Dania jednogarnkowe

Wszyscy kochamy dobre jedzenie, czasami jednak po obfitym posiłku możesz czuć się ciężko. Wówczas warto poszukać domowego sposobu, który poprawi trawienie oraz oczyści jelita. Przede wszystkim należy sięgnąć po produkty bogate w błonnik. W poniższym artykule znajdziesz przepis na napój z siemienia lnianego i kefiru oraz sprawdź, dlaczego warto go pić.

Przepis na napój z siemienia lnianego i kefiru, który pozytywnie wpływa na jelita | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Istnieje wiele naturalnych produktów, które przyspieszają pracę układu trawiennego. Oczywiście w dużej mierze są to dary natury, czyli owoce i warzywa. Regularne ich spożywanie jest świetnym sposobem na zadbanie o zdrowie, dostarczają witamin i minerałów, oraz cennego błonnika, który wspomaga oczyszczanie organizmu. Aby wesprzeć pracę jelit, możesz również przyrządzić napój na bazie kefiru i siemienia lnianego.

Sprawdź także: Odchudzający deser na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego. Centymetry w pasie ubywają

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Siemię lniane, czyli nasiona lnu pospolitego, od tysięcy lat uważane są za produkt, który zbawiennie działa na organizm. To źródło cennych wartości odżywczych, m.in.: witaminy A, C i E, magnezu, wapnia, fosforu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika. Ten ostatni pomaga regulować poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz odpowiada za poprawę perystaltyki jelit. Dlatego siemię lniane powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które mają problemy z zaparciami.

Nasiona te zawierają również lignany, antyoksydanty, które regulują gospodarkę hormonalną, pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz cukru we krwi,  oraz wspomagają profilaktykę nowotworową.

Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, powinieneś zadbać o to, by włączyć do diety siemię lniane. Zawarty w nim błonnik hamuje uczucie głodu oraz skutecznie zmniejsza apetyt. Kwasy omega-3 zawarte w nasionach lnu również uczestniczą w procesie odchudzania.

Regularne spożywanie siemienia lnianego wpływa również na poprawę kondycji włosów i skóry, doskonale je odżywia, oraz spowalnia procesy starzenia.



Co daje picie kefiru?

Jedni go uwielbiają, inni nie potrafią znieść jego kwaśnego smaku. Kefir, czyli fermentowany napój mleczny, chociaż nie wszystkim smakuje, na pewno nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości. Kefir powstaje za sprawą ziaren kefirowych, które są kombinacją bakterii i drożdży. W napoju tym znajdziesz między innymi: witaminy z grupy B, witaminę K, biotynę, czy kwas foliowy. Nie brakuje w nim też związków mineralnych, takich jak wapń i magnez. Jest również świetnym źródłem białka. 

Kefir jest naturalnym probiotykiem, znajdują się w nim bakterie, które wspierają mikroflorę jelit. Dodatkowo napój ten przyśpiesza perystaltykę jelit oraz działa przeciwzapalnie niczym naturalny antybiotyk. Co więcej, obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, oraz wspiera pracę wątroby. Dzięki obecności tryptofanu wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto picie kefiru podczas upałów doskonale gasi pragnienie.

Dlaczego warto pić napój z siemienia lnianego i kefiru?

Napój złożony z kefiru i siemienia lnianego działa niczym miotełka na twoje jelita. Wspiera oczyszczanie organizmu, pracę układu trawiennego, działa przeciwzapalnie, poprawia odporność oraz reguluje pracę układu krążenia i obniża poziom „złego” cholesterolu. Taki napój to także prawdziwa bomba witaminowa. Będzie również korzystnie wpływać na proces odchudzania. Podsumowując, kefir z siemieniem lnianym to samo zdrowie!

Przepis na napój z siemienia lnianego i kefiru

Przygotowanie napoju z kefiru i siemienia lnianego jest banalnie proste. Będziesz potrzebować jedynie: szklanki kefiru oraz siemienia lnianego.

Możesz zmielić nasiona lnu bezpośrednio przed użyciem, a następnie wymieszać je z kefirem. Napój ten możesz spożywać przed śniadaniem. Jak stosować napój z siemienia lnianego i kefiru? Najlepiej taką kurację stosować przez trzy tygodnie. W pierwszym tygodniu zacznij od łyżki siemienia na 100 ml kefiru, w drugim tygodniu na taką samą ilość kefiru stosując dwie łyżki siemienia lnianego, natomiast w trzecim tygodniu do napoju dodawaj trzy.

Proces ten możesz powtarzać od dwóch do trzech razy w roku. Aby zachować zdrowe jelita przez cały rok, możesz używać siemienia lnianego i kefiru do codziennych koktajli, które świetnie sprawdzą się na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Wystarczy dodać do niego ulubione owoce i gotowe!

Źródło: smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »

Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1582

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 322

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8