyczasie cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, ciągle ubijając. Poproś najmłodszych o dosypanie czekolady, całość wymieszajcie.
8. Gotową masę śmietanową przełóż na banany i rozprowadź równomiernie. Stuknij foremką o blat stołu kilkukrotnie, tak, aby masa wypełniła przestrzeń pomiędzy bananami.
9. Najmłodsi mogą całość posypać pokruszonym ciastem, a Ty dociśnij je jeszcze lekko dłonią. Tak przygotowane ciasto, odstaw na kilka godzin do lodówki przed podaniem.
Wspólne pieczenie z najmłodszymi to doskonały sposób na spędzenie czasu razem. Dzięki temu zaangażujemy dzieci do aktywnego udziału w życiu rodzinnym, a umiejętności nabyte w pracy zespołowej z pewnością zaprocentują w przyszłości. Taka aktywność może też pomóc w odkryciu nowych pasji i talentów wśród naszych najmłodszych. Jedno jest też pewne - wspólne przygotowywanie, a następnie zjadanie przyrządzanych wypieków, z pewnością pomoże nam spędzić wartościowo czas spędzany razem w domu całą rodziną.
Słodkiego pieczenia!
Źródło: materiały prasowe