Najlepsze przepisy na ogórki

Czy szczaw jest zdrowy?

Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować?

Fot. 123RF/Picsel

Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności.

W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny.

Pogromca toksyn dla anemików

Roślina ta zawiera garbniki i inne polifenole, które działają przeciwzapalnie, niwelują wpływ toksyn bakteryjnych i szkodliwych produktów przemiany materii na organizm. Działa także moczopędnie.

Dzięki zawartości białka i żelaza, szczaw zwiększa poziom hemoglobiny i erytrocytów. Jest świetnym dodatkiem do diety osób zagrożonych niedoborami żelaza, anemików, rekonwalescentów po zabiegach chirurgicznych i kobiet obficie miesiączkujących.

Kolejnym ważnym składnikiem szczawiu jest witamina C. Szczaw stosowano jako środek przeciwdziałający szkorbutowi, czyli chorobie wywołanej niedoborem witaminy C.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Szczaw dla skóry i wzroku

Beta-karoten, nadający soczystą barwę liściom szczawiu, to prowitamina witaminy A, co oznacza w uproszczeniu, że w organizmie się w nią zamienia. To związek chemiczny korzystnie wpływający na skórę i wzrok oraz silny przeciwutleniacz.

Jak jeść szczaw?

Surowy szczaw świetnie nadaje się do sałatek. Dzięki niemu nie trzeba robić sosu sałatkowego - wystarczy trochę oliwy z oliwek, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. Nie polecamy szczawiu z rukolą (lub inną liściastą rośliną o intensywnym smaku), gdyż ich smaki mogą się "gryźć".

Świeży szczaw będzie też świetnym zamiennikiem sałaty na kanapce. Doskonale komponuje się ze świeżym ogórkiem.

Typowym dodatkiem do szczawiu jest jajko. Jajko na twardo w zupie szczawiowej będzie smakowało świetnie. Ale równie dobrym pomysłem będzie jajecznica czy omlet z dodatkiem szczawiu.

Warto też poeksperymentować z połączeniem szczaw plus tłuste ryby - łosoś, makrela, okoń czy pstrąg.

Do sałatki najlepiej wykorzystywać młode listki szczawiu uprawnego. Dziki i dojrzały szczaw będzie lepszy do gotowania i smażenia. Trzeba pamiętać, że pod wpływem temperatury kurczy się podobnie jak szpinak. Trzeba mieć sporo liści, żeby zrobić z niego kilka porcji.

Aby zrobić sos szczawiowy, nie trzeba mieć blendera. Wystarczy rozdrobnić liście rękami i wrzucić je na patelnię po roztopieniu na niej masła. Już po chwili będzie gotowy pyszny sos.

Czy jest jakieś zagrożenie?

Należy uważać ze stosowaniem szczawiu, szczególnie, jeśli szczaw jest postaci wyciągu czy suplementu diety. Zbyt duża dawka i długi czas kuracji mogą doprowadzić do zatrucia, uszkodzenia nerek, osłabienia akcji serca i zmniejszonej krzepliwość krwi, szczególnie u dzieci i osób powyżej 55. roku życia. Dzieje się tak wskutek dużej zawartości kwasu szczawiowego i szczawianów w roślinie. Substancje te związują w organizmie wapń w formę nieprzyswajalną, co prowadzi do zaburzeń równowagi mineralnej, a co więcej, szczawian wapnia (czyli ta niewchłanialna forma wapnia) odkłada się w nerkach jako piasek lub kamienie nerkowe.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 417

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 153

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9