Spis treści:
Miłośnicy kulinariów oraz znawcy dobrego jedzenia z dumą mogą podziwiać ostatnie osiągnięcia krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Pierwszą gwiazdkę Michelin lokal otrzymał w 2020 roku, w czerwcu tego roku ponownie przyznano mu to prestiżowe wyróżnienie. Za sukcesem stoi oczywiście szef kuchni Przemysław Klima wraz ze swoim utalentowanym zespołem. Restauracja, jako pierwsza w Polsce otrzymała dwie gwiazdki Michelin, stając się tym samym jednym z najbardziej pożądanych miejsc na kulinarnej mapie Polski.
Dwie gwiazdki Michelin dla Bottiglieria 1881
Za każdym wielkim sukcesem, kryje się ogromna ilość ciężkiej pracy i poświęceń. Jak wspomina szef kuchni, gastronomiczną scenę Krakowa można przyrównać do Dzikiego Zachodu, który często bywa nieobliczalny, co jednocześnie daje mnóstwo nowych możliwości i smaków do odkrycia. Warto wspomnieć również o tym, że Paweł Klima jest najmłodszym polskich szefem kuchni, który zdobył gwiazdkę Michelin, co więcej udało mu się to zrobić w niezwykle krótkim czasie, po objęciu tego stanowiska. To ogromne osiągnięcie wiązało się dla niego i całego zespołu z ogromnym zaskoczeniem:
– Pamiętam to dokładnie. Była pogoda jak dzisiaj – było dżdżysto, ciepło. 19 czerwca koło południa. Były emocje, śmiechy, szał… Niesamowicie, nikt się tego nie spodziewał, nikt o nas nie myślał w tej kategorii, a tu takie wydarzenie. Naprawdę fajnie być pierwszym, ale nie był to mój cel. Ja po prostu chciałem być dobrym szefem kuchni, prowadzić świetny zespół i cieszyć się z tego, jak pracuję, co robię, jak się spełniam. Ta nagroda przyszła nie przez szczęście, tylko ciężką pracę całego zespołu i moją. Każda osoba – począwszy od kuchni, sali, zmywaka i dostawcy – jest bardzo ważna. Bez tej ekipy ja jestem tylko szefem kuchni. Razem tworzymy wielki kolektyw, drużynę, która może zdobywać duże gwiazdki…
Źródło cytatu: PLAY KRAKÓW
Bottiglieria 1881 stawia na lokalne produkty
Przeglądając menu Bottiglieria 1881, bez trudu można zauważyć, że idea szef kuchni Przemysław Klima z pewnością jest opozycją dla znanego przysłowia "Cudze chwalicie, swego nie znacie". W jego autorskim menu znajdziemy przede wszystkim dania oparte na najlepszych składnikach znanych z kuchni polskiej, zdobywanych u lokalnych dostawców. Nie brakuje tu wędzonych ryb, dziczyzny, a nawet czosnku niedźwiedziego, szczawiu czy kaszanki. Szef kuchni podkreśla, że w lokalu zawsze musi znaleźć się przynajmniej kilka gatunków lokalnych serów.
Kreatywność łączy się tu z ponadczasową prostotą i autentycznością, co daje fenomenalny efekt. Szef kuchni dba o korzystanie z sezonowych warzyw i owoców, w menu restauracji na bieżąco można znaleźć dary natury, które w danym okresie jest najsmaczniejsze i najświeższe. Co ciekawe, Przemysław Klima sam dba o to, co znajduje się na talerzach gości, dlatego wycieczki po najlepsze produkty, które własnoręcznie wybiera, są dla niego codziennością. Szef kuchni podkreśla, że polskie produkty kryją w sobie niezwykły potencjał:
– Jestem bardzo zadowolony, że tworzymy tę historię w moim Krakowie, który jest tak nieobliczalny, jeśli chodzi o gastronomię. I też nieodkryty. Przyjeżdżając tu 3-4 lata temu, mówiłem, że to jest taki Dziki Zachód – mamy świetne restauracje, piękne zaplecze, blisko góry, lasy, rzeka, mamy produkt najwyższej klasy… Trzeba złapać ten produkt, wydobyć go i wydać na talerzu jak najbardziej prawdziwie. Bo jedzenie łączy ludzi i pokazuje prawdziwość.
Źródło cytatu: PLAY KRAKÓW
Gotowanie od najmłodszych lat było dla Przemysława Klimy pomysłem na życie, w którym postanowił realizować się na sto procent. Więcej o niezwykłej kuchni Bottiglieria 1881 oraz drodze do zdobycia dwóch gwiazdek Michelin możesz usłyszeć w poniższym wywiadzie:
Źródła: PLAY KRAKÓW
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »