Spis treści:
Dlaczego warto dodać imbir do rosołu?
Imbir w polskiej kuchni od pewnego czasu jest składnikiem często używanym. Można dodawać go do dań w wersji marynowanej lub suszonej, jednak do zupy najlepiej sprawdzi się świeży. Dodatek imbiru do rosołu spowoduje, że zyska on niepowtarzalny smak i zapach, a także znacznie większe właściwości rozgrzewające.
Co można dodać do rosołu?
Przepis na rosół z imbirem nie różni się znacząco od klasycznej zupy. Najpierw gotujemy mięso, następnie dodajemy przyprawy, włoszczyznę i inne składniki, których używamy. Nasz tajemny składnik wkładamy do wywaru na 10-15 minut przed zakończeniem gotowania (wraz z lubczykiem). Najlepiej pokroić imbir w plastry.
Czosnek, czyli zdrowo i azjatycko
Rosół z czosnkiem? Jeśli dla kogoś brzmi to dziwnie, to znaczy, że po prostu nie jadł jeszcze tak przyrządzonej zupy. Do wywaru razem z włoszczyzną najlepiej dodać trzy lub cztery główki, lekko zgniecione nożem i z łupinkami. Tak przygotowany rosół będzie miał nieco azjatycki smak, a czosnek najlepiej sprawdzi się do wywaru z wołowiny.
Rosół jak u Magdy Gessler? Dodaj ogon wołowy
Jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich restauratorek do rosołu dodaje ogony wołowe. Dzięki temu jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również znacznie gęstszy niż klasyczny wywar. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kolagenu.
Jabłko to sposób Ewy Wachowicz
Z kolei Ewa Wachowicz korzysta z jabłka podczas gotowania rosołu. Wystarczy dodać nieobrane twarde i kwaśne jabłko razem z warzywami, a na końcu je wyjąć. Jeśli przyrządzamy rosół na bazie drobiu, jabłko doda do niego idealnej słodko-kwaśnej nuty.
Smak i klarowność z użyciem pomidora
Podobny efekt, jak po użyciu jabłka, otrzymamy, korzystając z pomidora. Jednak oprócz słodko-kwaśnego smaku, wywar z jednym, przekrojonym na pół pomidorem, będzie znacznie bardziej klarowny.
Zobacz także:
Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »
Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »
Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »