Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty.

Fot. 123RF/Picsel

Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać sklepowe promocje, mrożąc większe ilości produktów zakupionych po okazyjnych cenach. Robiąc to powinniśmy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym zyskamy pewność, iż nasze jedzenie będzie smaczne oraz zdrowe.

Jak mrozić mięso?

Proces mrożenia jest bardziej skomplikowany niż mogłoby się wydawać i nie ogranicza się jedynie do wrzucenia wybranych produktów na dno zamrażalnika. Niezwykle istotnym jest odpowiednie przygotowanie naszych mrożonek. Mięso, które chcemy zamrozić, dokładnie myjemy, ale nie namaczamy w wodzie. Dobrze jest od razu je poporcjować w oddzielne torebki, aby później móc wyciągnąć tylko tyle kawałków ile nam potrzeba, bez konieczności rozmrażania wszystkiego. Nie polecamy zamrażania mięsa na tackach, na których są sprzedawane.

Największym błędem, który popełniamy w czasie przygotowywania mięsa do mrożenia jest wkładanie go do zwyczajnych torebek foliowych lub tzw. woreczków śniadaniowych. Niestety, nie nadają się one do przechowywania w nich jedzenia w temperaturze poniżej 0 stopni. Torebki takie zaczynają pękać, jedzenie może się z nich wysypać, przejść różnymi zapachami albo ulec zanieczyszczeniu, przez co może być niezdatne do spożycia.

Produkty możemy wkładać do specjalnych torebek foliowych, które są przeznaczone do przechowywania w zamrażarce. Możemy również używać pojemników plastikowych, na przykład po lodach, o których z góry wiemy, że mogą być przechowywane w niskiej temperaturze.

Warto również pamiętać, że w zamrażalniku, w którym przechowujemy mięso powinna panować temperatura pomiędzy -12 a -18 stopni Celsjusza.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak długo można mrozić mięso?

O produktach, które włożyliśmy do zamrażalki możemy łatwo zapomnieć. Należy jednak pamiętać, że tak jak wszystkie produkty spożywcze, także mrożonki mają określony czas przechowywania.

Jeśli chodzi o mięsa, najdłużej możemy mrozić wołowinę (od 10 do 12 miesięcy). Pół roku w zamrażalniku wytrzyma wieprzowina, cielęcina 8, a drób około 10 miesięcy. Nieco krócej mrozimy gotowane mięsa (od 4 do 6 miesięcy). Najmniej czasu w naszych zamrażalnikach mogą spędzić tłuste mięsa oraz podroby - ok. 3 miesięcy.

Jak rozmrażać mięso?

Rozmrażanie mięsa wymaga od nas nieco cierpliwości. Za wszelką cenę powinniśmy unikać szybkiego rozmrażania np. w gorącej wodzie, gdyż są to warunki wyjątkowo sprzyjające namnażaniu się bakterii. Mięso można rozmrażać zanurzając je w zimnej wodzie, jednak wówczas musimy ją zmieniać co pół godziny.

Najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie mięsa do lodówki, gdzie powinno odtajać w ciągu kilku godzin, zachowując wszystkie właściwości. W tym wypadku należy jedynie zadbać o to, aby mięso nie dotykało innych produktów przechowywanych w lodówce.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pełnoziarniste ciasteczka z otrębami

Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...

Odsłon: 316

15 min
7
Zupy Krem z dyni

Krem z dyni to idealna zupa na jesienną pogodę . Zupa rozgrzewająca i pożywna...

Odsłon: 452

30 min
7
Dania główne Placki ziemniaczane inaczej

Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...

Odsłon: 5721

15 min
12
Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 269

30 min
3