Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę.

Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom.

W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania tradycyjnego cukru. Wystarczy sięgnąć po produkt żelujący z zawartością coraz popularniejszej na świecie stewii.

Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej właściwości słodzące znane są tam od wieków. Jest to produkt ponad 100 razy słodszy od cukru, a jednocześnie praktycznie bezkaloryczny. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe - naturalne związki, które występują w łodygach i liściach tej rośliny.

Już od maja do produktów Dr. Oetkera dołączy Cukier żelujący ze stewią. To obiecująca alternatywa dla osób, którym zależy na zmniejszeniu ilości spożywanego cukru. Dlatego w nowym cukrze żelującym część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - ekstraktem ze stewii. Dzięki temu smak pozostaje bez zmian, a wyroby mają o 30 procent kalorii mniej.

Dzięki dodaniu cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczy 225 g. cukru żelującego ze stewią do 1 kg rozdrobnionych owoców, aby zachować ich walory smakowe przez cały rok. Nowy produkt Dr. Oetkera to również gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców. Przygotowane konfitury i dżemy nie wymagają pasteryzacji, co stanowi dodatkową zaletę produktu.

Przepisy oraz inspiracje na przygotowanie pysznych, domowych przetworów przy użyciu Cukru żelującego z glikozydami stewiolowymi ze Stewii Dr. Oetkera znajdują się na stronie www.oetker.pl.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6545

60 min
17
30 min
34
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 131

15 min
1
Desery sufleciki z truskawek

Jeżeli komuś jeszcze ostały się truskawki, proponuję zrobić lekki, puszysty d...

Odsłon: 37

60 min
1
Desery Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przyg...

Odsłon: 108

60 min
1
30 min
2