Spis treści:
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler to jedno z ulubionych dań jej oraz jej dzieci. Jak stwierdziła, wszyscy Polacy kochają tę przystawkę, choć trzeba dodać, że każdy ma swoją sprawdzoną recepturę, przekazywaną w rodzinie od pokoleń.
Nie inaczej jest u Magdy Gessler, która zdradziła, że do dziś przygotowuje sałatkę, którą robiła babcia już w jej dzieciństwie w domu w Komorowie. Jednym ze wspomnień okołoświątecznych jest właśnie zapach użytych składników, który rozchodził się po wszystkich pomieszczeniach. Restauratorka wyjaśniła też, że najważniejsze były lokalne składniki - własne ziemniaki i marchewki, które smakowały zupełnie inaczej niż te ze sklepu. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler powinna być zwarta i puszysta.
Składniki sałatki jarzynowej
Magda Gessler nieraz w wywiadach wspominała, że do sałatki jarzynowej nie dodaje ostrej cebuli, bo ta po krótkim czasie jełczeje, psuje smak pozostałych składników i nie wszyscy mogą ją jeść. Najchętniej podałaby ją w osobnym naczyniu, by każdy mógł według uznania dołożyć ją sobie do potrawy już na talerzu. Co więcej, stara się dodawać dużą porcję majonezu, nadającego wilgotność daniu oraz soczyste grzybki, podkręcające aromat przekąski.
Właścicielka restauracji, podczas przygotowania ulubionej przekąski Polaków, stawia na najwyższej jakości produkty. Do zrobienia sałatki jarzynowej Magdy Gessler będziesz potrzebować: ogórków kiszonych, marynowanych grzybków („które się nie ślinią", bez klejącej zalewy, np. kurek albo gąsek), słodkiej cebuli, ziemniaków (niezbyt dużo!), słodko-kwaśnych, soczystych i niezbyt twardych jabłek (najlepiej szara lub złota reneta, antonówka, dawniej malinówka), domowego majonezu i musztardy oraz przypraw (soli, pieprzu i cukru). Restauratorka zwraca też uwagę na odpowiednie proporcje składników - zdecydowanie więcej powinno być tych chrupiących, a nie ziemniaków.
Jak zrobić sałatkę jarzynową Magdy Gessler?
Magda Gessler podkreśliła, że na początku wykonuje się najbardziej mozolną pracę, czyli krojenie wszystkich ugotowanych składników na drobną kostkę. Gdy warzywa i jajka są już gotowe, do dużej miski należy przełożyć, w takiej kolejności: poszatkowane ziemniaki (jest ich bardzo mało, żeby nie zdominowały smaku), jajka, jabłka (tych trzeba dodać więcej, bo są podstawą sałatki), pietruszki, seler (według restauratorki należy go dodać dużo) i marchewki.
Następnie dodajemy jeszcze odciśnięte z nadmiaru płynu ogórki kiszone. Magda Gessler wytłumaczyła, że to obowiązkowy krok, żeby nie rozwodnić majonezu i nie stworzyć mało apetycznej, „pływającej" przekąski. Potem dorzuciła dosłownie dwie garści słodkiej cebuli, nieco więcej marynowanych w occie grzybków i zielony groszek. Na składniki w misce restauratorka wylała dwie pełne łyżki majonezu oraz dodała po dwie szczypty soli i pieprzu, a także trzy szczypty cukru. Na końcu wszystko dokładnie przemieszała, dodała jeszcze solidną łyżkę musztardy, ponownie wymieszała i udekorowała natką pietruszki oraz kilkoma grzybkami.
Co więcej, Magda Gessler zdradziła jeszcze patent na podkręcenie smaku sałatki jarzynowej. Jeśli robisz ją dzień przed podaniem, nie dodawaj majonezu, tylko przemieszaj wrzucone produkty i zalej odrobiną oleju rzepakowego oraz posyp solą, cukrem i pieprzem. Włóż do lodówki na całą noc - aromaty się przegryzą i ulubiona sałatka Polaków będzie jeszcze lepsza. W dniu podania, majonez i musztardę należy dodać tuż przed zaserwowaniem sałatki gościom.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler to prawdziwy rarytas na święta, ale nie tylko. Warto zapamiętać wyjątkowy, rodzinny przepis na królową wśród polskich przekąsek.
Zobacz także:
Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Aż rozpływa się w ustach »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Po tym poznasz silny niedobór. Więcej zmarszczek i siwe włosy to nie wszystko »