Dieta a migrenowe bóle głowy

Migrenowe bóle głowy dotyczą od 8 do 20 procent populacji. Utrudniają normalne życie i uniemożliwiają pracę. Istnieje wiele przyczyn migreny i jeszcze więcej sposobów na radzenie sobie z nią. Jednym z nich może być odpowiednio dobrana dieta.

Fot. 123RF/Picsel

Osoby cierpiące na migrenę posiadają wrażliwsze komórki w korze mózgowej. Wobec tego silniej reagują na różne negatywne bodźce, na przykład skoki ciśnienia atmosferycznego, stres, brak snu, a także substancje dodawane do pożywienia. W wielu przypadkach przyczyną częstych bólów głowy może być zbyt znaczny spadek poziomu cukru we krwi, spowodowany głodzeniem się lub nieodpowiednim odżywaniem.

Pobierz aplikację smaker

Dieta eliminacyjna na ból głowy

Ważne jest nie tylko co jemy, ale jak jemy. Zawsze warto pamiętać o solidnym śniadaniu, jeść regularnie, nie podjadać i nie omijać posiłków, zastępując ich kawą. Nadwrażliwy organizm może źle reagować na negatywne skutki, które za sobą niesie niestosowanie się do tych zasad.

Warto prowadzić dzienniczek i notować w nim zachowania organizmu po zjedzeniu posiłku. Jeśli spożywanie danego produktu jest skorelowane z wystepowaniem bólu głowy, reakcja powinna pojawić się po 2-3 godzinach. Mając takie dane, łatwiej będzie nam wyeliminować przyczynę migreny, jeśli jest nią jedzenie.

Jednakże oprócz indywidualnych zastrzeżeń istnieją także produkty, których powinni unikać wszyscy chorujący na migrenę. A są to: sery żółte, pleśniowe, podpuszczkowe, orzeszki, czekolada, wędzone wędliny i ryby, marynaty, kawa i alkohol. Zawierają one substancje, które powodują gwałtowny skurcz, a następnie bolesne rozszerzenie naczyń krwionośnych w korze mózgowej, co może stać się przyczyną bólu głowy.

Podejrzane o prowokowanie migreny są również azotany. Używa się ich głównie do konserwowania oraz peklowania mięs i wędlin. Migrenowcy powinni unikać więc mortadeli, mielonych kiełbas gorszej jakości oraz suszonych wędlin takich jak salami czy pepperoni. Szczególną ostrożność należy zachować także w przypadku glutaminianu sodu. Jego źródłem są nie tylko dania błyskawiczne czy zupy z proszków, lecz także mieszanki przypraw lub sos sojowy.

Warto obserwować reakcje organizmu na wyżej wymienione produkty, pamiętając jednocześnie, że nie każdy ból może być spowodowany jedzeniem.

Co warto włączyć do diety, aby uniknąć migren?

Według badań, w momencie ataku migreny, poziom magnezu w mózgu jest bardzo niski. Dlatego więc należy wzbogacić dietę o produkty pełnoziarniste, zielone warzywa i nasiona. Magnez jest niezwykle ważny w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Odpowiada także za rozluźnienie mięśni.

Istnieją także hipotezy, mówiące, że bóle migrenowe mogą wynikać z obciążenia układu nerwowego przy jednoczesnym małym zasobie energii. Magnez wraz z witaminą B2 potrafią zwiększać produkcję energii wewnątrz komórek nerwowych. Witamina B3 reguluje zaś przepływ krwi przez naczynia krwionośne oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Źródłem ryboflawiny są produkty zbożowe, drożdże, wątróbka oraz owoce morza. Niacynę dostarczymy do organizmu jedząc mięso drobiowe, wieprzowinę i ziemniaki.

Pomocne w walce z uciążliwymi bólami głowy mogą okazać się napary z rumianku lub imbiru. Rumianek posiada działanie przeciwbólowe, jednakże najlepiej sięgnąć po wywar, gdy pojawiają się pierwsze oznaki migreny. Wtedy jest najskuteczniejszy. Imbir zaś hamuje syntezę prostaglandyn, co zatrzymuje procesy zapalne oraz ból.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Karina Czernik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa krem z dyni

Prosta, rozgrzewająca, aksamitna zupa jesienna z dodatkiem gruszki i złocisty...

Odsłon: 759

60 min
5
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Rzadki i wyjątkowy, zbierany tylko przez kilka tygodni. Jakie właściwości ma miód wrzosowy?

Miód wrzosowy uznawany jest za króla miodów i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wszechstronne działanie na organizm. Stanowi o...

2
Informacje Potrawka na jelita i problemy z trawieniem. Zjedz pół godziny przed posiłkiem, szybko poczujesz różnicę

Marzy ci się płaski brzuch po zjedzeniu obiadu? Jeśli często mierzysz się z zaparciami i wzdęciami, wypróbuj potrawkę z jabłek na jelita. Przepis n...

8
Informacje Jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym. Jakie grzyby są najlepsze na sos?

Sos grzybowy i mięso - to jedno z tych połączeń, które można nazwać idealnym. Delikatne, rozpadające się mięso, skąpane w sosie z... Właśnie, z jak...

2
Informacje Przygotuj się na walkę z jesiennymi infekcjami. Domowe lekarstwa z cebuli na kilka sposób

Dawniej, gdy leki nie były łatwodostępne i zróżnicowane, Polacy wzmacniali organizm naturalnymi specyfikami. Nasze babcie - na przeziębienia i infe...

2