Sprawdzone przepisy na karnawał

Wiele osób doświadcza uczucia senności po spożyciu posiłku. W wielu przypadkach może ono nie mieć nic wspólnego ze zmęczeniem. Poznaj trzy powody takiego stanu rzeczy, jakie przedstawia doktor dietetyki, a także jak wyjaśnia chęć spania po jedzeniu.

Co oznacza, kiedy po posiłku chce ci się spać? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym jest tryptofan? To prekursor melatoniny

Tryptofan jest aminokwasem, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie homeostazy jelitowej, funkcji immunologicznych czy też układu nerwowego. Dodatkowo jest prekursorem zarówno serotoniny (hormonu szczęścia), jak i melatoniny. To właśnie ten drugi hormon wpływa na senność po jedzeniu. Gdzie znajdziemy większą ilość tryptofanu?

Ten aminokwas występuje w takich produktach jak mięso, jajka czy orzechy — dr Michał Wrzosek

Oreksyna — to dzięki niej czuwamy. Co jest jej wrogiem?

Związek z sennością po jedzeniu ma także tajemniczo brzmiący neuropeptyd — oreksyna. 

Zaobserwowano, że posiłek, a w szczególności glukoza, hamuje wydzielanie hormonu odpowiadającego za utrzymanie organizmu w stanie czuwania — dr Michał Wrzosek

Właśnie regulacja cyklu dobowego, poprzez wpływanie na tryb czuwania i snu, jest jej najważniejszym zadaniem. Gdy spożywamy posiłki, szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym oraz po południu, tym bardziej wpływamy na redukcję wydzielania oreksyny, a co za tym idzie — odczuwamy większą senność.

Czy kortyzol ma wpływ na senność po jedzeniu?

Działanie kortyzolu nie jest ściśle związane z rodzajem pożywienia, które spożywamy, czy też porą dnia, w której jemy posiłek. Jednak odpowiada on za dostarczenie organizmowi większej ilości energii poprzez zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Naturalnie największe stężenie kortyzolu w organizmie występuje rano i zmniejsza się wraz z upływem dnia.

Wtedy, kiedy jemy najczęściej, czyli po południu, następuje spadek poziomu kortyzolu, który ma działanie pobudzające — dr Michał Wrzosek

Zobacz także:

Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny przy odchudzaniu. Przepis zdradza Ewa Wachowicz »

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Pasta jajeczna z warzywami

Proste i bardzo smaczne smarowidło do chleba z jajek, groszku, cebulki i ogór...

Odsłon: 4903

15 min
11
>60 min
3
Zupy Zupa z brukwii

Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....

Odsłon: 173

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

2
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

6
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

9
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1