Spis treści:
- Co to jest tangzhong?
- Jak zrobić tangzhong?
- Jak zrobić chleb przy pomocy tangzhong?
- Jak przechowywać chleb tangzhong?
- Z czym jeść tangzhong?
Metoda tangzhong to nic innego, jak prosty sposób na wykonanie mlecznego chlebka - nie martw się, jeśli nie masz za dużego doświadczenia w dziedzinie piekarnictwa. Wypiek ten jest w stanie wykonać praktycznie każdy i to bez większego przygotowania. Jak zrobić tangzhong? Ten chleb to prawdziwy kulinarny hit.
Sprawdź także: Rozgrzewające desery na chłodniejsze dni. Nie tylko z piekarnika
Co to jest tangzhong?
Jeśli nie interesujesz się kuchnią azjatycką, pewnie nie słyszałeś jeszcze, co to jest tangzhong. Za tą egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się żelatynizowana pasta skrobiowa, którą wytwarza się poprzez podgrzewanie mąki z mlekiem lub wodą - wystarczy dodać ją do ciasta chlebowego, aby wyczarować tradycyjny chiński wyrób, cechujący się niespotykaną delikatnością.
Co ciekawe, powyższą pastę można dodawać praktycznie do każdego przepisu na chleb drożdżowy. Korzystając z tej techniki, przygotujesz nie tylko chleb, ale także rozmaite słodkie przekąski, w tym cynamonowe bułeczki, jabłkowe ślimaczki czy lukrowane chlebowe pączki.
Jak zrobić tangzhong?
Mimo tego, że technika pochodzi z odległych zakątków globu, nie jest zbyt trudna do zastosowania. Wystarczy nieco chęci i wprawy, aby cieszyć się lekkimi jak chmurka wypiekami. Jak zrobić tangzhong?
Metoda ta przypomina nieco robienie zasmażki, czyli dobrze znanej nam pasty powstającej w wyniku łączenia ze sobą masła i mąki. W przypadku tangzhong zadanie polega na dodaniu jednej części mąki do czterech lub pięciu części wody aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Miksturę należy podgrzewać na średnim ogniu i używać gumowej szpatułki do jej mieszania.
Ciekawostką dla wielu może być fakt, że niewielka ilość pasty wymaga tylko kilkuminutowej obróbki termicznej, dlatego świetnie sprawdzi się, nawet gdy nie masz za dużo czasu. Na sam koniec zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej.
Jak zrobić chleb przy pomocy tangzhong?
Już wiesz, jak zrobić tangzhong, ale czy potrafisz zastosować nabytą wiedzę w praktyce? Aby to uczynić, sięgnij po garnek o grubym dnie, do którego wlejesz letnią wodę z kranu. Dosyp do niej mąkę, włącz palnik i użyj trzepaczki do dokładnego pomieszania składników. Pamiętaj jednak, aby nie doprowadzić wody do wrzenia, ponieważ popsuje to cały efekt - najlepiej nie przekraczać temperatury 65°C. Kiedy wiadomo, że tangzhong jest już gotowy? Wystarczy zapamiętać, że powinien on mieć gęstą, lśniącą konsystencję i bardzo gładką teksturę.
W kolejnym kroku przygotuj ciasto na chleb. Na początku podgrzej mleko i rozkrusz do niego drożdże. Następnie dosyp nieco mąki i cukru. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do ostygnięcia na 15 minut pod przykryciem (np. z lnianej ściereczki). Połącz ze sobą sól, mąkę, mleko w proszku i cukier w misce, a potem wykonaj niewielkie zagłębienie w samym środku. Wlej do niego roztrzepane widelcem jajko i zacznij zagniatać wszystko od brzegów. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i kontynuuj ugniatanie. Na samym końcu dołóż tangzhong i wlej roztopione masło.
Przełóż powyższe składniki na stolnice i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie się ono kleić, nie dosypuj więcej mąki, dzięki temu końcowa masa będzie bardzo gładka i plastyczna - o to właśnie chodzi. Uformuj kulę i włóż ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykryj wszystko lnianą ściereczką i pozostaw naczynie w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia ciasta - zajmie to od półtorej do trzech godzin.
Posyp blat mąką i połóż na nim ciasto, które podzielisz na cztery równe części. Rozwałkuj pierwszy kawałek na prostokąt i złóż dolną, a potem górną część. Obróć go o 180 stopni i ponownie rozwałkuj. Na końcu zwiń go w rulonik i przełóż do foremki na chleb. Pamiętaj, aby wcześniej wysmarować ją masłem lub oliwą z oliwek. Idealnie, jeśli będzie miała ona ok. 20-24 cm długości. Powtórz tę sekwencję dla pozostałych części ciasta.
Daj przyrządzonej masie chwilę na wyrośnięcie, a następnie umieść foremki w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Posmaruj wierzch każdego chlebka mlekiem i piecz je przez około 30 minut. Możesz posłużyć się drewnianym patyczkiem, żeby sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy.
Jak przechowywać chleb tangzhong?
Skoro zabrałeś się za przygotowanie wypieku, musisz jeszcze wiedzieć, jak przechowywać chleb tangzhong. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - jeśli chcesz cieszyć się jego świeżą wersją, trzymaj go w spiżarni lub chlebaku nie dłużej niż od dwóch do trzech dni. Możesz także przygotować jego większy zapas - wówczas postaw na mrożenie. Może on spędzić w zamrażalniku około dwóch miesiący. Pamiętaj, aby podczas rozmrażania położyć go na talerzyku i pozwolić mu na samoistne dojście do temperatury pokojowej - nie stosuj podgrzewania, pary ani ciepłej wody.
Z czym jeść tangzhong?
Po prostu daj się ponieść swojej fantazji, ponieważ chlebek będzie pasował do całego wachlarza smaków. Z czym jeść tangzhong? W pierwszej kolejności możesz pokusić się o przyrządzenie domowej pasty, którą go posmarujesz zupełnie tak, jak tradycyjne kanapki. W zależności od swoich preferencji możesz sięgnąć zarówno po składniki roślinne, jak i odzwierzęce - na przykład jogurt, ser biały, rzodkiewkę, kapary, oliwki czy tuńczyka.
Nie przepadasz za kanapkami? Nic nie szkodzi, wiedz, że przepis na chlebek tangzhong możesz zastosować do wyczarowania przepysznych drożdżówek z ulubionymi owocami - my proponujemy wersję z dżemem borówkowym. Nie wiesz, jak go wykonać? Wystarczy, że wysypiesz owoce na patelnię, posypiesz je cukrem i poczekasz do uzyskania gęstej konsystencji.
Jeśli jesteś fanem drożdżówek, ale nie lubisz lub nie potrafisz wykonać domowego dżemu, możesz wykorzystać do tego gotowe produkty, które znajdziesz w większości sklepów. Fantastycznym wyborem są na przykład powidła śliwkowe lub dżem o smaku moreli, truskawek lub porzeczek. Całość wystarczy uzupełnić o kruszonkę lub cukier puder. Możesz także zdecydować się na wykonanie śmietanowego kremu, którym zwieńczysz tangzhong. Pamiętaj, aby wybierać produkty bez żelatyny, która pod wpływem wysokiej temperatury mogłaby wpłynąć na oryginalną konsystencję chlebka.
Innym doskonałym pomysłem jest połączenie ciasta na chlebek tangzhong z ulubionymi przyprawami, na przykład tymi do piernika. Delikatna konsystencja tego wypieku bardzo dobrze współgra z cynamonem, kardamonem cze mielonymi goździkami. Chlebek tangzhong przypomina w smaku klasyczne ciasto drożdżowe, dzięki czemu wyśmienicie sprawdzi się jako dodatek zaserwowany znajomym lub rodzinie do popołudniowej kawy, mocnej herbaty, lemoniady lub owocowego smoothie.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »