Czym są białe paski na piersiach z kurczaka?

Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień.

Fot. 123RF/Picsel

Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z wykorzystaniem kurczaków.

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Od wielu lat drób uznaje się za bardzo zdrowy rodzaj mięsa, które jak najczęściej powinno gościć na naszych talerzach. Przede wszystkim, mięso z kurczaka uznawane jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Na co powinniśmy uważać, kupując kurczaka?

Z pewnością zauważyliście, że coraz trudniej znaleźć w sklepach piersi kurczaka, które byłyby pozbawione białych pasków. Wiele osób zwraca uwagę na fakt, że jeszcze kilkanaście lat temu wyglądały one zupełnie inaczej, a pojawienie się białych pasków powinno być dla nas bardzo niepokojącym sygnałem. Naukowcy stwierdzili, iż takie zmiany możemy zauważyć w przypadku 90% sprzedawanych piersi z kurczaka.

Białe paski na piersiach z kurczaka i pokrywających je błonkach to nic innego jak tłuszcz. Informacja ta powinna zaniepokoić zwłaszcza osoby, które włączyły ten rodzaj mięsa do jadłospisu ze względów dietetycznych. Może się ono okazać znacznie bardziej kaloryczne i mniej wartościowe niż przypuszczamy.

Wynika to przede wszystkim ze sposobu hodowli kurcząt w dzisiejszych czasach. Fermy produkują drób na skalę masową, skupiając się na tym, aby zwierzęta w jak najkrótszym czasie osiągnęły możliwie jak największą masę.

Dodatkowy tłuszcz w kurczaku negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na jego jakość - mięso jest twardsze oraz zdecydowanie trudniej absorbuje różnego rodzaju marynaty i przyprawy.

Kupując piersi kurczaka, warto zwracać uwagę na jego wygląd oraz sposób hodowli. W ten prosty sposób unikniemy spożywania zbędnych kalorii oraz kulinarnych rozczarowań.

 

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Szybkie ciasto bananowe z borówkami

Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...

Odsłon: 279

15 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery CIASTO SNIKERS

Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową...

Odsłon: 207

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki SAŁATKA SŁONECZNA

Przepyszna sałatka słoneczna idealna na śniadanie jak i na imprezę. Kilka pro...

Odsłon: 349

15 min
1
Desery Serowe racuchy

Moje racuchy tym razem serowe przygotowałam dla moich wnuków , którzy zapowie...

Odsłon: 134

60 min
3
Dania główne Kurczak zawijany w roladę

Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...

Odsłon: 92

60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Wideo Pyszne i lekkie placuszki owsiane z owocami

Takie placuszki to świetne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane i owoce dodają wartości odżywczych daniu, dlatego nie miej wyrzutów...

0
Wideo Kiszonka warzywna krok po kroku

Kiszonka warzywna to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wielu witamin i minerałów. Można po nią sięgać również wiosną, np. kisząc rzodkiewk...

0