Spis treści:
Nie bez powodu latem lubimy jeść lody, a zimą rozgrzewające desery na bazie aromatycznych przypraw i np. czekolady. W okresie niskich temperatur wcale nie muszą wygrywać słodkości z piekarnika. Pokuś się o przygotowanie przepysznych napojów czy deserków w słoiczkach. Poniższe przepisy na pewno cię zainspirują.
Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty
Jakie przyprawy mają właściwości rozgrzewające?
Kiedy za oknem panuje chłód i szarość, sięganie po odpowiednie przyprawy może nie tylko urozmaicić smak potraw, ale także dodatkowo pomóc w utrzymaniu ciepła i poprawie samopoczucia. W wielu kuchniach na całym świecie przyprawy o właściwościach rozgrzewających są kluczowym elementem zimowych dań i napojów. Dlaczego właśnie one są uznawane za rozgrzewające?
Ajurweda, starożytna hinduska koncepcja zdrowia, podkreśla znaczenie przypraw w utrzymaniu równowagi i zdrowia organizmu. Z drugiej strony specjaliści medycyny chińskiej zalecają spożywanie pokarmów o właściwościach „yang” w celu aktywowania funkcji organizmu i zachowania energii życiowej. Czy te tradycyjne przekonania mają jednak potwierdzenie w dzisiejszej nauce?
Okazuje się, że tak. Proces termogenezy, czyli produkcji ciepła przez organizm, jest stymulowany przez spożywanie pewnych pokarmów. Wybrana żywność może zwiększyć metabolizm, podnieść temperaturę ciała i nawet przyczynić się do spalania dodatkowych kalorii. Przyprawy, zwłaszcza te o charakterze rozgrzewającym, mogą wpływać na ten proces, a co za tym idzie, pomagać w utrzymaniu ciepła i poprawie samopoczucia.
Jakie przyprawy mają właściwości rozgrzewające? Oto lista tych najważniejszych:
- czarny pieprz - może wspomagać trawienie, poprawiać perystaltykę jelit i działać przeciwbakteryjnie,
- cynamon - zawiera przeciwutleniacze i polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomagać w obniżaniu poziomu cukru we krwi,
- kminek - pomaga w trawieniu i ułatwia wchłanianie składników odżywczych, co czyni go idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych,
- kardamon - wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi,
- imbir - wspomaga układ odpornościowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe i działa przeciwbakteryjnie,
- goździki - mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, a ich aromatyczny smak dodaje charakteru wielu potrawom,
- gałka muszkatołowa - zawiera substancje wspierające funkcje poznawcze organizmu i może łagodzić ból,
- kurkuma - znana jest z silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie,
- pieprz cayenne - zawiera substancje wzmacniające odporność, poprawiające krążenie krwi i redukujące stany zapalne.
Rozgrzewające desery - najlepsze przepisy
Zatem jakie rozgrzewające desery przygotować, aby zastosować zdrowe przyprawy, zbytnio się nie napracować i zachwycić podniebienie swoje, wszystkich domowników i gości? Polecamy receptury od Smaker.pl:
Budyń chlebowy z gałką muszkatołową
Pudding chlebowy | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
Składniki na budyń:
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
- 2 szklanki mleka pełnotłustego,
- 1/4 szklanki masła pokrojonego w kostkę,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- ok. 10 kromek chleba pokrojonego w małą kostkę,
- 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie).
Sos waniliowy:
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1-2/3 szklanki zimnej wody,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób wykonania:
- W dużym naczyniu lekko ubij jajka. Połącz mleko i masło, dodaj do jajek razem z cukrem, solą, przyprawami i wanilią. Dorzuć kostki chleba i - jeśli chcesz - rodzynki. Delikatnie wymieszaj.
- Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Piecz w temperaturze około 180°C przez około 40-45 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos: w rondlu wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj wodę, mieszając, aż masa będzie gładka. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje - przez około dwie minuty. Zdejmij z ognia. Wymieszaj masło, wanilię i gałkę muszkatołową. Podawaj z ciepłym puddingiem.
Pudding brzoskwiniowy
Pudding brzoskwiniowy | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
Składniki na pudding:
- szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie,
- 1/2 szklanki mleka 2%,
- 3 szklanki obranych i pokrojonych w plastry świeżych lub mrożonych brzoskwiń.
Nadzienie:
- 1-1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- łyżka masła,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- lody waniliowe, opcjonalnie.
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do około 200°C. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i, jeśli używasz, cynamon. Wymieszaj mleko tylko do połączenia; dodaj brzoskwinie. Rozłóż na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- W rondlu połącz składniki na nadzienie. Doprowadź do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia składników. Wylej nadzienie na masę z brzoskwiniami. Piecz przez 40-50 minut. Pudding podawaj ciepły lub zimny, opcjonalnie z lodami waniliowymi.
Chlebek imbirowy
Chlebek imbirowy | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- duże jajko, w temperaturze pokojowej, roztrzepane,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki słodzidła, np. syropu z agawy,
- 5 łyżek roztopionego masła,
- 2/3 szklanki zimnej wody,
- 1-1/2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- bita śmietana.
Sposób wykonania:
- Wymieszaj jajko, cukier, syrop z agawy, masło i wodę.
- W dużej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną, imbir i sól; dodaj wcześniej przygotowaną masę. Dokładnie połącz składniki.
- Wlej do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz w 180° do momentu przez 20-25 minut. Pokrój na kwadraty i podawaj ciepłe z bitą śmietaną.
Rozgrzewający mus czekoladowy
Mus czekoladowy | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
- 2 łyżki masła,
- szklanka śmietany kremówki,
- 1/4 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- opcjonalnie: bita śmietana i posiekane orzechy włoskie do dekoracji.
Sposób wykonania:
- W rondelku połącz śmietanę kremówkę, mleko, cukier, cynamon i kardamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość zacznie się gotować.
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszaj, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią i połączą z resztą składników.
- Przelej mus czekoladowy do słoiczków lub pucharków, rozdzielając równomiernie.
- Odstaw mus czekoladowy do schłodzenia w lodówce przez około 2-3 godziny, aż stężeje.
- Przed podaniem udekoruj mus bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi.
Holenderskie ciasto jabłkowe
Holenderskie ciasto jabłkowe | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 3 średnie, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w plastry o grubości 1/4 cala (3 szklanki),
- 3 łyżki oraz szklanka cukru (podzielone),
- łyżeczka cynamonu,
- 2/3 szklanki masła, w temperaturze pokojowej,
- 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- W dużej misce wymieszaj jabłka z trzema łyżkami cukru i cynamonem; odstaw na godzinę.
- W innej misce utrzyj masło i pozostały cukier na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj wanilię. Wymieszaj mąkę i sól, stopniowo dodawaj do masy masłowej i ubijaj, aż masa będzie gładka.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej formy na chleb. Włóż plastry jabłek pionowo w ciasto, układając je blisko siebie.
- Piecz przez około godzinę w 180°C lub do suchego patyczka. Podawaj ciepłe.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »