Fot. 123RF/Picsel
Filiżanka mocnej czarnej kawy to dla ciebie idealny przepis na przerwę w pracy? Przez wiele lat ten smaczny napar był demonizowany, a wiele źródeł podkreślało negatywny wpływ kawy na układ naczyniowo-sercowy. Jakie są właściwości kawy? Czy kawa ma taki sam skład, niezależnie od jej rodzaju? Czy kawa instant jest równie zdrowa, co kawa mielona i czy kawa podnosi ciśnienie? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w artykule.
Przegląd najpopularniejszych kaw
Na rynku dostępny jest ogromny wybór kaw od różnych producentów. Z pewnością masz swój ulubiony typ, ale czy wiesz, czym poszczególne z nich różnią się między sobą? Już na wstępie podpowiadamy - nie tylko smakiem.
Kawa instant
Zastanawiałeś się kiedyś, czym tak naprawdę jest kawa rozpuszczalna? A może wybierałeś ją jedynie ze względu na szybki czas przyrządzania? Ten rodzaj kawy otrzymywany jest w wyniku zmielenia i zaparzenia ziaren kawowca. Pozyskany w ten sposób ekstrakt, poddany procesowi suszenia, to właśnie kawa instant dostępna na półkach sklepowych. Do jej przygotowania wykorzystuje się często surowce gorszej jakości i dodaje konserwanty pozwalające zachować ekstraktowi świeżość na dłużej.
Kawa mielona
Kolokwialnie nazywana w wielu polskich domach również „kawą sypaną" powstaje w wyniku mielenia kawy palonej. W odróżnieniu od kawy instant nie ma potrzeby poddawania jej skomplikowanym procesom technologicznym czy dodawaniu zbędnych substancji konserwujących. Charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny w porównaniu do rozpuszczalnego wariantu. Dodatkowo, ze względu na obecność gęstej zawiesiny, może lekko podrażniać układ pokarmowy.
Kawa zbożowa
Z pewnością dla wielu kawa zbożowa jest kwintesencją smaku dzieciństwa. Do dzisiaj podaje się ją w wielu przedszkolach i jest ona nieodłącznym napojem śniadań u babci. Jest pozyskiwana z prażonych zbóż w formie esencji. Zbożowy wariant nie zawiera w sobie krzty kofeiny, a na półkach sklepowych znajdziesz całe spektrum interesujących smaków. Kawa zbożowa z cykorią, z domieszką buraka cukrowego, a może z... przyprawami korzennymi? Do wyboru, do koloru! Ten smaczny napój zawiera w sobie m.in. fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz probiotyczną inulinę.
Kawa bezkofeinowa
Uwielbiasz smak kawy, ale cierpisz na problemy ze snem? Kawa bezkofeinowa to rozwiązanie dla Ciebie, w szczególności w drugiej części dnia. To również idealna alternatywa dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Kawa bezkofeinowa powstaje podobnie do kawy tradycyjnej, ale podczas procesu produkcji jest pozbawiana kofeiny przy użyciu takich substancji, jak para wodna, CO2 czy specjalne rozpuszczalniki. Co ciekawe, kawa ta nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Jej poziom utrzymuje się w tym wariancie na poziomie ok. 0,1 g na 100 g kawy.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Właściwości kawy
Aby rozstrzygnąć, czy kawa jest zdrowa, warto pod uwagę wziąć szereg czynników. Najważniejszym z nich jest jakość produktu, z którego przyrządzany jest napar. Nie każda kawa cechuje się takimi samymi właściwościami. W tym przypadku kawa mielona wiedzie prym. Kawę wyróżnia obecność dwóch bardzo ważnych przeciwutleniaczy - kwasu kawowego i chlorogenowego - które odpowiedzialne są za ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Jest to idealna prewencja w kontekście chorób nowotworowych. Dzięki obecności takich związków, jak teofilina, teobromina czy kofeina kawa wspomaga centralny kład nerwowy, przeciwdziałając takim przypadłościom neurodegeneracyjnym, jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera. Sód, wapń, potas i magnez to cenne mikroelementy obecne w kawowym naparze. Oprócz wspomagania metabolizmu kawa ma pozytywny wpływ na koncentrację i zdolności kognitywne. Zasypiasz ciągle rozkojarzony? Spróbuj wypić filiżankę kawy, a poczujesz różnicę!
Czy kawa podnosi ciśnienie?
Cierpisz na nadciśnienie i nie wiesz, czy jest się czego obawiać? Czy kawa podnosi ciśnienie? Kofeina zawarta w naparze kawowym rzeczywiście prowadzi do podniesienia ciśnienia tętniczego krwi. Jego wzrost jest procesem jednorazowym i krótkotrwałym, występującym zaraz po spożyciu naparu. W przypadku zaprawionych w boju fanów kawy, którzy na co dzień delektują się małą czarną, często nie odnotowuje się żadnego skoku ciśnienia tętniczego. Prawdą jest również, że u osób spożywających ją regularnie skok ten jest o wiele mniejszy, niż u osób, które sporadycznie delektują się kawą. O wiele bardziej niebezpiecznymi sprawcami nadciśnienia są takie substancje, jak papierosy, sól czy alkohol.
Kawa a stan błogosławiony: czy można pić kawę w ciąży?
Wiele przyszłych mam to również zapalone kawoszki. Gdy dowiadują się, że spodziewają się dziecka, często zachodzą w głowę, czy można pić kawę w ciąży. Odpowiedź z pewnością ucieszy wiele kobiet, które są fankami czarnego naparu. Kofeinowy napój jest dozwolony w ciąży, ale w ograniczonej ilości. Dlaczego nie wolno przesadzać z nadmierną ilością kawy w błogosławionym stanie? Zawarta w kawie kofeina ma wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w ciele matki. Krążąc w jej ustroju, przenika przez ściany łożyska i oddziałuje bezpośrednio na płód. W błogosławionym stanie metabolizowanie kawy jest o wiele dłuższe niż przed ciążą, przez co dziecko jest przez dłuższy czas narażone na działanie tego składnika. Pomimo tego, że nie ma badań naukowych, które potwierdzałyby negatywny pływ kawy na płód (np. w postaci powstawania wad wrodzonych), lekarze odradzają nadmierne jej spożycie, aby zapobiegać niskiej wadze urodzeniowej lub przedwczesnemu rozwiązaniu. Zatem jaka jest bezpieczna dawka kofeiny dla kobiety w ciąży? Otóż jest to od 200 do 300 mg na dobę, co pozwala na wypicie 1 dużej lub 2 małych filiżanek czarnego naparu. To całkiem sporo, prawda?
Sprawdź jak zrobić bananowe latte:
Sięgasz po kawę kilka razy dziennie, ale wciąż nie jesteś do końca pewny, czy kawa szkodzi wątrobie? Przez długi czas o kawie krążyły mity, że ma ona negatywny wpływ na układ pokarmowy, w szczególności, jeżeli pita jest na pusty żołądek. Jaki jest jej faktyczny wpływ na wątrobę i czy jest się czym martwić? Mamy świetną wiadomość dla osób, których dzień jest stracony bez czarnej kawy. Naukowcy z Southampton udowodnili, że osoby, które często spożywają ten czarny kofeinowy napar, narażone są na znacznie niższe ryzyko przewlekłych chorób wątroby. Jeśli należysz do amatorów kawy mielonej, mamy dla Ciebie jeszcze lepszą wiadomość. Ten kawowy wariant charakteryzuje się najwyższą zawartością przeciwutleniaczy spośród wszystkich rodzajów kaw i dzięki temu ma zbawienny wpływ na komórki wątroby, zmniejszając ryzyko stanów zapalnych.