Fot. 123RF/Picsel
W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinno częściej pojawiać się na naszych stołach. Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. Oto kilka z nich.
1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku
Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża!
2. Ryby można marynować tylko w lodówce
Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę pokojową. Mogą bardzo szybko się zepsuć. Aby tego uniknąć, marynujmy ryby tylko w lodówce.
3. Najłatwiejszą do przyrządzenia rybą jest sandacz
Według kucharza Andrzeja Polana to zdecydowanie sandacz jest najłatwiejszą do przyrządzenia rybą. Nie wymaga długiej „obróbki termicznej", czyli gotowania, pieczenia lub smażenia. Oprócz tego, ta ryba nie wymaga obierania ze skóry. Idealna dla osób początkujących w kuchni!
Jak przyrządzić sandacza? Kliknij >>
4. Aby sprawdzić świeżość ryby, trzeba włożyć ją do wody
Aby zrobić test na świeżość kupionej rybie, wystarczy włożyć ją do zimnej wody. Jeśli wypłynie - to znaczy, że jest świeża.
5. Ryby w Chinach są hodowane w biurowcach
W Chinach 80 proc. ryb pochodzi z hodowli, także takich, które są położone w biurowcach w centrach miast. Budynki są specjalnie dostosowane do hodowania ryb. Zapewniają im odpowiednie, niebieskie światło, naśladujące naturalne warunki w głębinach.
6. Ryby mogą być szkodliwe dla zdrowia
Większość ryb jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami. Ryby morskie zawierają np. metale ciężkie i rtęć. Poziom rtęci jest najwyższy w rybach drapieżnych i żyjących długo, takich jak szczupak, marlin, miecznik, tuńczyk czy rekin. Najmniejszej ilości rtęci można się spodziewać w sardynkach, śledziach i łososiu.
7. Porcja sardynek dostarcza nam więcej wapnia i fosforu niż szklanka mleka
100 g sardynek bez skóry zawiera aż 250 mg wapnia. To jedna czwarta dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek (chociaż trzeba pamiętać, że więcej wapnia potrzebują kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci).
Sardynki zawierają witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia.
Jakie danie przygotować z sardynakmi? Kliknij >>
8. Surowe ryby niszczą witaminę B1 w organizmie
Witamina B1, zwana również tiaminą, jest bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu, a zarazem wyjątkowo nietrwała i krótko magazynowana. Tiaminaza zawarta w surowej rybie rozkłada tę witaminę i nie pozwala się jej wchłonąć. Aby uniknąć niedoborów, trzeba zwrócić uwagę, aby nie jeść zbyt często tatara czy sushi.
9. Porcja ryby raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zapalenia stawów i niewydolności serca
Jedna porcja ryby (czyli 140 g, po ugotowaniu) w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, o połowę! Sztokholmscy naukowcy zebrali dane dotyczące ogromnej grupy 32 tys. kobiet. Wynik nie zależy od rodzaju spożywanej ryby, ale uznaje się, że najlepsze są tłuste, morskie ryby, zawierające duże ilości kwasów wielonienasyconych Omega-3.
Związek niewydolności serca ze spożyciem ryb został odkryty u mężczyzn. U nich umiarkowana ilość ryb tygodniowo (a dokładnie 0,36 g kwasów tłuszczowych dziennie) obniżyła ryzyko niewydolności o jedną trzecią. Ale pamiętajmy, że ważny jest także sposób przyrządzenia - ryba gotowana na parze jest znacznie zdrowsza niż ryba smażona na głębokim tłuszczu!
10. Ryby zapobiegają depresji, a nawet wspomagają jej leczenie
Jedzenie ryb lub suplementów zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływa na nastrój. Jest tak skuteczne, że wspomaga leczenie depresji o słabym i średnim natężeniu, a także zmniejsza ryzyko, że choroba się pojawi. Najlepiej jest wybierać te ryby, które zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych Omega-3, czyli np.: