Sprawdzone przepisy na karnawał

W pocie czoła, specjalnie dla Was, przygotowujemy kolejną książkę kucharską. Jak nie trudno się domyślić tematyka związana będzie ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy.

Fot. 123RF/Picsel

Pisanie powoli staje się świątecznym - i nie tylko - obyczajem redakcji Smakera.

 

Mamy nadzieje, że i tym razem nasze dzieło przypadnie Wam do gustu. Mały przedsmak tego co będzie się w niej znajdowało przedstawiamy już dzisiaj!

Po pierwsze, jeśli macie manualne zdolności z pewnością spodoba Wam się poradnik stworzony przez redakcję serwisu Deccoria.pl oraz Srebrnej Agrfaki (serwis już niedługo ujrzy światło dzienne!), który pokaże Wam krok po kroku, jak przygotować przepiękne świąteczne ozdoby. Wszak święta to nie tylko jedzenie...



Ponadto zaserwujemy Wam solidną porcję sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na Wielkanoc. Od chrzanu, poprzez szynki i pasztety, po faszerowane jajka na kilkanaście sposób, mazurki i babki. O alkoholach z jajkami w roli głównej nawet wspominamy :-). Jeden z przepisów to przepis na Paschę:

Pascha wielkanocna


1 kg tłustego białego sera

1 i 1/2 kostki masła
8 ugotowanych na twardo żółtek
2 i 1/2 szklanki cukru pudru
5 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
3 łyżki kakao
kieliszek brandy

Pascha to tradycyjny deser świąteczny ze Wschodu, podawany tylko i wyłącznie na Wielkanoc. Warto zaprosić paschę na nasze stoły, a następnie zacząć kultywować tę przepyszną prawosławną tradycję.
Pascha powstaje z sera białego oraz ugotowanych na twardo żółtek. Ser łączymy z posiekanymi żółtkami i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach tak, aby uzyskać gładką i kleistą masę. Kostkę masła rozcieramy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera. Czekoladę trzemy na tarce, bakalie siekamy drobno, a rodzynki namaczamy w brandy. Z masy serowej odkładamy dwie łyżki, a resztę łączymy z czekoladą, bakaliami i rodzynkami. Mieszamy dokładnie, smakujemy i ewentualnie dosładzamy.
Paschą wypełniamy foremkę w kształcie piramidy, koniecznie wyłożoną gazą. Przykrywamy foremkę talerzykiem i obciążamy go odpowiednio, a następnie całą konstrukcję zamykamy w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie pascha powinna odpowiednio stężeć, więc możemy ją delikatnie wyciągnąć, ułożyć na godnym półmisku i zabrać się za sporządzenie polewy. Polewa powstaje na reszcie masła, które najpierw trzeba rozpuścić, a następnie dodać doń dwie łyżki masy serowej i porcję kakao. Po dokładnym rozmieszaniu polewy, studzimy ją i wzmacniamy kroplą brandy. Paschę dekorujemy polewą i wysyłamy tam, gdzie jej miejsce: na wielkanocny stół...

Książka już niedługo będzie do ściągnięcia, oczywiście za darmo. Bądźcie czujni :-).

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Dania główne Kurczak w sosie pomidorowo - miodowym

filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...

Odsłon: 132

30 min
1
Desery Pączki z dziurką

Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...

Odsłon: 2749

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

2
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

11
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

9
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1