Fot. 123RF/Picsel
Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia kości oraz chroni przed osteoporozą. Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać skorupki i co dzięki temu zyskasz.

1. Użyj skorupek jako nawozu
Każdy ogrodnik powinien poznać tę sztuczkę - drobno pokruszone skorupki należy wsypać do otworów w ziemi przed sadzeniem roślin. Aby osiągnąć najlepsze efekty, czynność powinno się powtarzać co 2 tygodnie. W ten sposób rośliny będą pięknie się rozwijać i rosnąć. Wszystko to za sprawą minerałów zawartych w skorupkach, które poprzez glebę przenikają do roślin, wzmacniając je.
2. Dodaj do kawy
Starasz się ograniczać cukier w diecie, jednak kawa bez jego dodatku wydaje się zbyt gorzka? Mamy na to prostą radę. Z pomocą przyjdą oczywiście skorupki jaj. Zacznij od dokładnego wyparzenia ich we wrzątku. Następnie możesz dodać je do mielonej kawy, którą przygotujesz w tradycyjny sposób. Po jej zaparzeniu możesz usunąć skorupki i cieszyć się napojem, który w niemal magiczny sposób stał się słodszy.
3. Wyczyść przypalone garnki
Przypalony garnek lub patelnia? To nic strasznego! Wystarczy, że do przypalonego naczynia włożysz skorupki, dodasz niedużą ilość płynu do mycia naczyń oraz szklankę wody. W ten sposób uzyskasz niezwodny środek czyszczący.
4. Użyj skorupek do ostrzenia noży
Borykasz się z problemem tępych noży? Czy da się je naostrzyć bez ostrzałki? Okazuje się, że tak i to przy pomocy niepozornych skorupek. Wystarczy, że obierzesz jajka, a ich skorupki rozkruszysz na desce. Teraz możesz spróbować pokroić je nożem, tak jak siekałbyś np. zioła lub cebulę. Nóż naostrzy się w kilka chwil!
5. Przygotuj domową maseczkę
Jeśli na twojej twarzy często pojawiają się zaczerwienienia lub wypryski, warto wypróbować domową maseczkę przygotowaną na bazie skorupek jaj. Wystarczy, że drobniutko pokruszone skorupki wymieszasz z surowym białkiem. Tak powstałą pastę należy rozprowadzić równomiernie po twarzy, a po 10 minutach spłukać pod bieżącą wodą. Twoja cera nabierze blasku, a ty na długo zapomnisz o jakichkolwiek niedoskonałościach.