Spis treści:
- Ile kalorii ma zupa pomidorowa?
- Jakie są właściwości zupy pomidorowej?
- Jak ugotować zupę pomidorową?
- Co dodać do zupy pomidorowej?
Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem, kiedy najważniejszym wyborem było to, czy zje się ją z makaronem, czy ryżem. Pożywna pomidorówka dostarczała organizmowi niezbędnych witamin i syciła na dłużej. Odkryj, co dodać do zupy pomidorowej, żeby była jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.
Sprawdź także: Chleb jest miękki jak obłoczek, nie pleśnieje. Klucz to metoda tangzhong
Ile kalorii ma zupa pomidorowa?
Choć w Polsce podaje się ją naprawdę często, niewiele osób wie, ile kalorii ma zupa pomidorowa. Ugotowana według klasycznej receptury, czyli lekko zabielana, zawiera ok. 50 kcal w 100 ml. Miska o pojemności ok. 400 ml dostarczy zatem 200 kalorii.
Trzeba jednak pamiętać, że dodanie większej porcji tłustej śmietany lub dużej dawki pszennego makaronu, spowoduje, że liczba kalorii od razu wzrośnie. Im więcej tego typu dodatków, tym większa kaloryczność zupy. Jeśli przygotujesz taką niezabielaną, będzie ona lżejsza - w 100 ml ukryje ok. 30 kcal. Choć zupa pomidorowa jest nieco bardziej kaloryczna niż np. jarzynowa na wywarze, to dla wartości odżywczych warto ją przygotować i zajadać.
Jakie są właściwości zupy pomidorowej?
To tradycyjne polskie danie przygotowuje się na bulionie warzywnym lub mięsnym, z pomidorów i marchewek, z dodatkiem przypraw. To właśnie wszystkie składniki odpowiadają za właściwości zupy pomidorowej. Tych jest naprawdę sporo. Przede wszystkim to źródło likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza.
Naturalny barwnik pomidorów zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. zawału, udaru, nowotworów czy miażdżycy (obniżając zbyt wysoki poziom cholesterolu). Po ugotowaniu pomidorów w zupie jest nie tylko łatwo wchłaniany przez organizm, ale jego działanie staje się nawet mocniejsze.
Co więcej, dzięki pomidorom, w zupie nie brakuje cennego potasu. Ten z kolei pozytywnie wpływa nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, ale również nerwowy. Zapobiega obniżeniu nastroju, skurczom mięśni, senności, zaparciom czy zaburzeniom rytmu serca. Miska zupy dostarcza też witamin, m.in. A, C, E i K. Antyoksydanty działają przeciwzapalnie, wspierają narząd wzroku, wzmacniają odporność i świetnie odżywiają skórę.
Jak ugotować zupę pomidorową?
Tradycyjny przepis na zupę pomidorową przewiduje, że użyjesz świeżych pomidorów, bulionu (warzywnego lub mięsnego), warzyw (marchwi, cebuli, czosnku) i przypraw (soli, pieprzu, natki pietruszki). Do pokrojonych i przesmażonych na złoto cebuli i czosnku dodaje się pomidory, a następnie dusi całość do zmiękczenia. Wystarczy wszystkie składniki zalać bulionem, a na końcu zblendować, jeśli pomidory całkowicie nie rozpadną się pod wpływem gotowania. Teraz wiesz już, jak ugotować zupę pomidorową. Jeśli chcesz, możesz ją jeszcze lekko zabielić - oczywiście hartując śmietankę odrobiną gorącego wywaru. Warto podać zupę z natką pietruszki i ryżem lub makaronem. Wyjdzie gęsta, aromatyczna i intensywnie czerwona.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zobacz przepisZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co dodać do zupy pomidorowej?
Nie każdy wie, czym doprawić zupę pomidorową, żeby była nie tylko smaczna, ale i znacznie zdrowsza. Warto wiedzieć, jakie przyprawy do zupy pomidorowej dodać albo jakich składników użyć, aby wzmocnić jej prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że użycie określonych produktów może na przykład wzmocnić działanie likopenu.
Co dodać do zupy pomidorowej? Niektóre z poniższych składników mogą zaskoczyć, ale będą świetnym uzupełnieniem smaku potrawy:
- czosnek - „naturalny antybiotyk” świetnie komponuje się z zupą pomidorową, podkreślając jej smak. Jedząc regularnie potrawę w tym wydaniu, wzmocnisz odporność, złagodzisz stany zapalne w organizmie i zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów,
- oliwa z oliwek - to dzięki temu dodatkowi wzmocnisz prozdrowotne działanie likopenu ukrytego w pomidorach. To również świetny sposób na dodanie zdrowego tłuszczu do zupy, szczególnie jeśli nie chcesz jej zabielać. Oliwa wykazuje m.in. właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne,
- pesto bazyliowe - przy zupie pomidorowej nie ograniczaj się tylko do dorzucania kilku listków świeżej bazylii. Łyżka pesto dostarczy organizmowi dodatkowej porcji białka, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. To także bogate źródło witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające i witaminy K, która poprawia krzepnięcie krwi,
- awokado - podobnie jak oliwa z oliwek, podkręca działanie antyoksydantu w pomidorach. Awokado warto przesmażyć na patelni z pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie zblendować na gładką masę, rozcieńczając odrobiną bulionu. Owoc wspomaga odchudzanie (zupa stanie się też bardziej sycąca i kremowa), obniża wysoki poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi,
- żurawina - pod koniec gotowania pomidorowej, możesz dorzucić garść suszonej żurawiny. Nieoczywisty dodatek sprawi, że zupa stanie się nieco słodsza. Dodatkowo zadba o drogi moczowe i układ krążenia, a także obniży zbyt wysokie ciśnienie i cholesterol,
- mleczko kokosowe - dla miłośników azjatyckiej kuchni to powinien być oczywisty wybór. Zamiast tłustej śmietany, do zabielenia pomidorówki, można użyć mleczka kokosowego. Wykazuje ono właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, przez co świetnie wspiera organizm w walce z infekcjami. Zawiera też liczne antyoksydanty i witaminy o działaniu przeciwstarzeniowym.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »
Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »