Czym są pektyny i jaką spełniają rolę?

Przygotowanie domowych przetworów to doskonały sposób na zachowanie wyjątkowych smaków lata na dłużej. Jeśli chcecie zrobić idealne dżemy oraz marmolady, powinniście pamiętać o środkach, które zagwarantują wam ich odpowiednią gęstość.

Aromatyczne i smakowite konfitury oraz dżemy doskonale osłodzą nam niejeden ponury zimowo-jesienny wieczór. W końcu cóż lepiej przywołuje miłe wspomnienia niż smak zamknięty w słoiczku? Własnoręcznie przygotowane przetwory będą również idealnym prezentem dla bliskich nam osób, którym chcemy pokazać, jak bardzo nam na nich zależy.

Niestety, wielu domowych kucharzy, zwłaszcza tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, w obawie przed wpadką, unika robienia przetworów. Jednak jak mówi stare porzekadło - strach ma wielkie oczy, a samodzielnie przygotowanie dżemu lub konfitury to proste zadanie, z którym poradzi sobie nawet niezbyt zaprawiona w kuchennych bojach gospodyni.

Gdy już wybierzesz odpowiednio dojrzałe, sezonowe owoce, oczyścisz je oraz przygotujesz słoiki na przetwory, możesz przejść do najprzyjemniejszej części, jaką jest gotowanie. Warto pamiętać, że chcąc stworzyć idealny dżem, przypominający ten robiony przez babcię, musimy zadbać nie tylko o to by miał on odpowiedni, wyważony smak, ale również konsystencję. W końcu domowa konfitura nie może przypominać gęstego soku ani tym bardziej mocno ściętej galaretki. Tylko w jaki sposób zagęścić konfitury?

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

 

Czym są pektyny?

Sekretem gęstości owocowych przetworów są pektyny. Jest to mieszanka węglowodanów, wchodząca w skład błonnika. Ma ona bardzo silne właściwości wiążące, dlatego też doskonale sprawdza się w roli zagęstnika np. podczas przygotowywania domowych przetworów.

Warto również wiedzieć, że pektyny mają bardzo pozytywny wpływ na nasz układ krążenia, redukując poziom złego cholesterolu oraz obniżając ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Co więcej, pektyny ułatwią nam również zrzucenie kilku zbędnych kilogramów - dzięki nim dłużej czujemy się najedzeni, a nasz układ trawienny działa zdecydowanie sprawniej.

Ta naturalna substancja żelująca występuje w wielu owocach i warzywach, a jej największe ilości znajdziemy przede wszystkim w porzeczkach, śliwkach, czy też jabłkach. Dżemy przygotowywane z tych produktów, po odpowiednim czasie gotowania zwykle stają się bardzo gęste.

Jak stosować pektyny?

Warto wiedzieć, że pektyny najlepiej działają w środowisku kwaśnym. Dlatego chcąc przygotować gęsty dżem z owoców, które nie zawierają ich tak dużo, warto dodać do niego kilka łyżek np. soku z cytryny. Zwykle stosuje się go w proporcjach: jedna łyżka soku na każde 250 mililitrów gotowej konfitury. Równie dobrym sposobem na zagęszczenie dżemu jest dodanie do owoców skórki z cytrusów, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej pektyn. Podczas gotowania zostaną one uwolnione, nadając naszym przetworom odpowiednią konsystencję.

W wielu sklepach możecie kupić gotowe, sproszkowane pektyny, które zadziałają podobnie jak dodanie żelatyny do galaretki. Domowy zagęstnik do przetworów możecie również przygotować samodzielnie poprzez wygotowanie w niewielkiej ilości wody skórek oraz gniazd nasiennych z jabłek. Po przecedzeniu płyn możemy bez obaw dodawać do przetworów.

Jeśli zależy wam na czasie, w sklepach bez większego problemu znajdziecie różnego rodzaju cukry żelujące, które w swym składzie również zawierają pektyny. Dzięki nim czas przygotowania dżemu skróci się z kilku godzin do kilkudziesięciu minut!

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36325

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 437

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4