Dlaczego po jedzeniu chce się spać? Doktor dietetyki wyjaśnia

Wiele osób doświadcza uczucia senności po spożyciu posiłku. W wielu przypadkach może ono nie mieć nic wspólnego ze zmęczeniem. Poznaj trzy powody takiego stanu rzeczy, jakie przedstawia doktor dietetyki, a także jak wyjaśnia chęć spania po jedzeniu.

Co oznacza, kiedy po posiłku chce ci się spać? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym jest tryptofan? To prekursor melatoniny

Tryptofan jest aminokwasem, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie homeostazy jelitowej, funkcji immunologicznych czy też układu nerwowego. Dodatkowo jest prekursorem zarówno serotoniny (hormonu szczęścia), jak i melatoniny. To właśnie ten drugi hormon wpływa na senność po jedzeniu. Gdzie znajdziemy większą ilość tryptofanu?

Ten aminokwas występuje w takich produktach jak mięso, jajka czy orzechy — dr Michał Wrzosek

Oreksyna — to dzięki niej czuwamy. Co jest jej wrogiem?

Związek z sennością po jedzeniu ma także tajemniczo brzmiący neuropeptyd — oreksyna. 

Zaobserwowano, że posiłek, a w szczególności glukoza, hamuje wydzielanie hormonu odpowiadającego za utrzymanie organizmu w stanie czuwania — dr Michał Wrzosek

Właśnie regulacja cyklu dobowego, poprzez wpływanie na tryb czuwania i snu, jest jej najważniejszym zadaniem. Gdy spożywamy posiłki, szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym oraz po południu, tym bardziej wpływamy na redukcję wydzielania oreksyny, a co za tym idzie — odczuwamy większą senność.

Czy kortyzol ma wpływ na senność po jedzeniu?

Działanie kortyzolu nie jest ściśle związane z rodzajem pożywienia, które spożywamy, czy też porą dnia, w której jemy posiłek. Jednak odpowiada on za dostarczenie organizmowi większej ilości energii poprzez zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Naturalnie największe stężenie kortyzolu w organizmie występuje rano i zmniejsza się wraz z upływem dnia.

Wtedy, kiedy jemy najczęściej, czyli po południu, następuje spadek poziomu kortyzolu, który ma działanie pobudzające — dr Michał Wrzosek

Zobacz także:

Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny przy odchudzaniu. Przepis zdradza Ewa Wachowicz »

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 43

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 107

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 190

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25