Uczta smaków - Karnawał

Dr. Oetker: Cukier żelujący ze Stewią

Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę.

Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom.

W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania tradycyjnego cukru. Wystarczy sięgnąć po produkt żelujący z zawartością coraz popularniejszej na świecie stewii.

Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej właściwości słodzące znane są tam od wieków. Jest to produkt ponad 100 razy słodszy od cukru, a jednocześnie praktycznie bezkaloryczny. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe - naturalne związki, które występują w łodygach i liściach tej rośliny.

Już od maja do produktów Dr. Oetkera dołączy Cukier żelujący ze stewią. To obiecująca alternatywa dla osób, którym zależy na zmniejszeniu ilości spożywanego cukru. Dlatego w nowym cukrze żelującym część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - ekstraktem ze stewii. Dzięki temu smak pozostaje bez zmian, a wyroby mają o 30 procent kalorii mniej.

Dzięki dodaniu cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczy 225 g. cukru żelującego ze stewią do 1 kg rozdrobnionych owoców, aby zachować ich walory smakowe przez cały rok. Nowy produkt Dr. Oetkera to również gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców. Przygotowane konfitury i dżemy nie wymagają pasteryzacji, co stanowi dodatkową zaletę produktu.

Przepisy oraz inspiracje na przygotowanie pysznych, domowych przetworów przy użyciu Cukru żelującego z glikozydami stewiolowymi ze Stewii Dr. Oetkera znajdują się na stronie www.oetker.pl.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik z białą czekoladą

Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...

Odsłon: 224

60 min
5
60 min
4
Dania główne Udka faszerowane

bardzo lubię takie udka, zmieniając składniki, za kazdym razem otrzymamy inne...

Odsłon: 184

>60 min
1
Dodatki Pasztet z cukinii

Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...

Odsłon: 37859

60 min
96
30 min
20
>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

1
Informacje Co pić na szybszą przemianę materii, czyli właściwości zdrowotne herbaty

Herbata cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na swoje unikalne walory smakowe, jak i liczne właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest...

6
Informacje Ta herbata jest „przyjacielem” kobiet, ale może też bardzo zaszkodzić. Uważajcie!

Picie ziół to stosowany od wieków sposób na wiele chorób i dolegliwości. Warto jednak mieć na uwadze to, że niektóre z nich, mimo prozdrowotnych wł...

2
Informacje Biszkopt wyszedł zbyt suchy? Z tym składnikiem zawsze się uda

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość skł...

5