Ciasta na Boże Narodzenie

Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!

Fot. materiały prasowe

Składniki:
Masa makowa:
• 200 g maku mielonego BackMit
• 200 ml mleka
Wykonanie:
• W garnuszku zagotować mleko, dodać mak i odstawić na 25 minut.
• Wystudzić.
Biszkopt makowy
• 6 jajek
• 200 g drobnego cukru
• 3 czubate łyżki mąki
• 1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
• 70 g orzechów włoskich KRESTO
• łyżeczka aromatu pomarańczowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Wykonanie:
1. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce maku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i aromatem pomarańczowym.
2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową, na koniec dodać posiekane orzechy.
3. Masę podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy foremki o średnicy 24 cm każda.
4. Wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową. Wszystkie foremki wstawić razem do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piec około 40 min. Sprawdzić patyczkiem i wystudzić.
Krem cytrynowy
• 2 łyżki cukru pudru
• 500 ml śmietanki kremówki 36%
• 500 g serka mascarpone
• starta skóra z trzech cytryn
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 140 g masła
• ¾ szklanki cukru pudru
• sok z trzech cytryn
Wykonanie:
1. Cytryny wyszorować i zaparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
2. Jajka i żółtka rozbić, dodać cukier i wszystko podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać masło, sok i startą skórkę z cytryny.
3. Podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i porcjami dodawać krem cytrynowy.
4. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
5. Blaty przełożyć kremem cytrynowym, udekorować rozetkami kremowymi i ozdobić wedle upodobania.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Ciasta Piernik w 5 minut

Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera w 5 minut . P...

Odsłon: 8

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

2
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

5
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16