Rozgrzewające desery na chłodniejsze dni. Nie tylko z piekarnika

Krótsze dni i spadające temperatury często przywołują uczucie melancholii. Zima nie musi być jednak smutnym sezonem - wystarczy sięgnąć po aromatyczne ciasteczka lub przepyszny deser czekoladowy o właściwościach rozgrzewających. Zapachy roznoszące się po domu pomogą odsunąć chandrę w zapomnienie.

Rozgrzewające desery - najlepsze przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie bez powodu latem lubimy jeść lody, a zimą rozgrzewające desery na bazie aromatycznych przypraw i np. czekolady. W okresie niskich temperatur wcale nie muszą wygrywać słodkości z piekarnika. Pokuś się o przygotowanie przepysznych napojów czy deserków w słoiczkach. Poniższe przepisy na pewno cię zainspirują.  

Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Jakie przyprawy mają właściwości rozgrzewające?

Kiedy za oknem panuje chłód i szarość, sięganie po odpowiednie przyprawy może nie tylko urozmaicić smak potraw, ale także dodatkowo pomóc w utrzymaniu ciepła i poprawie samopoczucia. W wielu kuchniach na całym świecie przyprawy o właściwościach rozgrzewających są kluczowym elementem zimowych dań i napojów. Dlaczego właśnie one są uznawane za rozgrzewające?

Ajurweda, starożytna hinduska koncepcja zdrowia, podkreśla znaczenie przypraw w utrzymaniu równowagi i zdrowia organizmu. Z drugiej strony specjaliści medycyny chińskiej zalecają spożywanie pokarmów o właściwościach „yang” w celu aktywowania funkcji organizmu i zachowania energii życiowej. Czy te tradycyjne przekonania mają jednak potwierdzenie w dzisiejszej nauce?

Okazuje się, że tak. Proces termogenezy, czyli produkcji ciepła przez organizm, jest stymulowany przez spożywanie pewnych pokarmów. Wybrana żywność może zwiększyć metabolizm, podnieść temperaturę ciała i nawet przyczynić się do spalania dodatkowych kalorii. Przyprawy, zwłaszcza te o charakterze rozgrzewającym, mogą wpływać na ten proces, a co za tym idzie, pomagać w utrzymaniu ciepła i poprawie samopoczucia. 

Jakie przyprawy mają właściwości rozgrzewające? Oto lista tych najważniejszych:

  • czarny pieprz - może wspomagać trawienie, poprawiać perystaltykę jelit i działać przeciwbakteryjnie, 
  • cynamon - zawiera przeciwutleniacze i polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomagać w obniżaniu poziomu cukru we krwi,
  • kminek - pomaga w trawieniu i ułatwia wchłanianie składników odżywczych, co czyni go idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, 
  • kardamon - wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi, 
  • imbir - wspomaga układ odpornościowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe i działa przeciwbakteryjnie, 
  • goździki - mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, a ich aromatyczny smak dodaje charakteru wielu potrawom, 
  • gałka muszkatołowa - zawiera substancje wspierające funkcje poznawcze organizmu i może łagodzić ból,
  • kurkuma - znana jest z silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie,  
  • pieprz cayenne - zawiera substancje wzmacniające odporność, poprawiające krążenie krwi i redukujące stany zapalne. 

Rozgrzewające desery - najlepsze przepisy 

Zatem jakie rozgrzewające desery przygotować, aby zastosować zdrowe przyprawy, zbytnio się nie napracować i zachwycić podniebienie swoje, wszystkich domowników i gości? Polecamy receptury od Smaker.pl:

Budyń chlebowy z gałką muszkatołową 

Pudding chlebowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

Składniki na budyń: 

  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej), 
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego, 
  • 1/4 szklanki masła pokrojonego w kostkę, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • ok. 10 kromek chleba pokrojonego w małą kostkę, 
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie). 

Sos waniliowy: 

  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1-2/3 szklanki zimnej wody, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. 

Sposób wykonania: 

  1. W dużym naczyniu lekko ubij jajka. Połącz mleko i masło, dodaj do jajek razem z cukrem, solą, przyprawami i wanilią. Dorzuć kostki chleba i - jeśli chcesz - rodzynki. Delikatnie wymieszaj. 
  2. Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Piecz w temperaturze około 180°C przez około 40-45 minut. 
  3. W międzyczasie przygotuj sos: w rondlu wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj wodę, mieszając, aż masa będzie gładka. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje - przez około dwie minuty. Zdejmij z ognia. Wymieszaj masło, wanilię i gałkę muszkatołową. Podawaj z ciepłym puddingiem. 

Pudding brzoskwiniowy 

Pudding brzoskwiniowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

Składniki na pudding: 

  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie, 
  • 1/2 szklanki mleka 2%, 
  • 3 szklanki obranych i pokrojonych w plastry świeżych lub mrożonych brzoskwiń. 

Nadzienie: 

  • 1-1/2 szklanki wody, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru, 
  • łyżka masła, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • lody waniliowe, opcjonalnie. 

Sposób wykonania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do około 200°C. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i, jeśli używasz, cynamon. Wymieszaj mleko tylko do połączenia; dodaj brzoskwinie. Rozłóż na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 
  2. W rondlu połącz składniki na nadzienie. Doprowadź do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia składników. Wylej nadzienie na masę z brzoskwiniami. Piecz przez 40-50 minut. Pudding podawaj ciepły lub zimny, opcjonalnie z lodami waniliowymi. 

Chlebek imbirowy

Chlebek imbirowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • duże jajko, w temperaturze pokojowej, roztrzepane, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki słodzidła, np. syropu z agawy, 
  • 5 łyżek roztopionego masła, 
  • 2/3 szklanki zimnej wody, 
  • 1-1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżeczka mielonego imbiru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • bita śmietana.  

Sposób wykonania: 

  1. Wymieszaj jajko, cukier, syrop z agawy, masło i wodę.
  2. W dużej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną, imbir i sól; dodaj wcześniej przygotowaną masę. Dokładnie połącz składniki.  
  3. Wlej do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz w 180° do momentu przez 20-25 minut. Pokrój na kwadraty i podawaj ciepłe z bitą śmietaną. 

Rozgrzewający mus czekoladowy 

Mus czekoladowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej, 
  • 2 łyżki masła, 
  • szklanka śmietany kremówki, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • łyżeczka cynamonu mielonego, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 
  • opcjonalnie: bita śmietana i posiekane orzechy włoskie do dekoracji. 

Sposób wykonania: 

  1. W rondelku połącz śmietanę kremówkę, mleko, cukier, cynamon i kardamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość zacznie się gotować. 
  2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszaj, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią i połączą z resztą składników. 
  3. Przelej mus czekoladowy do słoiczków lub pucharków, rozdzielając równomiernie. 
  4. Odstaw mus czekoladowy do schłodzenia w lodówce przez około 2-3 godziny, aż stężeje. 
  5. Przed podaniem udekoruj mus bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi. 

Holenderskie ciasto jabłkowe 

Holenderskie ciasto jabłkowe | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 3 średnie, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w plastry o grubości 1/4 cala (3 szklanki), 
  • 3 łyżki oraz szklanka cukru (podzielone), 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2/3 szklanki masła, w temperaturze pokojowej, 
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • szczypta soli. 

Sposób wykonania: 

  1. W dużej misce wymieszaj jabłka z trzema łyżkami cukru i cynamonem; odstaw na godzinę. 
  2. W innej misce utrzyj masło i pozostały cukier na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj wanilię. Wymieszaj mąkę i sól, stopniowo dodawaj do masy masłowej i ubijaj, aż masa będzie gładka. 
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy na chleb. Włóż plastry jabłek pionowo w ciasto, układając je blisko siebie. 
  4. Piecz przez około godzinę w 180°C lub do suchego patyczka. Podawaj ciepłe. 

 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Wędliny Szyneczka

Swojska wędlina - najlepsza. Aromatyczna i krucha. Marynata na 1,5kg mięsa (s...

Odsłon: 707

>60 min
3
30 min
14
60 min
4
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25