Najlepsze przepisy na ogórki

Dieta a migrenowe bóle głowy

Migrenowe bóle głowy dotyczą od 8 do 20 procent populacji. Utrudniają normalne życie i uniemożliwiają pracę. Istnieje wiele przyczyn migreny i jeszcze więcej sposobów na radzenie sobie z nią. Jednym z nich może być odpowiednio dobrana dieta.

Fot. 123RF/Picsel

Osoby cierpiące na migrenę posiadają wrażliwsze komórki w korze mózgowej. Wobec tego silniej reagują na różne negatywne bodźce, na przykład skoki ciśnienia atmosferycznego, stres, brak snu, a także substancje dodawane do pożywienia. W wielu przypadkach przyczyną częstych bólów głowy może być zbyt znaczny spadek poziomu cukru we krwi, spowodowany głodzeniem się lub nieodpowiednim odżywaniem.

Pobierz aplikację smaker

Dieta eliminacyjna na ból głowy

Ważne jest nie tylko co jemy, ale jak jemy. Zawsze warto pamiętać o solidnym śniadaniu, jeść regularnie, nie podjadać i nie omijać posiłków, zastępując ich kawą. Nadwrażliwy organizm może źle reagować na negatywne skutki, które za sobą niesie niestosowanie się do tych zasad.

Warto prowadzić dzienniczek i notować w nim zachowania organizmu po zjedzeniu posiłku. Jeśli spożywanie danego produktu jest skorelowane z wystepowaniem bólu głowy, reakcja powinna pojawić się po 2-3 godzinach. Mając takie dane, łatwiej będzie nam wyeliminować przyczynę migreny, jeśli jest nią jedzenie.

Jednakże oprócz indywidualnych zastrzeżeń istnieją także produkty, których powinni unikać wszyscy chorujący na migrenę. A są to: sery żółte, pleśniowe, podpuszczkowe, orzeszki, czekolada, wędzone wędliny i ryby, marynaty, kawa i alkohol. Zawierają one substancje, które powodują gwałtowny skurcz, a następnie bolesne rozszerzenie naczyń krwionośnych w korze mózgowej, co może stać się przyczyną bólu głowy.

Podejrzane o prowokowanie migreny są również azotany. Używa się ich głównie do konserwowania oraz peklowania mięs i wędlin. Migrenowcy powinni unikać więc mortadeli, mielonych kiełbas gorszej jakości oraz suszonych wędlin takich jak salami czy pepperoni. Szczególną ostrożność należy zachować także w przypadku glutaminianu sodu. Jego źródłem są nie tylko dania błyskawiczne czy zupy z proszków, lecz także mieszanki przypraw lub sos sojowy.

Warto obserwować reakcje organizmu na wyżej wymienione produkty, pamiętając jednocześnie, że nie każdy ból może być spowodowany jedzeniem.

Co warto włączyć do diety, aby uniknąć migren?

Według badań, w momencie ataku migreny, poziom magnezu w mózgu jest bardzo niski. Dlatego więc należy wzbogacić dietę o produkty pełnoziarniste, zielone warzywa i nasiona. Magnez jest niezwykle ważny w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Odpowiada także za rozluźnienie mięśni.

Istnieją także hipotezy, mówiące, że bóle migrenowe mogą wynikać z obciążenia układu nerwowego przy jednoczesnym małym zasobie energii. Magnez wraz z witaminą B2 potrafią zwiększać produkcję energii wewnątrz komórek nerwowych. Witamina B3 reguluje zaś przepływ krwi przez naczynia krwionośne oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Źródłem ryboflawiny są produkty zbożowe, drożdże, wątróbka oraz owoce morza. Niacynę dostarczymy do organizmu jedząc mięso drobiowe, wieprzowinę i ziemniaki.

Pomocne w walce z uciążliwymi bólami głowy mogą okazać się napary z rumianku lub imbiru. Rumianek posiada działanie przeciwbólowe, jednakże najlepiej sięgnąć po wywar, gdy pojawiają się pierwsze oznaki migreny. Wtedy jest najskuteczniejszy. Imbir zaś hamuje syntezę prostaglandyn, co zatrzymuje procesy zapalne oraz ból.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Karina Czernik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1051

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 25

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26531

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4