Cytrynowy tort makowy

Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!

Fot. materiały prasowe

Składniki:
Masa makowa:
• 200 g maku mielonego BackMit
• 200 ml mleka
Wykonanie:
• W garnuszku zagotować mleko, dodać mak i odstawić na 25 minut.
• Wystudzić.
Biszkopt makowy
• 6 jajek
• 200 g drobnego cukru
• 3 czubate łyżki mąki
• 1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
• 70 g orzechów włoskich KRESTO
• łyżeczka aromatu pomarańczowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Wykonanie:
1. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce maku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i aromatem pomarańczowym.
2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową, na koniec dodać posiekane orzechy.
3. Masę podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy foremki o średnicy 24 cm każda.
4. Wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową. Wszystkie foremki wstawić razem do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piec około 40 min. Sprawdzić patyczkiem i wystudzić.
Krem cytrynowy
• 2 łyżki cukru pudru
• 500 ml śmietanki kremówki 36%
• 500 g serka mascarpone
• starta skóra z trzech cytryn
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 140 g masła
• ¾ szklanki cukru pudru
• sok z trzech cytryn
Wykonanie:
1. Cytryny wyszorować i zaparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
2. Jajka i żółtka rozbić, dodać cukier i wszystko podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać masło, sok i startą skórkę z cytryny.
3. Podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i porcjami dodawać krem cytrynowy.
4. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
5. Blaty przełożyć kremem cytrynowym, udekorować rozetkami kremowymi i ozdobić wedle upodobania.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pasztetowy mix

U mnie w domu są odmienne smaki więc robiąc potrawę staram się brać to pod uw...

Odsłon: 28

>60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Babka z galaretek

Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...

Odsłon: 326

>60 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Deserek truskawkowy

Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...

Odsłon: 321

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Czy ziemniaki są tuczące?

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodat...

0
Informacje Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy na...

0
Informacje Błyskawiczne marynaty na grilla

Sezon letni to najlepszy czas na delektowanie się dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, rybami lub warzywami. By były kruche i aromatyczne warto...

0
Wydarzenia Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już...

0