Ewa_Gotuje

Wybrano najlepszą restaurację na świecie. Lokale w jakich miastach znalazły się na podium?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, gdzie znajduje się najlepsza restauracja na świecie? Od 2002 roku najbardziej wyróżniające się lokale z różnych krajów biorą udział w prestiżowym konkursie The World's 50 Best Restaurants. Sprawdź, jakie miejsca z wyśmienitym jedzeniem znalazły się na podium w tym roku.

Konkurs The World's 50 Best Restaurants 2023 | Fot.Canva

Spis treści:

Ostatnia edycja konkursu The World's 50 Best Restaurants 2023 odbyła się 20 czerwca w Walencji w Hiszpanii. Sponsorami wydarzenia byli S.Pellegrino i Acqua Panna. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy, poprzednie edycje miały miejsce między innymi w Londynie, Antwerpii, Singapurze, Nowym Jorku czy Melbourne. Wydarzenie jest wspaniałą okazją, aby celebrować świat kulinariów, pokazuje obowiązujące trendy,  daje również pole do dyskusji oraz wymiany inspiracji wybitnych szefów kuchni i miłośników pysznego jedzenia. 

Sprawdź także: Pierwsza restauracja w Polsce z dwiema Gwiazdkami Michelin!

The World's 50 Best Restaurants, na czym polega konkurs? 

Laureaci konkursu wybierani są przez niezależne jury składające z 1080 międzynarodowych ekspertów z branży, szefów kuchni, redaktorów kulinarnych oraz podróżników kulinarnych. Każdy z nich ma możliwość oddania głosu na 10 lokali, które miał okazje odwiedzić przez okres ostatnich 18 miesięcy. Co ciekawe, restauracje biorące udział w konkursie nie muszą spełniać specjalnych kryteriów, niemal każde miejsce na świecie z pysznym i wyjątkowym jedzeniem może zostać wybrane przez Akademię 50 Best. Jury zwraca oczywiście uwagę na menu, jakość i estetykę potraw, a także niezwykle ważne elementy, jakimi są atmosfera, styl oraz otoczenie. Pierwsza lista 50 najlepszych restauracji została opublikowana w branżowym magazynie Restaurant w 2002 roku. 

Laureaci The World's 50 Best Restaurants 2023

W konkursie znalazły się restauracje z 27 regionów świata, każdy ekspert oddawał głos anonimowo na 10 restauracji, w tym trzy z nich musiały dotyczyć restauracji spoza jego kraju. W pierwszej piątce rankingu znalazły się między innymi, kopenhaska restauracja Achemist (5 miejsce), mieszcząca się w Refshaleøen, części miasta słynącej z dawnej stoczni oraz przemysłowych zabudowań. Szef kuchni i twórca restauracji  Rasmus Munk prezentuje swoim gościom prawdziwy kulinarny spektakl podzielony na kilka aktów. Można tu spróbować przeróżnych rodzajów kawioru, najlepszych owoców morza, a nawet gołębi w wosku pszczelim. Sporą uwagę zwraca również niezwykły wystrój lokalu, wyróżnia go sufit, który jest kopułą, na której prezentowane są różne obrazy. Restauracja cieszy się dwoma gwiazdkami Michelin. 

Czwarte miejsce zajęła restauracja Asador Etxebarri, znajdująca się we wsi pomiędzy hiszpańskim Bilbao a San Sebastian. Tu szefem kuchni jest Victor Arguinzoniza, w którego kuchni nie brakuje lokalnych składników. W jego daniach często obecna jest wołowina i mleko, specjalizuje się także w potrawach z grilla. 

Na trzecim miejscu znalazła się restauracja Diverxo, która mieści się w Madrycie. Szef kuchni Dabiz Muñoza stawia na hedonistyczne podejście do jedzenia, charakteryzuje go kreatywność oraz inspiracje kuchnią azjatycką. Uwagę gości z pewnością przyciąga motyw latającej świni, który pojawia się w całym lokalu. Jako dziecko Muñoza marzył o własnej restauracji, wspomniawszy o swojej wizji ojcu, usłyszał od niego komentarz „Jasne, a świnie mogą latać”. Jak widać warto zaufać swoim marzeniom. 

Drugie miejsce przypadło restauracji Disfrutar znajdującej się w Barcelonie. Króluje tu aż trzech szefów kuchni, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Ich dania wyróżnia skupienie się na dbałości o szczegóły oraz stosowanie nowoczesnych technik. Wielbiciele hiszpańskich tapas z pewnością będą zachwyceni wizytą w lokalu, dania tu serwowane stanowią kompozycję kunsztu i składników najwyższej jakości. 

Laureatem pierwszego miejsca jest restauracja Central w Limie. Miejsce zostało stworzone pod okiem Virgilio Martínez i jego zony Píi León. Znajdziemy tu połączenie kuchni peruwiańskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. Co ciekawe, menu zostało stworzone na podstawie 15 różnych peruwiańskich ekosystemów.

Źródła: theworlds50best.com

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Autor: Anna Hutek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jajeczna z porem i rzodkiewką

Wyśmienita. Dobre smaki...por, rzodkiewki, kiszone ogórki i jajka. Polecam.

Odsłon: 7693

30 min
7
>60 min
4
>60 min
29
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3