E-book Wielkanoc

Dawniej zakwas z buraków robiono inaczej. Oto przepis z 1871 roku

Nie masz swojego sprawdzonego przepisu na zakwas z buraków i szukasz takiego, który zrobi duże wrażenie na zaproszonych gościach? Wypróbuj oryginalną recepturę z 1871 roku, autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mistrzyni kuchni przyrządzała go w bardzo prosty i przede wszystkim skuteczny sposób.

Fot.123RF/Picsel // Fot. w zasobach Mazowieckiej Biblioteki Cyfrowej

Jak zrobić zakwas z buraków? Staropolska receptura przyda ci się, jeśli chcesz przyrządzić wigilię pełną smaków i bogatych aromatów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka wielu książek i poradników kulinarnych, żyjąca i tworząca w XIX wieku, podzieliła się swoim przepisem na zakwas buraczany. 

Sprawdź także: Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Rodzinny przepis z Komorowa

Autorka była prekursorką zdrowego odżywiania, zrównoważonej diety i ruchu. Pod względem nakładów dzieła Ćwierczakiewiczowej przewyższyły wydania utworów najbardziej znanych poetów, m.in. Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Jej książka pt. 365 obiadów za pięć złotych” doczekała się aż 20 wydań, a dziś wciąż wielu kucharzy chętnie po nią sięga, bo przepisy są po prostu uniwersalne i smaczne.

Jak zrobić zakwas z buraków z 1871 roku?

Warto wiedzieć, że zakwas z buraków to prawdziwa skarbnica witamin (A, C i tych z grupy B) oraz minerałów (m.in. żelaza, wapnia, potasu, magenzu). Wzmocni układ odpornościowy, krążenia, doda energii i poprawi kondycję włosów, cery i paznokci. Te cenne właściwości się nie zmieniły, a dzisiaj podstawę pysznego wigilijnego barszczu przyrządza się całkiem podobnie, jak w XIX wieku.

Przepis na zakwas z buraków, który Lucyna Ćwierczakiewiczowa stosowała w swojej kuchni, znalazł się w książce wydanej w 1884 roku pt. „Praktyczna Kucharka". Oto receptura (z oryginalną pisownią):

Dobroć barszczu zależy głównie na świeżem kwasie burakowym. I tak: chcąc mieć dobry kwas domowy, bierze się pewna ilość ćwikłowych buraków, płócze, obiera najstaranniej, większe przekrawa na połowę, kładzie w dzieżkę, lub garnek gliniany duży i nalewa przegotowaną, ostudzoną zaledwie wolną, miękką wodą. Postawić to w ciepłem miejscu, naprzykład w kuchni nad kominem, a cztery dni najdaléj, barszcz będzie zdatny do użycia, wtedy należy go zaraz wynieść do piwnicy, żeby daléj nie fermentował i dłużéj w zimnie zachował swą świeżość.

Jak więc zrobić zakwas z buraków z 1871 roku? Autorka książek kulinarnych zaleciła, aby buraki ćwikłowe starannie umyć, obrać, a większe - przekroić na pół. Następnie trzeba je przełożyć do kamionki i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą (koniecznie tak, aby były całkowicie przykryte). Wystarczy odstawić je w ciepłe miejsce (kiedyś w kuchni przy piecu czy kominie, dziś w okolice kuchenki gazowej, grzejników) i po czterech dniach zakwas będzie zdatny do spożycia. Lucyna Ćwierczakiewiczowa zaleciła, żeby przenieść go do chłodnej i zaciemnionej piwnicy, aby dalej nie fermentował. 

Staropolska receptura jest bardzo prosta do przygotowania i nie zawiera żadnych dodatkowych składników jak czosnek czy liście laurowe. Czy robisz zakwas z buraków w podobny, tradycyjny sposób? Podziel się w komentarzu pod artykułem.

Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Śląskie makrony odpustowe

Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...

Odsłon: 46

30 min
1
30 min
7
15 min
7
30 min
7
Dania główne Ryżowe kotleciki

Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...

Odsłon: 526

30 min
7

Polecane artykuły

Quizy Quiz: Czy poprawnie wymawiasz nazwy tych dań?

Sięgając po menu w restauracji, nieraz możesz poczuć się zakłopotany. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu?...

5
Informacje Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych cz...

2
Ewa gotuje Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetn...

21
Ewa gotuje Przepisy Ewy Wachowicz - odcinek 476

Soczysty kurczak z sosem chili, tradycyjne polonezy schabowe i puszysty makowiec na kruchym spodzie. To właśnie te dania Ewa Wachowicz przyrządziła...

6