Najlepsze przepisy na dania z dyni

Dlaczego nie powinniśmy gotować kaszy i ryżu w woreczkach?

Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty?

Fot. 123RF

W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak zagrożenia mogą czyhać na nas także tam, gdzie się tego zupełnie nie spodziewamy. Ostatnio wiele osób zaniepokoiła informacja o tym, że niebezpieczne związki mogą przenikać do naszego jedzenia z opakowań, w których są sprzedawane. Czy naprawdę jest się czego obawiać?

Substancją, która wzbudza tak wielkie zainteresowanie jest Bisfenol A (w skrócie BPA), będący organicznym związkiem chemicznym. Przypomina on nieco ludzkie hormony, dlatego też gdy dostanie się do naszego organizmu, jest przez niego gromadzony, a nie wydalany. Tymczasem naukowcy alarmują, iż zbyt duża ilość bisfenolu w naszym ciele może mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz też: Serki topione - jeść czy nie? Kliknij!

Serki topione - jeść czy nie?

BPA stosuje się przy produkcji różnego rodzaju tworzyw sztucznych, w tym także podczas wyrobu opakowań na żywność. Znajdziemy go między innymi w foliowych woreczkach, służących do gotowania ryżu oraz kasz. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury, bisfenol zawarty w opakowaniu, zaczyna przenikać do żywności, a tym samym do naszego organizmu.

W jaki sposób bisfenol wpływa na nasze zdrowie? Jako główny efekt jego działania naukowcy wskazują zakłócenia w metabolizmie, co może bezpośrednio prowadzić do otyłości. Udowodniono również, iż BPA może wyjątkowo szkodzić dzieciom, powodując nadpobudliwość oraz uszkodzenia mózgu. W związku z tym szczególnie zaleca się aby unikały go kobiety w ciąży. Z kolei u mężczyzn, związek ten może odpowiadać za obniżenie poziom u testosteronu. Co więcej, bisfenolowi przypisuje się również działanie rakotwórcze, a zwłaszcza zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz piersi.

Obecnie w Stanach Zjednoczonych rozpoczęto proces wycofywania z rynku produktów, które mogłyby mieć kontakt z BPA. Także w naszym kraju możemy już bez trudu znaleźć bezpieczne towary oznakowane logiem „BPA free". Wybierając je możemy uchronić siebie oraz bliskich przed nieprzyjemnym działanie bisfenolu.

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Masło czosnkowe

Dla wszystkich którym znudziło się już zwykłe masło ;)

Odsłon: 10727

15 min
9
Zupy Wiejska kartoflanka

Prosta zupa wiejska, której najważniejszymi składnikami są ziemniaki, marchew...

Odsłon: 925

30 min
7
Sałatki Surówka z kapusty i rzodkiewki

Prosta i szybka w przygotowaniu surówka to idealny dodatek do wielu dań obiad...

Odsłon: 1005

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

2
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

3