Fot. materiały prasowe/Polsat
W piątym odcinku programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" rodziny musiały wykazać się swoim talentem cukierniczym podczas przygotowania wielopoziomowego tortu.
Recepturę na ten niezwykły deser zdradził im jeden z pięciu najlepszych cukierników w Europie - Tomasz Deker. Przed przystąpieniem do zadania gość specjalny pokazał rodzinom, co zrobić aby tort nabrał finezji i polotu, a następnie razem z jurorami czujnie obserwował poczynania kucharzy.
Jak się okazało, zadanie wcale nie należało do łatwych. Spośród wszystkich tortów, jury musiało wybrać rodzinę, która poradziła sobie najlepiej oraz wyznaczyć drużyny do dogrywki.
Jesteście ciekawi, co było przedmiotem rywalizacji o pozostanie w programie?
Poznajcie przepisy na potrawy serwowane w drugiej części programu.
Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Kryścio
Tagiatelle z krewetkami
Składniki:
- Makaron tagiatelle 500g
- Krewetki świeże tiger nieobrane - 12szt
- Pomidorki koktajlowe - czerwone - 20-25szt
- Pietruszka - dwa pęczki
- Parmezan w kostce - 200g
- Papryczka chili czerwona - 3szt
- Masło - 2 kostki
- Wino białe wytrawne 500ml
- Szpinak baby świeży - paczka - minimum 300g
- Czosnek - 2 główki
- Szalotka - 3szt
- Sól pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Obieramy krewetki, czyścimy z wnętrzności. Pomidorki kroimy w połówki, pietruszkę siekamy, parmezan ścieramy na tarce w płatki, papryczkę chilli drobno siekamy. Masło również kroimy w kostkę i odstawiamy do lodówki. Szalotkę kroimy w piórka, a czosnek rozgniatamy i siekamy.
Rozpoczynamy od gotowania makaronu
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy część masła, szalotkę, chilli i czosnek, po chwili krewetki i smażymy. Następnie zalewamy białym winem, redukujemy i dodajemy ugotowany makaron z łyżką wazową wody po gotowaniu. Zagęszczamy sos pozostałym zimnym masłem i doprawiamy posypując na koniec natką pietruszki. Przekładamy i ścieramy na drobnym oczku parmezan.
Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Krech
Makaron z bobem i szpinakiem
Składniki:
- Makaron tagiatelle
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- 400 g szpinaku baby
- 500 g młodego bobu
- 4 ząbki czosnku
- Parmezan tarty
- Świeży cząber / ewentualnie tymianek
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz zielony suchy ziarnisty
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na maśle smażymy szpinak, po chwili dodajemy ugotowany bób, wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, świeżymi ziołami i przyprawami.
Makaron gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i łączymy z sosem.
Przygotowane danie posypujemy tartym parmezanem.
Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo
Carbonara
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 200g pancetty
- 6 żółtek
- 100 g parmezanu
- 1/3 ząbek czosnku opcjonalnie
- pieprz w młynku
Przygotowanie:
Pancettę kroimy w małe kawałki i wytapiam tłuszcz na patelni.
Żółtka mieszamy z tartym parmezanem.
Makaron gotujemy al dente, a odrobiną wody po gotowaniu hartujemy żółtka z serem.
Ugotowany makaron dodajemy do zesmażonej pancetty, mieszamy z masą serowo-jajeczną i mieszamy do momentu, aż makaron będzie równomiernie oklejony. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.