Spis treści:
- Tradycyjny przepis na zakwas na barszcz
- Jak przyrządzić tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie? Pokoleniowy przepis
Każda doświadczona gospodyni z pewnością ma swój unikatowy przepis na wigilijny barszcz, który prawdopodobnie otrzymała od swojej mamy lub babci. Jeżeli jednak nie należysz do tych szczęściarzy, może przydać ci się kilka praktycznych wskazówek w tym temacie. Idealny barszcz musi być wyrazisty, lekko pikantny, charakteryzuje go również piękny, intensywny kolor. Przygotowanie tej wyjątkowej zupy należy zacząć od zakwasu, sprawdź, co będzie potrzebne do jego wykonania oraz poznaj przepis na tradycyjny barszcz na Wigilię.
Tradycyjny przepis na zakwas na barszcz
Do przygotowania zakwasu na barszcz, będziesz potrzebować: kilograma buraków, 700 ml wody, łyżeczki soli, pięciu ząbków czosnku, dwóch liści laurowych, czterech ziarenek ziela angielskiego oraz czterocentymetrowy kawałek chrzanu.
Zacznij od umycia, obrania oraz pokrojenia buraków na ćwiartki, a później na talarki. Czosnek obierz. Do wyparzonego słoika dodawaj warstwowo buraki oraz przyprawy, tak aby zapełnić cały słoik. Całość zalej letnią wodą, w której uprzednio należy rozpuścić sól. Dokładnie dognieć buraki, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zakręć słoik i odstaw go na siedem do dziesięciu dni w chłodne, suche i ciemne miejsce.
Kiedy trzeba nastawić zakwas na barszcz? Do przyrządzenia wigilijnego barszczu należy się odpowiednio przygotować, zakwas należy nastawić minimum siedem dni przed planowanym gotowaniem zupy. Im dłużej będziemy czekać z otwarciem słoika z zakwasem, tym bardziej intensywny będzie jego smak.
Jak przyrządzić tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie? Pokoleniowy przepis
Jeżeli mamy już buraczany zakwas, możemy przejść do przygotowania wigilijnego barszczu. Oto lista potrzebnych składników: dwa kilogramy buraków, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, pół selera, por, cebula, 25 g suszonych grzybów, 700 ml zakwasu z buraków, jeden liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, a także pięć litrów wody.
Zacznij od obrania i umycia marchewki, pietruszki, cebuli i pora, następnie pokrój je w kostkę. Włóż wszystko do garnka, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, wlej wodę i gotuj wszystko przez godzinę. Odcedź wywar. Do rondelka wrzuć grzyby, zalej je wodą (wystarczy 150 ml) i gotuj je przez około pół godziny, warto wcześniej je namoczyć. Umyte, obrane i pokrojone w plastry buraki gotuj przez 50 minut w warzywnym wywarze. Po tym czasie wyjmij buraki i wlej zakwas oraz wodę z grzybami. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie podgrzej, jednak pilnuj, aby barszcz się nie zagotował.
Sprawdź, w jaki sposób wigilijny barszcz przygotowują nasi użytkownicy.
2. Barszcz wigilijny z pierogami
Zobacz przepisBarszcz wigilijny z pierogami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Barszcz wigilijny bez zakwasu
Zobacz przepisBarszcz wigilijny bez zakwasu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wigilijny barszcz mojej Mamy
Zobacz przepisWigilijny barszcz mojej Mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wigilijny barszcz prababci
Zobacz przepisWigilijny barszcz prababci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zakwas na wigilijny barszcz
Zobacz przepisZakwas na wigilijny barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wigilijny barszcz czerwony z grzybami
Zobacz przepisWigilijny barszcz czerwony z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »