Co warto wiedzieć o kimchi?

Kimchi to koreańska przekąska, na której punkcie oszalał cały świat. Także w Polsce staje się coraz bardziej popularna, dzięki czemu możemy dostać ją w niektórych sklepach. Czy wiecie, w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie?

Fot. 123RF/Picsel

Kimchi to pikantna, kiszona kapusta chińska z dodatkiem przypraw i warzyw, która stanowi istotny element diety w wielu azjatyckich krajach, a zwłaszcza w Korei Południowej. Statystyczny Koreańczyk zjada w ciągu roku około 18 kilogramów kimchi, a badania wskazują, że jest to wyjątkowo pozytywny nawyk żywieniowy. W ostatnim czasie produkt ten zyskał ogromną popularność na całym świecie, a magazyn „Health" uznał go za jeden z najzdrowszych pokarmów. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób kimchi wpływa na nasz organizm i rozważyć włączenie go do jadłospisu.

1. Ułatwia odchudzanie

Z pewnością ucieszy was fakt, iż kimchi możemy jeść bez martwienia się o nadprogramowe kilogramy. 100 gramów tego azjatyckiego przysmaku to zaledwie 21 kcal, dlatego mogą je spożywać nawet osoby odchudzające się. Co więcej, za sprawą swoich niezwykłych właściwości, kimchi może wręcz przyspieszyć ten proces, czyniąc go bardziej efektywnym.

2. Obniża poziom cholesterolu

Wszystkie osoby, zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu oraz podwyższonym ciśnieniem tętniczym, powinny niezwłocznie włączyć do swojej diety kimchi. Dzięki niemu dostarczymy do organizmu potężną dawkę allicyny oraz selenu, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. W ten sposób możemy uchronić się m.in. przed zawałem serca oraz chorobami układu krążenia.

3. Spowalnia procesy starzenia

Czy zastanawialiście się, co sprawia, że Koreańczycy bardzo długo zachowują zdrowie i młody wygląd? Wielu naukowców jest przekonanych, iż kluczem do rozwiązania tej zagadki, jest specyficzna dieta. Liczne badania wykazały, iż kimchi zawiera wyjątkowo silne antyoksydanty, które zapobiegają występowaniu wielu chorób oraz spowalniają procesy starzenia organizmu.

Reklama

4. Poprawia pracę jelit

Jak wiele kiszonych warzyw, kimchi doskonale wpływa na perystaltykę jelit, regulując i przyspieszając metabolizm. Dzieje się tak za sprawą bakterii probiotycznych, które usprawniają proces trawienia. Co więcej, za ich sprawą kimchi staje się produktem, który wzmacnia naszą odporność oraz doskonale chroni nas przed różnego rodzaju infekcjami.

5. Na kłopoty ze wzrokiem

Mało kto wie, że niepozorna, fermentowana kapusta z Korei jest fantastycznym źródłem witaminy A. W stu gramach tego przysmaku znajdziemy aż 18% zalecanej, dziennej dawki tej substancji. Naukowcom udało się udowodnić, iż witamina A skutecznie usuwa z naszego ciała wolne rodniki oraz szkodliwe toksyny. Co więcej, ma ona niebagatelny wpływ na kondycję wzroku i prawidłowy rozwój organizmu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 125

wszystkie
2
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1