Dania jednogarnkowe

Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego.

Fot. 123RF/Picsel

Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną żywnością, zielarskich lub na stronach internetowych, ponieważ właściwości tej rośliny niosą ogromne korzyści dla naszego organizmu.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek powstaje w wyniku długotrwałego procesu fermentacji, polegającego na reorganizacji cukrów i aminokwasów świeżego czosnku. Pod koniec procesu warzywo staje się ciemne, miękkie i bardzo delikatne. Dzięki procesowi fermentacji roślina lepiej przyswaja substancje odżywcze i ma korzystniejsze działanie antyoksydacyjne (m.in. zapobiegające procesom nowotworowym i starzeniu się skóry). Można pokusić się o przygotowanie tego produktu samodzielnie, trzeba jednak wiedzieć, że jest ono bardzo kosztowne i czasochłonne. Do zrobienia czarnego czosnku potrzeba piecyka lub piekarnika, żaroodporne naczynie, folii aluminiowej i nieobraną główkę czosnku pospolitego. Czosnek szczelnie owijamy w folii aluminiowej, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 60 st. C. Proces powstawania czarnego czosku trwa aż 60 dni.

Reklama

Nowy lepszy smak?

Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina zwykłego. Jego ostry smak zamienia się na wytrawny, lekko słodki, z delikatną nutą kwaśności. Przypomina nieco suszone śliwki z posmakiem oleju balsamicznego, w trakcie jedzenia nie szczypie w język, a po posiłku nie musimy się obawiać charakterystycznego zapachu z ust.

Czy warto spożywać czarny czosnek?

Czarny czosnek ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu wspiera leczenie miażdżycy i innych schorzeń układu krwionośnego, a do tego chroni komórki wątroby i zapobiega zawałom serca poprzez wspomaganie krążenia. Dzięki dużej zawartości magnezu, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmacnia odporność oraz układ immunologiczny. Roślina ta ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, więc może być stosowana jako naturalny antybiotyk, w profilaktyce nowotworowej (szczególnie nowotworów prostaty), a także przy przeziębieniach, zapaleniach migdałków, zatok i innych problemach z układem oddechowym. Czarny czosnek spowalnia także procesy starzenia, pobudza, dodaje energię, łagodzi stres oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Jak jeść?

Zaleca się spożywanie od 1 do 3 ząbków czarnego czosnku dziennie, nie należy go jeść przed snem, ponieważ może powodować bezsenność. Można dodawać go do sosów, zup, dań mącznych i ryżu. Smak czarnego czosnku idealnie pasuje także do warzyw, mięs i ryb.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1587

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 330

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8