Fot. materiały prasowe/Polsat
W piątym odcinku programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" rodziny musiały wykazać się swoim talentem cukierniczym podczas przygotowania wielopoziomowego tortu.
Recepturę na ten niezwykły deser zdradził im jeden z pięciu najlepszych cukierników w Europie - Tomasz Deker. Przed przystąpieniem do zadania gość specjalny pokazał rodzinom, co zrobić aby tort nabrał finezji i polotu, a następnie razem z jurorami czujnie obserwował poczynania kucharzy.
Jak się okazało, zadanie wcale nie należało do łatwych. Spośród wszystkich tortów, jury musiało wybrać rodzinę, która poradziła sobie najlepiej oraz wyznaczyć drużyny do dogrywki.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jesteście ciekawi, co było przedmiotem rywalizacji o pozostanie w programie?
Poznajcie przepisy na potrawy serwowane w drugiej części programu.
Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Kryścio
Tagiatelle z krewetkami
Składniki:
- Makaron tagiatelle 500g
- Krewetki świeże tiger nieobrane - 12szt
- Pomidorki koktajlowe - czerwone - 20-25szt
- Pietruszka - dwa pęczki
- Parmezan w kostce - 200g
- Papryczka chili czerwona - 3szt
- Masło - 2 kostki
- Wino białe wytrawne 500ml
- Szpinak baby świeży - paczka - minimum 300g
- Czosnek - 2 główki
- Szalotka - 3szt
- Sól pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Obieramy krewetki, czyścimy z wnętrzności. Pomidorki kroimy w połówki, pietruszkę siekamy, parmezan ścieramy na tarce w płatki, papryczkę chilli drobno siekamy. Masło również kroimy w kostkę i odstawiamy do lodówki. Szalotkę kroimy w piórka, a czosnek rozgniatamy i siekamy.
Rozpoczynamy od gotowania makaronu
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy część masła, szalotkę, chilli i czosnek, po chwili krewetki i smażymy. Następnie zalewamy białym winem, redukujemy i dodajemy ugotowany makaron z łyżką wazową wody po gotowaniu. Zagęszczamy sos pozostałym zimnym masłem i doprawiamy posypując na koniec natką pietruszki. Przekładamy i ścieramy na drobnym oczku parmezan.
Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Krech
Makaron z bobem i szpinakiem
Składniki:
- Makaron tagiatelle
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- 400 g szpinaku baby
- 500 g młodego bobu
- 4 ząbki czosnku
- Parmezan tarty
- Świeży cząber / ewentualnie tymianek
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz zielony suchy ziarnisty
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na maśle smażymy szpinak, po chwili dodajemy ugotowany bób, wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, świeżymi ziołami i przyprawami.
Makaron gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i łączymy z sosem.
Przygotowane danie posypujemy tartym parmezanem.
Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo
Carbonara
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 200g pancetty
- 6 żółtek
- 100 g parmezanu
- 1/3 ząbek czosnku opcjonalnie
- pieprz w młynku
Przygotowanie:
Pancettę kroimy w małe kawałki i wytapiam tłuszcz na patelni.
Żółtka mieszamy z tartym parmezanem.
Makaron gotujemy al dente, a odrobiną wody po gotowaniu hartujemy żółtka z serem.
Ugotowany makaron dodajemy do zesmażonej pancetty, mieszamy z masą serowo-jajeczną i mieszamy do momentu, aż makaron będzie równomiernie oklejony. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.