Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe.

Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za niezdrowe, mają swoje zalety, które mogą przeważyć nad wadami. Oto kilka produktów, które możecie z powrotem włączyć do swojej diety:

1. Popcorn

Ta prosta w przygotowaniu przekąska, która nieodzownie kojarzy się z kinowymi seansami, bardzo często wskazywana jest jako źródło pustych kalorii. Dzieje się tak głównie ze względu na to, co dodajemy do popcornu - masło oraz karmel. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z faktu, iż prażona kukurydza może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Badacze udowodnili, że ta przekąska zawiera więcej antyoksydantów niż zalecana dzienna porcja owoców i warzyw. Dodatkowo zawiera również fosfor i żelazo. Jeśli przygotujemy ją bez zbędnego dodatku soli, cukru i tłuszczu, nieduża porcja będzie miała zaledwie 60 kcal. Takim popcornem możemy cieszyć się bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Któż z nas nie usłyszał kiedyś historii o zagrożeniach związanych z żuciem gumy? Jednak, jak wskazują najnowsze doniesienia, powinniśmy po nią sięgać, zwłaszcza jeśli chcemy poprawić koncentrację i usprawnić pracę naszego mózgu. Co więcej, żucie gumy może ułatwić odchudzanie, ponieważ w ten sposób zmuszamy organizm do produkcji insuliny, zmniejszając ochotę na słodycze. Ponadto producenci gum zapewniają, że ich produkty usprawniają trawienie oraz pozwalają dbać o higienę jamy ustnej.

Od najmłodszych lat wmawiano nam, iż czekolada to jedynie przyczyna próchnicy i otyłości. Zapominano jednak, że w tych słodkich tabliczkach kryje się również sporo pozytywnych właściwości, które doceniano już tysiące lat temu. Czekolada dobrej jakości, zwłaszcza ta gorzka, z dużą zawartością kakao, jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego. Przed czekoladą nie powinny się wzbraniać nawet osoby intensywnie trenujące, gdyż zawarte w niej składniki ułatwiają regenerację organizmu po wysiłku.

To kolejna pozycja, która bardzo często znika z jadłospisu osób odchudzających się. Wcale nie musi tak być, bo odpowiednio przygotowany makaron nie musi tuczyć. Jeśli chcemy przygotować zdrowe danie, powinniśmy wybrać makaron z pszenicy durum, który ugotujemy al dente. To właśnie rozgotowany makaron jest najbardziej tuczący. Jeśli wybierzemy do niego zdrowe dodatki - pełne witamin, błonnika i innych składników odżywczych, nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny za taki posiłek.

Pierwsza rzecz o jakiej powinniśmy zapomnieć, przechodząc na dietę? Odpowiedź najczęściej brzmi „ciasta". Jak się okazuje wcale nie musi tak być. Najnowsze doniesienia naukowców powinny choć trochę uspokoić wszystkich wielbicieli słodkości. Przeprowadzone przez nich badania wskazują, że ciasto nie szkodzi naszej sylwetce, o ile zjadamy je.. na śniadanie. To właśnie o tej porze nasz metabolizm działa najsprawniej, a spożyte wówczas kalorie są spalane przez cały dzień.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 13

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15501

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 413

30 min
8
60 min
15
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5410

30 min
6