Fot. 123RF/Picsel
Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda wam się tego uniknąć.
1. Odśwież go
Istnieje wiele sposobów na to, aby lekko zeschnięte pieczywo znów stało się miękkie i apetyczne. Jak to osiągnąć? Bardzo popularnym trikiem jest włożenie pieczywa do lekko rozgrzanego piekarnika, a obok umieszczenie miseczki z wodą. Wystarczy 5 minut, aby para sprawiła, że chleb znów będzie miękki. W podobny sposób możemy również odświeżać pieczywo w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak, że wówczas czas pieczenia powinien być zdecydowanie krótszy.
2. Wykorzystaj go do zagęszczenia sosów i zup
Zbyt rzadki sos lub zupa? Nie musisz sięgać po kaloryczną śmietanę lub zasmażkę. Skrobia zawarta w pieczywie może zdziałać cuda i co bardzo ważne, nie wpłynie znacząco na smak naszego dania. Rozkrusz kilka kawałków czerstwego pieczywa do potrawy którą chcesz zagęścić. Jeśli nie planujesz miksować jej na gładki krem, zadbaj o to, aby kawałki pieczywa były naprawdę małe.
3. Dodaj go do pasztetów lub kotletów
Podczas przygotowywania domowych pasztetów, klopsów, czy też kotletów mielonych, nie zapominajcie o dodaniu pieczywa namoczonego w mleku. Dzięki niemu będą one delikatniejsze, mniej zbite i bardziej wilgotne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym wypadku sięgnąć po czerstwe pieczywo.
4. Przygotuj bułkę tartą
Bułkę tartą najczęściej kupujemy w sklepie, a przecież to nic innego jak pokruszony, suchy chleb. Skoro możemy przygotować ją samodzielnie, to po co przepłacać? Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że zrobienie domowej bułki tartej jest banalnie proste - potrzebujemy jedynie tarki lub wytrzymałego miksera.
Zapewniamy, że samodzielnie zrobiona bułka tarta smakuje o wiele lepiej niż ta kupna. Wymieszajcie ją z orzechami lub drobno posiekanymi ziołami, a otrzymacie panierkę, która zupełnie odmieni smak dobrze znanych wam dań.
5. Zrób zapiekankę chlebową
Równie dobrym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa będzie przygotowanie zapiekanki chlebowej. Możecie przygotować ją zarówno w wersji słodkiej (z owocami, orzechami i miodem) jak i wytrawnej (z szynką, serem i warzywami). Danie to jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się je niemal o każdej porze dnia.
6. Zrób zupę chlebową
We Włoszech lub Hiszpanii zupa chlebowa jest bardzo popularną potrawą, do której przygotowania wykorzystuje się niemal wyłącznie lekko czerstwe pieczywo. Do tego kilka prostych dodatków, takich jak oliwa, czosnek, warzywa i przepyszna zupa jest gotowa. Także w wielu regionach Polski jada się podobne zupy, chociaż można odnieść wrażenie, że w ostatnich latach danie to zostało nieco zapomniane. To wielka szkoda, bo jest nie tylko smaczne, ale również pozwala nam nie marnować jedzenia.
7. Zrób tosty francuskie
Tosty francuskie są bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Do przygotowania tej potrawy najlepiej nadają się słodkie bułki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać również zwykły chleb. Przygotowanie tostów francuskich zajmuje zaledwie kilka chwil i podobnie jak w przypadku zapiekanki chlebowej, możecie zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!